Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

INTERREG III – SIMCODE IGT (Italy – Greece – Turkey)

Η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών συμμετείχε ως εταίρος στη Κοινοτική Πρωτοβουλία: INTERREG III – SIMCODE IGT (Italy – Greece – Turkey). Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2006 και ολοκληρώθηκε επιτυχώς το Μάρτιο του 2008.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανήλθε σε 1.354.648,46 € από τα οποία τα 51.772,21 € αντιστοιχούν στην Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Aνάπτυξης), και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ως εταίροι: Από την πλευρά της Ελλάδας: α) Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως επικεφαλής εταίρος, β) Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γ) Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δ) η Περιφέρεια Ηπείρου, ε) η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών και στ) το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από την πλευρά της Ιταλίας: α) Η Περιφέρεια Basilicata (Νότια Ιταλία) και β) η Περιφέρεια της Puglia (Νότια Ιταλία). Τέλος, από την πλευρά της Τουρκίας το Πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης.

Η υλοποίηση του προγράμματος ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα και λόγω της εξαιρετικής επιτυχίας που σημείωσε, δόθηκε παράταση μέχρι τις 31/10/2008 έτσι ώστε κάθε εταίρος να αναλάβει περαιτέρω δράσεις στην περιοχή ευθύνης του για την προβολή και τη δημοσιότητα των αποτελεσμάτων του προγράμματος.

Το πρόγραμμα αφορά στη διακρατική – διασυνοριακή συνεργασία Ιταλίας – Ελλάδας – Τουρκίας μέσω του πολύ-λειτουργικού συστήματος μεταφορών (χερσαίο, εναέριο, θαλάσσιο) που συνδέει τις τρεις χώρες. Στόχος του προγράμματος ήταν η προώθηση ενός βιώσιμου συστήματος μεταφορών μέσω της συνεργασίας των διοικητικών περιφερειών και των ερευνητικών ιδρυμάτων που βρίσκονται πάνω στον Άξονα μεταφορών που ενώνει τη Νότια Ιταλία με την Βόρεια Ελλάδα και τη Βόρειο-δυτική Τουρκία, με έμφαση στις «Πύλες εισόδου» κάθε χώρας. Το πρόγραμμα συμβάλλει στη βελτίωση της χωρικής συνοχής και βιωσιμότητας παρέχοντας ιδέες και εργαλεία που κάνουν εφικτή την ενσωμάτωση των στόχων της πολιτικής μεταφορών στους στόχους των σχεδίων χωρικής ανάπτυξης.


Η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών παίζει στρατηγικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος, και ειδικότερα η Κέρκυρα, που αποτελεί μία από τις «Πύλες Εισόδου» του άξονα μεταφορών μεταξύ Ιταλίας- Ελλάδας- Τουρκίας.

Η ομάδα εργασίας της Περιφέρειας, εκπόνησε 7 παραδοτέα πακέτα (work packages), μέσα από τα οποία έγινε η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης του συστήματος μεταφορών της Περιφέρειας (λιμάνια, αεροδρόμια, οδικό δίκτυο), σε συνδυασμό με την αποτύπωση της κοινωνικο- οικονομικής κατάστασης (πληθυσμιακά στοιχεία, απασχόληση ανά τομέα παραγωγής, ακαθάριστο εθνικό προϊόν, κλπ) και την καταγραφή των περιβαλλοντικών δεδομένων της περιοχής μελέτης (χρήσεις γης, περιοχές NATURA 2000, προστατευόμενες περιοχές, κλπ.)

Τα αποτελέσματα της εκπονηθείσας μελέτης μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο για τους μελετητές, αλλά και τους φορείς που υλοποιούν δράσεις σχετικές με την ανάπτυξη – βελτίωση – εκσυγχρονισμό της υποδομής μεταφορών της Περιφέρειας. Η μελέτη αποτυπώνει δυναμικά την υπάρχουσα κατάσταση του δικτύου μεταφορών και τη δυνατότητα δημιουργίας ενός πολυλειτουργικού άξονα που θα διαπερνά τις τρεις χώρες.

Τα παραδοτέα πακέτα της μελέτης μπορούν να αποτελέσουν πηγή στοιχείων και πρωτότυπων ιδεών για όλους τους εμπλεκόμενους στην αναπτυξιακή δραστηριότητα φορείς, όπως είναι η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών, οι Νομαρχίες, οι Δήμοι, τα ερευνητικά ινστιτούτα, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλοι, προωθώντας ένα ολοκληρωμένο, πολύ-λειτουργικό και διαπεριφερειακό σύστημα μεταφορών.

Τα άμεσα οφέλη για την Περιφέρεια αφορούν στην καλύτερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών (βελτίωση προσβασιμότητας επισκεπτών, αύξηση εμπορευματικής κίνησης, κλπ.), ενισχύοντας ταυτόχρονα την προστασία του περιβάλλοντος.