Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Ελληνική αρχαιότητα και Νεοελληνική λογοτεχνία-Τριήμερο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο

Το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργανώνει Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Ελληνική Αρχαιότητα και Νεοελληνική Λογοτεχνία».
Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 30, 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους και θα συμμετάσχουν σε αυτό καθηγητές διαφόρων πανεπιστημίων, νεοελληνιστές, θεατρολόγοι, ειδικοί επιστήμονες και ποιητές, το επιστημονικό ή το δημιουργικό έργο των οποίων αναφέρεται, μελετά ή εμπνέεται από την ελληνική αρχαιότητα.
Η έναρξη θα γίνει την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου και ώρα 19.30 στην Αίθουσα Τελετών της Ιονίου Ακαδημίας. Οι πρωινές συνεδρίες της Παρασκευής 31 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν στο Αμφιθέατρο Ι του Τμήματος Ιστορίας, στην οδό Ι. Θεοτόκη 72 (πρώην Αβραμίου), με ώρα ενάρξεως την 9η π.μ., η δε απογευματινή συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας (Αίθουσα Τελετών, ώρα ενάρξεως 19.30).
Οι πρωινές συνεδριάσεις του Σαββάτου 1 Νοεμβρίου θα γίνουν επίσης στο προαναφερθέν Αμφιθέατρο Ι (ώρα ενάρξεως η 9η π.μ.). Οι στόχοι του συνεδρίου αφορούν στην εξέταση της αμφίδρομης σχέσης της ελληνικής αρχαιότητας και της νεοελληνικής λογοτεχνίας, υπό την έννοια των πολλαπλών επιδράσεων της αρχαιότητας στη σύγχρονη λογοτεχνία, του τρόπου πρόσληψης του αρχαίου πνεύματος από τις λογοτεχνικές σχολές, γενιές ή και μεμονωμένα από νεοέλληνες ποιητές, αλλά και της διερεύνησης της διακειμενικής προσέγγισης του αρχαίου ιδεώδους εκ μέρους των σύγχρονων ποιητών.
Οι σύνεδροι, αρχαιοελληνιστές, νεοελληνιστές, θεατρολόγοι, μεταφραστές και ποιητές θα εξετάσουν ο καθένας από τη σκοπιά της ειδικότητάς του το σημαντικό για τις μέρες μας αυτό θέμα.

Θα συμμετάσχουν με ανακοινώσεις τους οι ακόλουθοι σύνεδροι, κατά τη σειρά του Προγράμματος των συνεδριάσεων:
Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Μιχάλης Μερακλής, Ρίτσα Φράγκου-Κικίλια, Γιώργος Πεφάνης, Αικατερίνη Διαμαντάκου, Τηλέμαχος Μουδατσάκης, Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, Τζίνα Καλογήρου, Λευτέρης Παπαλεοντίου, Δημήτρης Λυπουρλής, Ιωάννης Περυσινάκης, Δήμητρα Γιωτοπούλου, Θανάσης Ευσταθίου, Ευριπίδης Γαραντούδης, Γιώργος Κεχαγιόγλου, Νάσος Βαγενάς, Θεοδόσης Πυλαρινός, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Γιώργος Γεωργούσης, Γιώργος Κεντρωτής. Οργανωτική επιτροπή: Θεοδόσης Πυλαρινός πρόεδρος, Νάσος Βαγενάς αντιπρόεδρος, Κώστας Αγγελάκος γραμματέας, Θανάσης Ευσταθίου ταμίας, Ρίτσα Φράγκου-Κικίλια και Κυριάκος Χαραλαμπίδης μέλη.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Για όσους από τους νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές, καθώς και από τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές το επιθυμούν, θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης των εργασιών του συνεδρίου.
Η εγγραφή των ενδιαφερομένων είναι δωρεάν και θα γίνει α) κατά την ημέρα ενάρξεως του συνεδρίου και β) το πρωί του Σαββάτου.