Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Τα προβλήματα των κερκυραίων αγροτών στη Βουλή έφερε ο Χαραλάμπους

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα τα προβλήματα των αγροτών της Κέρκυρας, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χ. Χαραλάμπους. Ν. Μωραϊτης και Κ. Αλυσανδράκης. Στο κείμενο της ερώτησής τους αναφέρουν:
 "Οι αγρότες της Κέρκυρας όπως και όλης της χώρας βρίσκονται σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση λόγω των αρνητικών συνεπειών της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που βασίζεται στον ΠΟΕ και στην αναθεωρημένη ΚΑΠ και εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση με την συναίνεση του ΠΑΣΟΚ.
Μια αντιαγροτική πολιτική που ξεκληρίζει τους μικρούς αγρότες αλλά εξασφαλίζει προκλητικά κέρδη στους εμποροβιομήχανους.
Η τιμή του λαδιού είναι μικρότερη από την περσινή και έχει πέσει σε εξευτελιστικά επίπεδα 1,7€ το κιλό ενώ στο ράφι ο καταναλωτής πληρώνει το λάδι 5€ και 6€ το λίτρο. Την ίδια στιγμή οι τιμές των βασικότερων αγροτικών εφοδίων όπως των λιπασμάτων υπερδιπλασιάστηκαν. Επιπλέον οι επιδοτήσεις του λαδιού όπως και των άλλων αγροτικών προϊόντων αποδεκατίζονται χρόνο με το χρόνο από τον πληθωρισμό επειδή και με την ψήφο των ελληνικών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πάγωσαν στα επίπεδα του μέσου όρου της τετραετίας του 1999-02, αλλά και από τις παράνομες και «νόμιμες» παρακρατήσεις.
Τα επιδόματα ελεημοσύνης που καλούνται αγροτικές συντάξεις έχουν λεηλατηθεί από την ακρίβεια και από τις ιδιωτικοποιήσεις που προωθούνται και στο σύστημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με αποτέλεσμα να μην φθάνουν ούτε για τα προσωπικά έξοδα των αγροτών.
Η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ που ψηφίστηκε και από την Ελληνική κυβέρνηση, στα πλαίσια του «ελέγχου υγείας» της ενδιάμεσης αναθεώρησης, θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στους φτωχομεσαίους αγρότες και εργατοαγρότες επειδή εκτός των άλλων καταργεί την ενιαία ενίσχυση σε όσους έπαιρναν μέχρι 400 ευρώ το χρόνο ή καλλιεργούσαν λιγότερα από 4 στρέμματα.
Επίσης οι αγρότες έχουν γεμίσει οργή και αγανάκτηση από τον συνεχή εμπαιγμό της εκάστοτε κυβέρνησης που αφορά την έγκαιρη καταβολή ακόμη και αυτών των λίγων ψίχουλων που λέγονται επιδοτήσεις.
 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:
Οι επιδοτήσεις να καταβληθούν χωρίς καμία παρακράτηση έγκαιρα και πριν από τα Χριστούγεννα.
Η τιμή του λαδιού να ανταποκρίνεται στο κόστος παραγω­γής και να εξασφαλίζει βιώσιμο αγροτικό εισόδημα. Η επιδότηση να συνδέεται με την παραγωγή.
Να προστατευτεί η εγχώρια παραγωγή από τις αθρόες εισαγωγές.
Να μειωθεί το κόστος παραγωγής με εκτέλεση από το κράτος των ανα­γκαίων αγροτικών έργων υποδομής, με κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφό­δια και μηχανήματα, με αφορολόγητο πετρέλαιο και χαμηλά επιτόκια της ΑΤΕ".