Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Συνεχίζεται η κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ- Νέο έγγραφο των "6" που όμως τώρα υπογράφουν 3

«ΣΥΓΓΝΩΜΗ» ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΛΑΜΕ ΤΗ «ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ»

Με αυτόν τον τίτλο έδωσαν στη δημοσιότητα η "ομάδα των 6", το οποίο όμως υπογράφουν τρεις μόνον. Το νέο κείμενο πιστοποιεί ότι τα προβλήματα στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν λένε να τελειώσουν, αν και αρχικά είχαν υποθέσει όλοι ότι το θέμα είχε κλείσει. Τώρα όμως ανοίγει ξανά και λογικά θα πρέπει να αναμένουμε και νέα απάντηση. Οπως και να έχει το πράγμα, περιμένουμε τις εξελίξεις. Μέχρι τότε μπορείτε να διαβάσετε το νέο κείμενο των 3.

"Μια επιβεβλημένη - πολιτικά και ηθικά – ανακοίνωση έξη (6) στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, πράξη δημοκρατικού δικαιώματος και αποδεκτή για κάθε σχεδόν κουλτούρα, μια ανακοίνωση που στάλθηκε αποκλειστικά στα έντυπα ΜΜΕ και δημοσιεύτηκε μόνο σε 1-2 εφημερίδες, έγινε «δημοκρατικά» δεκτή από το ιερατείο της «κουλτούρας» με βομβαρδισμό τηλεοπτικών και γραπτών δηλώσεων, προκαλώντας «μεγάλο θέμα», σύγχυση και πολλά ερωτηματικά στον κόσμο που μας παρακολουθεί. Ένα ακόμα αυτογκόλ στη δική μας εστία ήταν γεγονός. Όχι το πρώτο και πολύ φοβόμαστε, ούτε το τελευταίο…
Ας σοβαρευτούμε. Πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος πολύ σωστά δήλωσε ότι «ο κόσμος θέλει ειλικρίνια». Η υποκρισία και πολύ περισσότερο η ανευθυνότητα έχουν κοντά ποδάρια και ο κόσμος καταλαβαίνει πολύ καλά κάθε τι που συμβαίνει. Η επίκληση της διάσημης «κουλτούρας του χώρου» όχι μόνο δεν μπορεί να συσκοτίσει την αλήθεια αλλά πετυχαίνει και ακριβώς το αντίθετο. Την αναδεικνύει.
Εμείς πάντως, κάνοντας μια απεγνωσμένη προσπάθεια να εναρμονιστούμε με την κατάσταση και να αφαιρέσουμε τη «ρετσινιά» των αγενών και απολίτιστων που δεν ξέρουν να ζητούν συγνώμη, εκφράζουμε τη συγνώμη μας στην περίπτωση που προσβάλλαμε την «κουλτούρα του χώρου» και την απευθύνουμε στην ιερά σύνοδο των καρδιναλίων τους κουλτούρας. Ελπίζουμε η συγνώμη μας να γίνει αποδεκτή και να συνοδευτεί από αντίστοιχο συγχωροχάρτι, όμοιο με αυτά που εισέπραξε και ο κ. Χειμαριώτης.
Στα γεγονότα τώρα:
1) Η επίκληση της «αλληλεγγύης» στην κοινοβουλευτική ομάδα , λες και αυτή βάλλεται συνολικά και μάλιστα από εχθρούς, αποτελεί απαράδεκτη, ανεύθυνη και επικίνδυνη αναφορά. Περιέχει – επίσης – ένα προσβλητικό υπαινιγμό. Κυρίως όμως πρόκειται για υποκριτική δήλωση. Δεν θα επιχειρηματολογήσουμε στα αυτονόητα. Αν ορισμένοι νοιώθουν την ανάγκη να κρυφτούν πίσω από οτιδήποτε, ας κρυφτούν. Τις αναφορές περί «αξιοπρέπειας» καλύτερα να μη τις σχολιάσουμε.
2) Η συγνώμη στον κ. Χειμαριώτη δεν αποτελεί ούτε ευγενική, ούτε ιπποτική κίνηση. Με αληθινούς όρους ευγενείας, θα ήταν επιβεβλημένο να στηριχτεί η συντρόφισσα, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που αγενέστατα και ανενδίαστα αδειάστηκε παρασκηνιακά και εν κρυπτώ, για χάρη ενός Πασοκτζή Δημάρχου (που συνυπέγραψε την έλευση και παραμονή, μέχρι σήμερα, των ΜΑΤ στην Κέρκυρα). Δημάρχου που αποδεδειγμένα προέβη σε παράνομες – παράτυπες ενέργειες. Ποιες άχαρες σκοπιμότητες επέβαλαν κάτι τέτοιο?
3) Η συγνώμη στον κ. Χειμαριώτη δεν αποτελεί πράξη «πολιτικού αλτρουϊσμού», όπως κακότεχνα έγινε προσπάθεια να παρουσιαστεί από τους εκπροσώπους της «κουλτούρας». Αποτελεί λανθασμένη και άδικη ενέργεια. Αποτελεί – αποκλειστικά – αρνητική κίνηση, που έρχεται να προστεθεί στον μακροσκελή κατάλογο των ενεργειών και των επιλογών που τραυματίζουν την δυναμική και την αξιοπιστία και λερώνουν την εικόνα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στον Νομό μας. Έρχεται η κίνηση αυτή να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο που έχει, σε βάθος χρόνου, δημιουργήσει το τοπικό «ιερατείο της κουλτούρας» και που, δυστυχώς, διαρκώς εμπλουτίζεται. Όλα αυτά είναι γνωστά στον Κερκυραϊκό λαό. Το πρόβλημα θα ήταν μικρό εάν για τον κατάλογο αυτό δεν θα χρειαζόταν να λογοδοτεί και ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς όμως αυτός ο κατάλογος χρεώνεται στο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στο συλλογικό ενωτικό σχήμα της Αριστεράς, γεγονός που μας αναγκάζει να μη το επιτρέψουμε, χρησιμοποιώντας τη μοναδική μας δυνατότητα, την έκφραση δημόσιας και υπεύθυνης θέσης, ασκώντας το βασικό πολιτικό και δημοκρατικό μας δικαίωμα.
4) Ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ, ρητά και κατηγορηματικά είναι ένας ευρύς χώρος συσπείρωσης πολιτικών (αριστερών-προοδευτικών-ριζοσπαστικών) και κοινωνικών δυνάμεων (εργατικά, εργαζόμενα, αγροτικά, μεσαία στρώματα, άνεργοι και νεολαία).
Ο χώρος που καταλαμβάνει ο καθένας μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι προσδιορισμένος από την διακύρηξη και τις συντεταγμένες συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολιτικοί στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσης διακυρηγμένοι. Επιπλέον ο χώρος που καταλαμβάνει ο καθένας στη κρίση και τη συνείδηση του λαού, αποτελεί μια άλλη, σημαντική και ποιοτική παράμετρο. Όπως επίσης και η μαχητικότητα και η συνέπεια που επιδυκνύει στην επίλυση των σοβαρών λαϊκών και τοπικών προβλημάτων. Τέλος , όμως, το σημαντικότερο θέμα αφορά την ατομική και συλλογική μας επιλογή και εστιάζεται στο ερώτημα: Είμαστε στη γραμμή του αγώνα, είμαστε στη γραμμή της ανατροπής ή είμαστε με τη γραμμή του συμβιβασμού και της μακάριας στασιμότητας? Από την απάντηση σε αυτό το επίκαιρο και πιεστικό ερώτημα δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γλυτώσει κανείς.

ΜΑΡΙΟΣ ΑΝΘΗΣ Μέλος Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ
ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΣΠΥΡΟΣ Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΔΗΚΚΙ. Υποψ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
ΜΑΚΑΝΤΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και
Πολιτικής Επιτροπής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ.