Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Κανείς δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στο ΠΑΣΟΚ για το Δήμο Κερκυραίων και τη Νομαρχία

Αν υπάρχει κάποιος που πάει στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές χωρίς υποψήφιους… αυτός είναι το ΠΑΣΟΚ και όχι όλα τα άλλα κόμματα. Σήμερα, στο Δήμο Κερκυραίων γίνεται πλέον φανερό ότι ο κατά δήλωσή του «υπερκομματικός» νυν Δήμαρχος δεν υλοποιεί πολιτικές ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως ουδόλως εμπόδισε τον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να τον χαρακτηρίσει ως τον χειρότερο δήμαρχο της Κέρκυρας. Απογοητευμένος από τη νυν δημοτική αρχή είναι και ο λαός. Ακόμα και οι πολίτες που ψήφισαν τη σημερινή δημοτική πλειοψηφία. Κι αυτό το είπε και ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Λιντοβόης που πριν μερικές μέρες ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του.
Ο ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους κ.κ. Κότση και Αντωνάκη οι οποίοι με τη στάση τους, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας και με διαφορετικό πολιτικό στυλ, κρατούν αποστάσεις πλέον από τη δημοτική αρχή. Η ουσία: Η νυν δημοτική αρχή έχει σοβαρό πρόβλημα, είναι φανερό ότι θα αντιμετωπίσει και σοβαρό εκλογικό πρόβλημα. Αρκεί να πούμε ότι αν το ΠΑΣΟΚ δεν κατεβάσει υποψήφιο Δήμαρχο, αν δεν στηρίξει κάποιον, τότε η πλειοψηφία τους θα στήριζαν ευχαρίστως όλα τα άλλα ψηφοδέλτια μηδέ εξαιρουμένου και του Γ. Τρεπεκλή. Αλλά και χωρίς αυτή την προϋπόθεση, τώρα οι πόρτες είναι διάπλατες για τον πρώην Δήμαρχο. Αν δηλαδή αύριο είχαμε εκλογές το αποτέλεσμα δεν θα αποτελούσε έκπληξη. Αυτή είναι η κοινωνική πραγματικότητα από την οποία δεν μπορεί να αποδράσει η σημερινή πλειοψηφία. Μιλώντας ρεαλιστικά, η ΝΔ το μόνο που έχει να κάνει είναι να μη διασπάσει την παράταξή της. Κλείνει αυτή η παρένθεση για να σημειώσουμε ότι τη σημερινή δημοτική αρχή φαίνεται ότι δεν την προβληματίζει η πραγματικότητα. Ζει μέσα σε μία εικονική πραγματικότητα. Πιστεύει δηλαδή ότι ο λαός θα την κρίνει από τα έργα, όπως η λαϊκή αγορά, το νέο δημαρχείο, η παράκαμψη αεροδρομίου και τέτοια πράγματα, ξεκινημένα από προηγούμενες δημοτικές αρχές. Κι αυτό την ώρα που δεν υπάρχει περίπτωση να προβάλλει έστω και ένα έργο. Αυτή την κατάσταση την έχουν δει πολύ έγκαιρα στο ΠΑΣΟΚ και κρατούν όλοι πλέον τις αποστάσεις τους. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο που η δημοτική αρχή, σε μία προσπάθεια να ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό της αναγκαστικής πολιτικής απραξίας, συνεργάζεται απροκάλυπτα δύο χρόνια τώρα, αν και υπερκομματική, με την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τη νομαρχία, ενώ στα πλαίσια του Συνδέσμου Καθαριότητας δεν προβληματίζεται διόλου καλώντας τα ΜΑΤ να επιτηρήσουν την κατασκευή ενός δημοσίου έργου, όπως ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Δεν μπορεί λοιπόν η σημερινή δημοτική αρχή να ελπίζει σε πολιτική υποστήριξη ΠΑΣΟΚ, ούτε βέβαια σε πολιτική υποστήριξη της αριστεράς. Πολύ απλά, δεν πρέπει να υπολογίζει σε επανεκλογή αν αυτές οι συνθήκες διατηρηθούν. Ετσι λοιπόν το ΠΑΣΟΚ ψάχνει τώρα να βρει ποιον υποψήφιο Δήμαρχο θα στηρίξει. Πολλοί λένε ότι δεν υπάρχει. Αλλοι βάζουν διάφορα ονόματα στο τραπέζι. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Υπάρχει υποψήφιος. Αυτό λένε οι δημοσιογραφικές πληροφορίες και μέχρι εκεί σταματάνε. Τα υπόλοιπα με την πάροδο του χρόνου θα έρχονται στην επικαιρότητα.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ

Η κατάσταση που επικρατεί στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, είναι τελείως απογοητευτική. Στελέχη της θέλουν να μετακινηθούν στο Δήμο Κερκυραίων. Αλλοι σκέφτονται τους δήμους που θα προκύψουν από τον Καποδίστρια ΙΙ, άλλοι απλώς περιμένουν να έρθουν οι εκλογές και να επανεκλεγούν στο ίδιο ψηφοδέλτιο ή σε κάποιο άλλο. Η ωμή πραγματικότητα λέει όμως ότι το πράγμα δεν πάει άλλο. Εδώ υπάρχουν οι σοβαρότερες προτάσεις που θα λειτουργήσουν «λυτρωτικά» για το ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με το τον Καποδίστρια ΙΙ. Αν δηλαδή έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στις επόμενες νομαρχιακές εκλογές με βάση την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιονίων Νήσων τότε η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρέπει να ελπίζει σε πολλά πράγματα, ή ακριβέστερα σε τίποτα. Αυτό είναι το ένα σενάριο. Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξουν εκλογές σε νομαρχιακό επίπεδο. Ετσι το 2010 θα είναι έτος πραγματικών πολιτικών και εκλογικών συγκρούσεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όσο δηλαδή από τώρα δεν ασχολείται κάποιος με το πρόβλημα. Υπάρχουν πολλές απόψεις, όπως λχ εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του υποψήφιου νομάρχη, άλλοι βλέπουν ένα σχήμα σαν το σημερινό, άλλοι πάλι βλέπουν διέξοδο στην πλήρη ανανέωση, άλλοι βλέπουν υποψηφιότητα με πρόσωπο εγνωσμένου πολιτικού κύρους που μπορεί να συσπειρώσει τις πολιτικές δυνάμεις γύρω του, ώστε να έχει ο νομός ένα στιβαρό πολιτικό κέντρο, τώρα που ο Δήμος παρουσιάζει στα μάτια της κοινής γνώμης τέτοια φθίνουσα με ραγδαίους ρυθμούς, πορεία. Ένα τέτοιο πολιτικό κέντρο είναι σίγουρο ότι το θέλουν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι και πρόβλημα της ΝΔ και πρόβλημα της Αριστεράς. Υπάρχουν και στους τρεις χώρους δυνάμεις που αντιλαμβάνονται την πολιτική κατάσταση με πολύ σοβαρό τρόπο και αυτός ο τρόπος είναι που τις υποχρεώνει να περιμένουν. Όμως ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος που το ΠΑΣΟΚ μπορεί και επιβάλλεται να αναλάβει σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες αντί να περιμένει να μετατραπεί, μετά το Δήμο Κερκυραίων, και η Νομαρχία σε έναν ακόμα αδύναμο κρίκο στην αλυσίδα της τοπικής αυτοδιοίκησης της Κέρκυρας. Ακόμα κι αν η «παλιά φρουρά» δεν καλοβλέπει την αντικατάστασή της. Σε διαφορετική περίπτωση, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου.