Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

Α. Γκερέκου για την παγκόσμια ημέρα τουρισμού: Η κυβέρνηση έβαλε χαμηλά τον πήχη...

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου, για την 27η Σεπτεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού αποτελεί ίσως την καλύτερη αφορμή για να γίνουν κάποιες συνολικές σκέψεις για τον Ελληνικό Τουρισμό, οι οποίες μόνο καθησυχαστικές δεν μπορούν να είναι. Σε μία περίοδο παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης και ρευστότητας, σε μια περίοδο που λογικά πρώτη μέριμνα της κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι το να «θωρακίσει» έναν από τους σημαντικότερους αναπτυξιακούς τους πυλώνες, αυτόν του Τουρισμού, παρατηρούμε ότι ο Τουρισμός στη «λίστα προτεραιοτήτων» της κυβέρνησης της ΝΔ, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις.
Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, βάζοντας τον πήχη όσο πιο χαμηλά γίνονταν, μας ζητά να...«πανηγυρίσουμε» για το ότι τελικά φέτος ο Ελληνικός Τουρισμός, κατάφερε να έχει «πτωτική στασιμότητα». Εάν ο Ελληνικός Τουρισμός - χωρίς κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον από πλευράς Πολιτείας και χωρίς κανένα απολύτως σχεδιασμό και προγραμματισμό για το αύριο - καταφέρνει κυριολεκτικά «από μόνος του» να μην βυθίζεται παντελώς, μπορεί να φανταστεί κανείς τις αναπτυξιακές δυνατότητες του συγκεκριμένου κλάδου, εάν υπήρχε μια κυβερνητική πολιτική η οποία πραγματικά θα ενδιαφέρονταν για τον Τουρισμό.
Αντί όμως για το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον Τουρισμό, έχουμε ένα Υπουργείο το οποίο ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την προσωπική προβολή του εκάστοτε υπουργού του, χωρίς να διαθέτει ουσιαστικούς πόρους και δυνατότητες παρέμβασης στα μεγάλα προβλήματα του Τουρισμού, έχουμε αποσπασματικές πολιτικές και παντελή έλλειψη συντονισμού, έχουμε χαρακτηριστική έλλειψη παραγωγής νομοθετικού έργου στο συγκεκριμένο τομέα και εν τέλει, έχουμε πλήρη αδιαφορία για το μέλλον και την πορεία του Ελληνικού Τουρισμού.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τη συγκεκριμένη Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, στη χώρα μας απεργούν, για πρώτη φορά στην ιστορία του κλάδου τους, τα ταξιδιωτικά γραφεία και οι πράκτορες, όπως άλλωστε έκαναν πριν από λίγες μέρες και οι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι.
Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές μέχρι τώρα, ότι ο Τουρισμός αποτελεί ένα εξαιρετικά σύνθετο και πολυεπίπεδο τομέα, για τον οποίο είναι αναγκαία η ύπαρξη συντονισμένης και μεθοδικής κεντρικής πολιτικής και η αναγωγή του σε βασικό θέμα υψηλής προτεραιότητας για τη χώρα. Η ΝΔ, επιμένει να αντιμετωπίζει τον Τουρισμό ως θέμα ήσσονος σημασίας, αγνοώντας την ουσία των προβλημάτων και υποβιβάζοντας την αναπτυξιακή του δυναμική για τη χώρα.
Το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευθεί για μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα του Τουρισμού και στην αναβάθμιση της προτεραιότητάς του στο σύνολο της κεντρικής πολιτικής. Η διεθνής συγκυρία και ο έντονος παγκόσμιος ανταγωνισμός, δεν πρόκειται να μας «συγχωρήσουν» άλλη αδράνεια και άλλες χαμένες ευκαιρίες στο θέμα του Τουρισμού για τη χώρα μας.
Για το λόγο αυτό, η ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας στον Ελληνικό Τουρισμό αλλά και στους ανθρώπους που τον υπηρετούν, αποτελεί πάνω απ' όλα τη βασική μας δέσμευση".