Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τους Πρέσβεις της Κίνας και του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας συναντήθηκε το πρωί διαδοχικά με τον Πρέσβη της Κίνας κ. Linquan Luo και τον Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Simon Gass. Οι συναντήσεις αυτές, στις οποίες παρίστατο και ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Νίκος Στεφάνου, πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και της τέλεσης των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων, το 2012, στο Λονδίνο.
Κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Πρέσβη της Κίνας αναφέρθηκαν τα εξής:

Δ. Σιούφας: Κύριε Πρέσβη, ζήτησα να σας δω, για να σας μεταφέρω από τη Βουλή των Ελλήνων, απ’ όλα τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας, τα θερμά μας συγχαρητήρια και τη χαρά μας για τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες με διοργανώτρια τη χώρα σας. Ακόμη, να εκφράσω τα θερμά μας συγχαρητήρια για τις Κινέζες αθλήτριες και τους Κινέζους αθλητές, για τη μεγάλη επιτυχία που είχαν και την πρωτιά που κατέκτησαν στους Αγώνες αυτούς.
Θα ήθελα, επίσης, να σημειώσω ότι η Κίνα, μια μεγάλη χώρα με έναν τόσο σημαντικό αρχαίο πολιτισμό, κατόρθωσε να ενσαρκώσει το Ελληνικό Ολυμπιακό Ιδεώδες με εξαιρετικά πετυχημένο τρόπο στη σύγχρονη εποχή και σας εκφράσω γι’ αυτό τα θερμά συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μας. Η χώρα σας, ως παγκόσμια δύναμη στα αθλητικά πράγματα, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά ώστε να παραμείνει ο αθλητισμός στο ιδεώδες του και να ξεφύγει από το ντόπινγκ και από το χρήμα που συνοδεύουν τις μεγάλες διοργανώσεις.
Θέλω, επίσης, κ. Πρέσβη, να διαβιβάσετε στον Πρόεδρο και τους Βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης της Κίνας τα προσωπικά μου συγχαρητήρια, όπως και όλων των Ελλήνων Βουλευτών, καθώς και τις ευχές μας την ίδια λαμπρή επιτυχία να έχουν και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες που αρχίζουν σε λίγες ημέρες στο Πεκίνο.

Linquan Luo: Είναι μεγάλη η χαρά μου που έχω ξανά την ευκαιρία να βρίσκομαι εδώ, στη Βουλή των Ελλήνων, και να σας συναντώ, μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχαμε στις 21 Ιουνίου. Εκ μέρους της Κινεζικής Κυβέρνησης, της Εθνοσυνέλευσης και του Προέδρου της, σας ευχαριστώ θερμά, καθώς και όλους τους Βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, για τη μεγάλη υποστήριξή σας στους Ολυμπιακούς Αγώνες μας.
Η θερμή συγχαρητήρια επιστολή και οι εγκάρδιες ευχές που στείλατε, κ. Πρόεδρε, στον Πρόεδρο της Κινεζικής Εθνοσυνέλευσης αναφέρθηκαν πολλές φορές στον κινεζικό τύπο. Οι ευχές σας αποτελούν πλέον πραγματικότητα.
Πρέπει να πω ότι η επιτυχημένη διοργάνωση των Αγώνων σχετίζεται στενά με τη μεγάλη υποστήριξη που είχαμε από την Ελλάδα, τη Βουλή των Ελλήνων, την Ελληνική Κυβέρνηση και όλους τους Έλληνες. Σε μια συμβολική έκφραση των ευχαριστιών μας, σας προσφέρω, κ. Πρόεδρε, μια δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Δ. Σιούφας: Κ. Πρέσβη, σας ευχαριστώ πολύ για το συμβολικό δώρο σας, την ολυμπιακή δάδα, που θα τοποθετηθεί κοντά στην ολυμπιακή δάδα των Αγώνων του 2004, στο Περιστύλιο της Βουλής. Επίσης, δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω τον Κινεζικό Λαό, την Κινεζική Κυβέρνηση και την Εθνοσυνέλευση της χώρας σας για τη μεγάλη τιμή που κάνατε στη χώρα μου, να αφιερώσετε το 2008, έτος πραγματοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων, στον ελληνικό πολιτισμό, με τον ιδιαίτερο μάλιστα συμβολισμό που έχει η χρονολογία αυτή, ιδιαίτερα ο αριθμός 8, για τη χώρα σας και το λαό σας.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Μ. Βρετανίας στην Αθήνα και δήλωσαν τα ακόλουθα:

Δ. Σιούφας: Κύριε Πρέσβη, θα ήθελα να διαβιβάσετε στον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων και στον Πρόεδρο της Βουλής των Λόρδων τις ευχές της Βουλής των Ελλήνων, για καλή προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνουν το 2012 στο Λονδίνο. Θα ήθελα, επίσης, να συγχαρώ τη Μ. Βρετανία, τις αθλήτριες και τους αθλητές της, για τη μεγάλη επιτυχία να κατακτήσει την 4η θέση –πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες– στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.
Δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι η Βουλή των Ελλήνων πιστεύει ότι το 2012 και η πορεία προς αυτό είναι μια ευκαιρία να αποδείξουμε -και ως Ευρώπη και ως Μ. Βρετανία- ότι μπορούμε να κάνουμε πράξη το Ολυμπιακό Ιδεώδες και συγχρόνως όλη η παγκόσμια αθλητική οικογένεια να μπορέσει να μειώσει μέχρι να εξαφανίσει τα φαινόμενα ντόπινγκ που παρουσιάζονται στους Αγώνες και κηλιδώνουν το ολυμπιακό πνεύμα όπως αυτό γεννήθηκε και αναβίωσε στην Ελλάδα.
Ευχόμαστε η πορεία προς το 2012 να είναι περισσότερο ειρηνική και ασφαλής από τη σημερινή εποχή. Η Ελλάδα, που διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία και ασφάλεια τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, είναι στη διάθεση της Μ. Βρετανίας, να προσφέρει την πείρα της για την καλύτερη δυνατή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Simon Gass: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση, τα θερμά σας λόγια και τις ευχές τις δικές σας και ολόκληρης της Βουλής των Ελλήνων αναφορικά με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο το 2012.
Η επιλογή της χώρας μας ως διοργανώτριας των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί για μας μεγάλη τιμή. Στόχος μας είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου να στεφθούν με επιτυχία, όχι μόνο για τη Βρετανία αλλά για ολόκληρο το ολυμπιακό κίνημα, τους αθλητές και τους φιλάθλους.
Έχουμε πλήρη συνείδηση του υψηλού επιπέδου των πρόσφατων Ολυμπιάδων. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου είχαν μεγάλη επιτυχία, όπως είμαι σίγουρος ότι θα έχουν και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, και θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές. Φυσικά, κοντύτερα σ’ εμάς έχουμε το εξαιρετικό παράδειγμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, καθώς η Ελλάδα έδειξε στον κόσμο πώς διοργανώνονται επιτυχείς Ολυμπιακοί Αγώνες. Είμαι σίγουρος ότι και το Λονδίνο θα διοργανώσει σπουδαίους Αγώνες. Αν είναι τόσο επιτυχείς όσο και της Αθήνας το 2004, θα τα έχουμε καταφέρει. Βρετανοί ειδικοί έχουν ήδη ξεκινήσει να συλλέγουν εμπειρίες από τους Έλληνες συναδέλφους τους.
Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω ακόμη μια φορά για τις θερμές σας ευχές και έχετε τη διαβεβαίωσή μου πως το Λονδίνο και η Βρετανία θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για τη διοργάνωση ωραίων, μεγάλων και αληθινών Αγώνων για όλη την ολυμπιακή κοινότητα.