Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Με 151 η ΝΔ- Πάμε για εκλογές από μέρα σε μέρα; -Τρίτος πόλος, ζυμώσεις και ο Νίκος Γεωργιάδης

Η χώρα πάει για εκλογές; Αλήθεια τι θέλει ο Πρωθυπουργός; Αυτά τα ερωτήματα ανακύπτουν από την ανάγνωση της πολιτικής επικαιρότητας.
Ο Βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας κ. Δαϊλάκης παραμένει στο κοινοβούλιο ως ανεξάρτητος κι έτσι η κοινοβουλευτική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας περιορίζεται τώρα στον εφιαλτικό αριθμό των 151 βουλευτών. Εφιαλτικό γιατί; Αν φύγει ένας ακόμα, η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη, πέφτει και προκηρύσσονται εκλογές. Και ως εδώ καλά, ας πούμε.
Εκείνο που φοβούνται είναι το αποτέλεσμα των εκλογών το οποίο έχει δύο σημαντικές πτυχές.
Αν λοιπόν πέσει η κυβέρνηση, τότε τα επικρατέστερα σενάρια είναι:
ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΟ
Η Νέα Δημοκρατία χάνει τις εκλογές (με βάση και όσα δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις). Ερχεται δεύτερο κόμμα και πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ.
ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
Η Νέα Δημοκρατία κατορθώνει και ανατρέπει τις δημοσκοπήσεις, κερδίζει τις εκλογές και αναδεικνύεται πρώτο κόμμα.

Και για τα δύο σενάρια, έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα, ισχύει μία απλή αλήθεια: Ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ μπορούν να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Τώρα όλοι εκείνοι οι βουλευτές της ΝΔ, που ονομάζονται αντάρτες, και ψήφισαν τα νομοσχέδια στη Βουλή, έχουν το λόγο. Αν πιστεύουν όσα λένε, μέχρι το βράδυ μπορούν να βάλουν τέλος στο μαρτύριο του λαού, του τόπου, της ΝΔ.

Αν το ζήτημα για όλους αυτούς και είναι αρκετοί, είναι να πέσει ο Καραμανλής επειδή δεν απομακρύνει τους υπουργούς του ή το σύστημα Μαξίμου, ή οποιονδήποτε άλλον βλάπτει τη δημόσια εικόνα της ΝΔ, ή με τις πράξεις του ή τις παραλείψεις του υπονομεύει το κυβερνητικό έργο, η παραβιάζει τις αρχές της ΝΔ, δεν έχουν παρά να ανακοινώσουν στα δελτία των 8 την απόφασή τους, να ανεξαρητοποιηθούν και να μην παραιτηθούν.

Αν δεν το πράξουν αυτό, τότε πρέπει να αρχίσουμε να υποψιαζόμαστε ότι όλα ήταν φτιαγμένα, για να εξασφαλιστούν οι ψήφοι των πολιτών που δυσφορούν με την κυβερνητική αβελτηρία, την αλαζονία και φυσικά την οσμή των σκανδάλων που αναδίδει ο πολιτικός βίος της χώρας. Προκειμένου οι πολίτες που αντιδρούν στις ιδιωτικοποιήσεις, στην ακρίβεια, την ανεργία, στη φτώχια και στη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης, να εγκιβωτιστούν σε μία "λελογισμένη" διαμαρτυρία που δε θα φτάσει ως την καταδίκη, έγιναν αυτοί οι αντάρτες και οσιομάρτυρες της παράταξης.

Αν όμως αυτό δεν ισχύει, τότε ισχύει πολιτικά αυτό που έχουν πει οι ίδιοι. Κοντολογίς ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στη ΝΔ, στην κυβέρνηση, στη διακυβέρνηση,στον τόπο. Και ο μεν Πρωθυπουργός που έχει τη δυνατότητα να το πράξει, δεν το πράττει, αλλά και αυτοί (οι αντάρτες) έχουν τώρα την ίδια δυνατότητα με τον Πρωθυπουργό. Θα το πράξουν;

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΟΜΩΣ: Υπάρχει στα σκαριά και το τρίτο κόμμα. Και γιατί ενδιαφέρει αυτό την Κέρκυρα; Διότι όπως αναφέρει η εφ. Ελευθεροτυπία της Κυριακής, "στις ζυμώσεις συμμετέχουν και στελέχη από φιλελεύθερο χώρο. Για παράδειγμα ο πρώην βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Ν. Γεωργιάδης πιστεύει ότι ήρθε η ώρα για κάτι νέο, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο "πατριάρχης" των φιλελευθέρων στην Ελλάδα Στ. Μάνος, ο οποίος όμως θα βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο, λόγω των αποτυχημένων προσπαθειών του παρελθόντος".

Εμείς υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Γεωργιάδης ήταν υποψήφιος Βουλευτής με το κόμμα του κ. Μάνου, στην Κέρκυρα, και στη συνέχεια μεταπήδησε στη Νέα Δημοκρατία. Τώρα, που αρχίζουν να ενισχύονται οι πιθανότητες δημιουργίας τρίτου πόλου, δεν αποκλείεται να δούμε τον κ. Γεωργιάδη να παίρνει ενεργά μέρος στο νέο σχήμα, εξερχόμενος (;) από τη ΝΔ.

Επομένως: Εκτός των άλλων προβλήματων, (μη αυτοδύναμη κυβέρνηση, απώλεια δεδηλωμένης) υπάρχει ανοιχτό και ένα ακόμα θέμα και αυτό το ξέρουν όλοι, ο τρίτος πόλος.

Χρονικά τοποθετούν την εκδήλωση της κίνησης περίπου τον Μάρτιο του 2009 ή τον Μάϊο του 2009 με στόχο τις ευρωεκλογές. Απώτερος στόχος είναι φυσικά οι εθνικές εκλογές. Προσδοκώμενο ποσοστό; Από 3% στις ευρωεκλογές και κάτι πάνω από το 5% στις εθνικές εκλογές.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Τι θα πράξει ο Πρωθυπουργός;
Τι θα πράξουν οι αντάρτες;
Ποιος από τους δύο θα επιταχύνει ή θα φρενάρει τις εξελίξεις;

Πόσο ακόμα θα παίζουν με τα νεύρα και τις αντοχές των απλών πολιτών που παρακολουθούν κατάπληκτοι όλα αυτά που συμβαίνουν;

Και μπορεί να συγχώρεσαν, να ανέχθηκαν, να κατενόησαν τα γεγονότα γύρω από τον Βουλευτή κ. Κουκοδήμο, αλλά τώρα τα πράγματα δεν είναι καθόλου ίδια.