Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Το ψήφισμα της παράταξης ΠΑΚ- ΔΗΜΜΕΤΕΧΩ του Χρύσανθου Σαρλή

Το ψήφισμα της παράταξης του Χρύσανθου Σαρλή «ΠΑΚ_ΔΗΜΜΕΤΕΧΩ» σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων και το ΧΥΤΑ Λευκίμμης έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο κ. Μπούκας. Υπενθυμίζεται ότι δεν ετέθη καν σε ψηφοφορία προς το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού ο Πρόεδρος του σώματος, κίνησε τη διαδικασία μόνον για την «έκκληση» των λευκιμμιωτών.
Η Δημοτική Παράταξη ΠΑΚ – ΔΗΜΕΤΕΧΩ του Δήμου Κερκυραίων, με επικεφαλής τον πρώην Δήμαρχο Κερκυραίων κ. Σαρλή Χρύσανθο, όσον αφορά στο θέμα "Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων – ΧΥΤΑ Λευκίμμης" πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο την 29η Ιουλίου 2008 και ψήφισε τα εξής:
1. Άμεση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οριστική αποχώρηση των ΜΑΤ από την Κέρκυρα.
2. Διακοπή της συνέχισης του έργου "ΧΥΤΑ Λευκίμμης" μέχρι οριστικής αποχώρησης των ΜΑΤ.
3. Κρίνουμε απαράδεκτη και καταδικάζουμε την εντολή της Κυβέρνησης για επέμβαση των ΜΑΤ στη Λευκίμμη. Ιδιαίτερα όταν η εντολή αυτή είχε σαν αποτέλεσμα τα γνωστά θλιβερά γεγονότα.
4. Υπάρχουν ηθικές ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έκανε λόγο για "αναγκαστικό χειρισμό" και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που δεν αντιπαρατάχθηκε στα ΜΑΤ, τουλάχιστον για προστασία του Λευκιμμιώτικου Λαού, δηλαδή της εγγενούς πολιτικής εξουσίας της.
5. Καλείται η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού, να βγάλει ομόφωνο ψήφισμα για άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ από την Κέρκυρα και την διακοπή της συνέχισης του έργου ΧΥΤΑ Λευκίμμης μέχρι της οριστικής αποχώρησης.
6. Ανάθεση από το Σύνδεσμο Καθαριότητας και Διαχείρισης Απορριμμάτων Κέρκυρας σε επιστημονική ομάδα μελέτης των δεδομένων του ΧΥΤΑ Λευκίμμης με σκοπό την εισήγηση μεσο-μακροπρόθεσμων λύσεων του προβλήματος.

«ΤΟ ΤΡΥΚ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ»

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Μπούκας αφού έκανε λόγο για «τρυκ του Προέδρου» είπε ότι η σειρά κατάθεσης των ψηφισμάτων στο προεδρείο του ΔΣ ήταν πρώτο το ψήφισμα της παράταξής του, μετά του κ. Μάστορα και μετά η πρόταση των Λευκιμμιωτών. Επρεπε, κατά τον κ. Μπούκα, να τεθεί πρώτο σε ψηφοφορία το ψήφισμα του ΠΑΚ- ΔΗΜΜΕΤΕΧΩ, αλλά όπως συμπλήρωσε, «δεν συνέβη αυτό, δυστυχώς».Παράλληλα υπενθύμισε ότι οι Λευκιμμιώτες δεν κατέθεσαν κάποια συγκεκριμένη πρόταση (εννοεί ψηφίσματος). Τη διαδικασία της ενημέρωσης εκ μέρους του κ. Πανδή που είπε δύο τρία πράγματα, γράφτηκαν σαν προτάσεις. Από το ψήφισμα που ψηφίστηκε τόσο από την πλειοψηφία όσο και από τη μείζονα μειοψηφία, υπάρχει ένας όρος «η αποχώρηση των ΜΑΤ. Αυτό όμως δεν συνδέεται με τη διακοπή του έργου. Κάποια στιγμή το έργο θα τελειώσει. Τα ΜΑΤ θα αποχωρήσουν. Δε θα καθίσουν εδώ επ’ αόριστο. Τα ΜΑΤ ήρθαν εδώ να επιτελέσουν ένα ρόλο. Επομένως είναι το σημείο αυτό είναι μειονέκτημα. Αν δεν βάλεις χρονικά περιθώρια και περιορισμούς πότε θα φύγουν τα ΜΑΤ, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα το ψήφισμα». Στο ερώτημα αν μπορεί να εξουσιοδοτηθεί ο υπεύθυνος της πρόσκλησης των αστυνομικών δυνάμεων δηλ. ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας και Δήμαρχος Κερκυραίων, να μεταφέρει στο Σύνδεσμο το αίτημα της απόσυρσης των ΜΑΤ όταν ο Σύνδεσμος έκαναν την πρόσκληση. Αυτό τον αναγκαστικό χειρισμό τον καταδικάζουμε με έντονο τρόπο και μάλιστα λέμε ότι όταν κατέβηκαν τα ΜΑΤ στη Λευκίμμη, οι ίδιοι οι Δήμαρχοι του Νομού και ο Νομάρχης έπρεπε να είναι απέναντι από τα ΜΑΤ. Την εξουσία που σου δίνει ο λαός, αυτήν φυλάς απέναντι στις κατασταλτικές δυνάμεις. Ο κ. Μπούκας επανέλαβε όσα είπε ο Χρύσανθος Σαρλής περί του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο και συγκεκριμένα ότι «κανένα έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έχει τύχη και ιδιαίτερα ο πρώτος βαθμός, όταν αυτό αστυνομεύεται και γίνεται δια της βίας. Μου έκανε φορβερή εντύπωση αυτό που είπε ο κ. Μικάλεφ, ότι το έργο πρέπει να γίνει έστω και αν δεν λειτουργήσει. Αυτή είναι φοβερή φράση. Για το Σύνδεσμο Καθαριότητας είπε ότι εμείς δεν απευθυνόμαστε σε πρόσωπα, αλλά σε όργανα και καλούμε να μεταφέρει τη θέση στο όργανο. Αν την απορρίψουν, τότε καταδικάζουμε τα όργανα και τα πρόσωπα που μετέχουν σε αυτό.

ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΜΑΤΑ

Αίσθηση προκάλεσε η επόμενη δήλωση του κ. Μπούκα, η οποία θα πρέπει να θεωρηθεί ότι έχει πολλούς αποδέκτες. Ειδικότερα, τόνισε με έμφαση «τέρμα πια τα στρογγυλέματα, οι ισορροπίες από εδώ ή οι ισορροπίες από εκεί. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων». Σαν δημοτικός σύμβουλος πρότεινε να γίνει ένας χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων και σταθμοί μεταφόρτωσης αλλά σαν κατασκευή (εργοστάσιο) και σαν εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό θα λειτουργεί άψογα και να χρηματοδοτείται, να ελέγχεται και να έχει και ένα όριο ζωής και θα προβλέπεται η αποκατάστασή του. Αυτά κάνουν στην Ευρώπη γι’ αυτό δεν υπάρχουν αντιδράσεις. Αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα γι’ αυτό υπάρχουν αντιδράσεις.

ΠΑΝΔΗΣ

Σήμερα αναμένεται να δοθεί συνέντευξη τύπου από την Επιτροπή Αγώνα των λευκιμμιωτών σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από το προεδρείο κατά την ψηφοφορία των ψηφισμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Πανδής μιλώντας στην «Ε» τόνισε ότι «ο Πρόεδρος δεν το έκανε με κάποια πρόθεση». Ωστόσο πρόσθεσε, ότι «δεν ήταν ψήφισμα, ήταν βάση για συζήτηση όσα πρότεινα και δεν ήταν η συνολική άποψή μας αυτή». Ετσι επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας παρουσιάσαμε χθες αναλυτικά. Το ερώτημα τώρα είναι τι θα γίνει και πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα.