Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν άμεσα.Το ΠΑΣΟΚ προτείνει λύσεις αλλά η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη στο Βάλτο-πεδιό της

Μέσα στην δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κομπίνας των μεγάλων κι αόρατων οικονομικών κύκλων, που σίγουρα επηρεάζουν και την Ελληνική οικονομία, η μικρή οικογενειακή επιχείρηση του εμπορίου, της βιοτεχνίας ή του τουρισμού οδηγείται σε σίγουρο μαρασμό και αφανισμό.
Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα και αποτελεσματικά με την στήριξη και την ενίσχυση της ραχοκοκαλιάς της Ελληνικής οικονομίας που είναι η μικρή /μεσαία επιχείρηση, διέθεσε χωρίς όρους 28 δις Ε για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα και μάλιστα ΧΩΡΙΣ εγγυήσεις και ΧΩΡΙΣ τον παραμικρό έλεγχο το που θα δοθούν τα χρήματα.
Η ρευστότητα των επιχειρήσεων έχει εξανεμιστεί, οι υποχρεώσεις τρέχουν, το ΤΕΒΕ, το ΙΚΑ πιέζουν κι οι τράπεζες ζητούν όλο και πιο πολλά χαρτιά, εγγυήσεις και ψηλότερο τόκο, ενώ ο κ Αλογοσκούφης στέλνει ήδη τα σημειώματα για την είσπραξη του ενιαίου φόρου ακινήτων , τα τέλη κυκλοφορίας ήρθαν με 20% αύξηση!! και η τιμή της βενζίνης εξακολουθεί να είναι ψηλή ενώ το πετρέλαιο πέφτει συνεχώς και το καλάθι της νοικοκυράς έχει γίνει άπιαστο όνειρο για πολλές οικογένειες. Τα τιμολόγια της ΔΕΗ αυξήθηκαν το 2008 κατά 15% και τα καρτέλ των τιμών έχουν στήσει χορό αισχροκέρδειας με την ανοχή ή την ανικανότητα της κυβέρνησης να τα ελέγξει.
Στην γνωστή κυβερνητική επιτροπή που συνήλθε ΔΕΝ βγήκε λευκός καπνός αλλά αντικρουόμενες ρήσεις κι όλα πήγαιναν απ τον Σουφλιά και την Φανη στον Αλογοσκούφη, χωρίς κανένα αποτελεσματικό μέτρο για το κοινωνικό σύνολο και τις Μικρές /Μεσαίες επιχειρήσεις. Τέλος ο τουρισμός βρίσκεται σε πλήρη αβεβαιότητα για το 2009, χωρίς υποδομές(αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες, Ιόνια οδό, κάθετους άξονες κλπ), χωρίς σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων και χωρίς καμία ανταγωνιστικότητα έναντι άλλων χωρών, αλλά μ ένα υπουργό τουρισμού που εξακολουθεί να τα βλέπει όλα ρόδινα.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
1.Κατάργηση της συμφωνίας με τις τράπεζες , λελογισμένη αγορά τραπεζικών μετοχών με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και έλεγχο των προβληματικών τραπεζών από το κράτος.
2.Ενίσχυση του συστήματος εγγυοδοσίας για την διευκόλυνση των Μικρών Μεσαίων επιχειρήσεων με χαμηλότοκα δάνεια για την ενίσχυση της ρευστότητας τους.
3.Ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και αναστολή εφαρμογής της πρόσφατης φορολογίας και επαναθεσμοθέτηση του αφορολόγητου.
4. Αύξηση και ενίσχυση του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων με την έναρξη υλοποίησης του ΕΣΠΑ(4ο ΚΠΣ) για να αποφευχθεί η μαζική ανεργία και να ανοίξουν όλα τα προγράμματα της ανταγωνιστικότητας , του τουρισμού, του οπααχ και της επιχειρηματικότητας των νέων και των γυναικών.
5. Η αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του 2009 στα νέα οικονομικά δεδομένα.
Τα ψέματα τελείωσαν. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε αυτή την κρίση. Το μόνο που έκανε γρήγορα ήταν να δώσει χωρίς όρους 28 δις στις τράπεζες που- φαίνεται - τα είχαν ανάγκη…

Παναγιώτης Σκληρός
Γραμματέας & υπεύθυνος ΕΒΕ της Π.Ε. ΠΑΣΟΚ Ιόνιων νησιών