Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

Η συνέντευξη του Νομάρχη Δωδεκανήσου κ. Μαχαιρίδη


Στις διακοπές δουλέψαμε. Αιτία; Η παραμονή σε ξενοδοχείο της Ρόδου, όπου εφαρμοζόταν το all inclusive. Η εμπειρία, εξαιρετικά αρνητική, έγραψα σχετικά, ήταν η αφορμή για να επισκεφθώ το νομάρχη Δωδεκανήσου κ. Μαχαιρίδη, και να έχω μαζί του μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη για τον τουρισμό και τις προοπτικές του, αλλά και για τη λειψυδρία, τις φωτιές, το περιβάλλον, τη διαχείριση απορριμμάτων κ.α.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΕΡ: Πώς πάει η φετινή τουριστική περίοδος για τα Δωδεκάνησα και τη Ρόδο;

ΑΠ: Φέτος οι πρώτοι μήνες της τουριστικής σεζόν δεν πήγαν και τόσο καλά. Είχαμε μία μικρή μείωση, ο μήνας αυτός (εννοεί τον Αύγουστο), πάει καλά, αλλά πρέπει να πω ότι συνολικά δεν πρέπει να στεκόμαστε τόσο στους αριθμούς των αφίξεων όσο στο οικονομικό όφελος από αυτή την εισροή και πιστεύω ότι το οικονομικό όφελος υπολείπεται πάρα πολύ από το στόχο ο οποίος είχε μπει, να συνοδεύει δηλαδή την αριθμητική αύξηση και η οικονομική.
Φαίνεται ότι ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος. Οι αγορές που έχουν ανοίξει, οι καινούριγιες, είναι και ελκυστικές και οι χώρες οι οποίες μας ανταγωνίζονται πάνε πάρα πολύ καλά. Εχει ανοίξει η αγορά της Κροατίας πολύ δυνατά. Βεβαίως έχουμε πάντα και την Τουρκία δίπλα και από ό,τι λένε και τα στοιχεία, θα έχει μία αύξηση πολύ μεγάλη που θα ξεπερνά το 10% και αυτό πιστεύω ότι τα λέει όλα.
Τι πρέπει να γίνει; Πιστεύω ότι θα πρέπει σιγά- σιγά να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο τις υποδομές και την παροχή υπηρεσιών. Βεβαίως επειδή είναι ένα προϊόν που πρέπει να προβάλλεται, σημαίνει ότι πρέπει η καμπάνια η διαφημιστική πρέπει να γίνει πιο έντονη και θα έλεγα ότι δεν αρκεί μόνο την προσπάθεια αυτή να την καταβάλλουν οι θεσμοθετημένοι παράγοντες αλλά θα πρέπει και ο κάθε επιχειρηματίας που είναι στο κύκλωμα του τουρισμού, να δει πώς θα βοηθήσει στην προβολή και διαφήμιση του τόπου.

ΕΡ: Η κυβερνητική παρέμβαση προκειμένου να στηρίξει ενέργειες και δράσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης περιορίζεται μόνο στο διαφημιστικό κομμάτι;

ΑΠ: Κοιτάξτε, κατ’ αρχάς πρέπει να πούμε ποια είναι η σχέση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με το Υπουργείο Τουρισμού. Τον Υπουργό πχ εγώ τον είδα δύο φορές. Τη μία φορά τον είδα στη Θεσσαλονίκη. Μας είπε να προσαρμόσουμε τα προγράμματα της ΝΑ στα προγράμματα του Υπουργείου, επειδή προβάλλεται και σαν εθνικό το προϊόν- εμείς ήμασταν ήδη προσαρμοσμένοι.
Η οικονομική στήριξη είναι πολύ ελάχιστη. Φανταστείτε ότι η ΝΑ διαθέτει περίπου πάνω από 400.000 ευρώ για τη λειτουργία του Οργανισμού. Τα χρήματα τα οποία παίρνει από το Υπουργείο για την τουριστική προβολή του νομού, είναι 120.000, δηλαδή τα χρήματα τα οποία βάζει η Νομαρχία είναι τριπλάσια από το Υπουργείο Τουρισμού. Εγώ έχω 18 νησιά τα οποία όλα τους σχεδόν, ζουν από τον τουρισμό, αυτό το οποίο κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε μία ομπρέλα κάτω από την οποία κινούνται κυρίως τα μικρότερα νησιά. Η Ρόδος και η Κως έχουν δικό τους οργανισμό. Αρα προβάλλουμε συνολικά το νομό, αλλά αυτοί οι οποίοι καρπούνται την στήριξη του οργανισμού είναι κυρίως τα μικρά νησιά, εξαιρουμένων της Ρόδου και της Κω.

ΕΡ: Οι επιχειρηματίες, τα επιμελητήρια στηρίζουν τις προσπάθειες της ΝΑ;

ΑΠ: Υπάρχει ο Οργανισμός Προώθησης του Ροδιακού Τουρισμού στον οποίο συμμετέχει σε ποσοστό 75-80% η τοπική αυτοδιοίκηση και το υπόλοιπο κομμάτι καλύπτεται από τους φορείς, Επιμελητήρια, Ενώσεις ξενοδόχων κλπ. Η Αυτοδιοίκηση επωμίζεται το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών, εισφέρει περί τα 75-80% στον κορβανά. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν έχει δυστυχώς έσοδα από πουθενά, η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού έχει και τα τέλη παρεπιδημούντων και το φόρο εισοδήματος κα
Εμείς από τους ΚΑΠ προσπαθούμε να βγάλουμε κάποια χρήματα, και να στηρίξουμε και αυτόν τον τομέα.

ΕΡ: Ως προς το τουριστικό μοντέλο που έχει αναπτυχθεί και στα Δωδεκάνησα και στη Ρόδο, το all inclusive, είστε ικανοποιημένος και πόσο; Πρέπει να αλλάξει κάτι;

ΑΠ: Κοιτάξτε: Πιστεύω ότι περνάμε και εμείς αυτά τα οποία πέρασαν άλλες χώρες οι οποίες προηγήθηκαν. Περνάμε δηλαδή τη μόδα του all inclusive η οποία έχει πολύ μεγάλο κόστος στην τοπική αγορά, το οποίο αναγκαστικά θα το περάσουμε.
Από την άλλη πλευρά, εμείς αυτό το οποίο λέμε, είναι ότι δυστυχώς πουλάμε ένα παράδεισο,γιατί το Αιγαίο είναι ένας Παράδεισος, είναι το οξυγόνο της Ευρώπης, αλλά τον πουλάμε με τιμές κόλασης. Και εκεί είναι το πρόβλημα: Πώς να διατηρήσουμε τον παράδεισο και κάνουμε μία προσπάθεια να μπορέσουμε να τον πουλήσουμε με την τιμή που πρέπει. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια, χρειάζεται επαγγελματισμός από όλους, να συνειδητοποιήσουμε ότι ο τουρισμός είναι μία βιομηχανία η οποία πρέπει να συντηρεί την υποδομή της, ούτως ώστε και να παράγει αλλά και να είναι πάντα ελκυστική και βεβαίως όσο πιο ελκυστικός γίνει ο προορισμός, τόσο καλύτερα είναι για εμάς. Δηλ. πολλές φορές λέμε ότι πλασσάρεται ένα προϊόν το οποίο δεν είναι ελκυστικό. Εμείς έχουμε αυτό το καλό, ότι ο τόπος μας είναι ελκυστικός. Το θέμα είναι πώς θα το πλασσάρουμε και να φέρουμε τους επισκέπτες εδώ και να είναι επισκέπτες οι οποίοι (δεν λέω να είναι υψηλής εισοδηματικής στάθμης) λέω να ξέρουν να εκτιμούν τον παράδεισο τον οποίο απολαμβάνουν.

ΕΡ: Δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου αναφέρουν ότι σας έχει στεναχωρήσει η εκδήλωση πυρκαγιών στο νησί. Θα ήθελα να σας θέσω ένα γενικότερο ζήτημα:Από τη μία μεριά η προστασία του Περιβάλλοντος και από την άλλη η ανάγκη να διατηρήσουμε το περιβάλλον καθαρό μέσα από σύγχρονα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων και στερεών αποβλήτων. Πού βρίσκεται η Ρόδος;

ΑΠ: Κοιτάξτε: Σε ότι αφορά τις πυρκαγιές, έχω δηλώσει ότι σε ένα πόλεμο υπερασπίζεσαι την πατρίδα σου, σε μία πυρκαγιά υπερασπίζεσαι τον τόπο σου. Η προστασία των δασών ή η πυροπροστασία και η πρόληψη και η καταστολή, δεν είναι υπόθεση των άλλων, είναι υπόθεση καθαρά δική μας. Γίνεται κατανοητό πόσο σημαντικό είναι ο καθένας να ξέρει ότι όταν βάζει φωτιά για να κάψει τα κλαριά ή τα χόρτα ή αυτός που πετάει το τσιγάρο, να έχει συναίσθηση πόσο επικίνδυνο είναι να κάνει αυτή την κίνηση. Αρα πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας σε τοπικό επίπεδο. Κανένας δε θα έρθει από την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα να μας σώσει. Εξάλλου και όταν αποφασίσουν να έρθουν να μας συνδράμουν, θέλει ένα διάστημα 30 ωρών. Αρα σε 30 ώρες ό,τι είναι να γίνει θα γίνει και ό,τι είναι να καταστραφεί θα καταστραφεί.
Γίνεται μία προσπάθεια και λόγω των κλιματικών αλλαγών οι οποίες διαπιστώνονται, υπάρχει μία κινητικότητα και μία ευαισθητοποίηση ακόμα περισσότερο του κόσμου. Υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι είναι ασυνείδητοι και θα συνεχίσουν να έχουν την ίδια νοοτροπία. Εγώ τους έχω χαρακτηρίσει και «βρωμιάρηδες», που είναι υβριστικός χαρακτηρισμός. Δυστυχώς υπάρχουν και τέτοιοι. Παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται από την πλειοψηφία του κόσμου, δεν μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της διαχείρισης του τρίπτυχου νερά- λύμματα- απορρίμματα.
Με τα νερά έχουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας και ήδη οι διαπιστώσεις που κάνουμε είναι ότι βρίσκεται στο κόκκινο, που σημαίνει ότι δε χρειάζεται να προσπαθεί ο κάθε φορέας της αυτοδιοίκησης να κάνει νέες γεωτρήσεις για να καλύψει τις ανάγκες. Χρειάζεται μία εντατική ενημέρωση, για εξοικονόμηση του νερού. Εμείς πιστεύουμε ότι εάν υπάρξει- συνειδητά όμως- μία προσπάθεια σωστής διαχείρισης των υδάτινων πόρων θα υπάρξει εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων μέχρι και 30% του νερού που αυτή τη στιγμή καταναλώνεται.
Σε ότι αφορά τα απορρίμματα υπάρχουν ΧΥΤΑ αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι που είναι ενεργοί στο νησί και σε ότι αφορά τα λύματα, εδώ τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου το τρίγωνο (γεωγραφικός προσδιορισμός της περιοχής όπου ζουν περί τους 85-90.000 κατοίκους της Ρόδου) θα έχει ενσωματωθεί στον βιολογικό καθαρισμό και άρα σε αυτό το επίπεδο πάμε πάρα πολύ καλά και οι άλλοι δήμοι έχουν προχωρήσει τους βιολογικούς τους καθαρισμούς.

ΕΡ: Πόσους ΧΥΤΑ έχετε;

ΑΠ: Υπάρχουν δύο ΧΥΤΑ οργανωμένοι με σύγχρονες μεθόδους και θεσμοθετημένοι που καλύπτουν το τρίγωνο. Οι υπόλοιποι είναι σε ΧΥΤΑ που δεν είναι καλά οργανωμένοι. Πιστεύω ότι μέχρι τέλους του χρόνου θα δημιουργηθεί και ο δεύτερος ΧΥΤΑ και θα καλύψει τις ανάγκες των υπολοίπων δήμων.Αλλά και αυτό είναι προσωρινό.Πρέπει να κάνεις την προετοιμασία σου για την επόμενη πενταετία, διότι είμαστε καταναλωτικός κόσμος. Και ενώ κάνεις μία πρόβλεψη ότι θα έχει διάρκεια 10 χρόνων αυτός κλείνει στα 8. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρεις καινούριο χώρο υγειονομικής ταφής για την επόμενη 10ετία.