Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Επιστολή Δένδια στους φορείς της Κέρκυρας για την εξεύρεση κατάλληλης έκτασης για την κατασκευή νέων φυλακών

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας, με επιστολή του προς τους τοπικούς φορείς της Κέρκυρας, τους καλεί να γνωστοποιήσουν τις απόψεις τους σχετικά με την εξεύρεση και απόκτηση κατάλληλων γηπέδων για την κατασκευή Γενικών Καταστημάτων Κράτησης.
Συγκεκριμένα, η επιστολή απευθύνεται στο Νομάρχη Κερκύρας κ. Στέφανο Πουλημένο-Πενηντάρχου, τον Πρόεδρο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Κερκύρας κ. Μιχάλη Καρρά, τον Δήμαρχο Κερκυραίων κ. Σωτήριο Μικάλεφ, τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κερκύρας κ. Γιάννη Βραδή και τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κερκύρας κ. Γεώργιο Χονδρογιάννη.
Στην επιστολή του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει:
«Έχοντας υπόψη τις κατευθύνσεις της Επιτροπής Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης, εγκρίθηκε το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Καταστημάτων Κράτησης, στο οποίο έχει προβλεφθεί η ανέγερση νέου Σωφρονιστικού Καταστήματος στην Κέρκυρα (ΦΕΚ 1575/28-11-2001 τ.Β.).
Παρακαλώ όπως μου γνωστοποιήσετε τις θέσεις σας, για την υλοποίηση του ανωτέρω έργου, καθώς επίσης και τις απόψεις σας για την εξεύρεση κατάλληλου γηπέδου, εκτάσεως περίπου 80 στρεμμάτων, σύμφωνα με τα κριτήρια του Χωροταξικού σε Εθνικό και Περιφερειακό Επίπεδο (εκτάσεις του Δημοσίου, ΟΤΑ κ.λ.π.).
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη διερεύνηση της απαιτούμενης κοινωνικής συναίνεσης, τόσο σε επίπεδο πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και σε επίπεδο Περιφερειακής Διοίκησης, για την υλοποίηση του ανωτέρω έργου».
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, οι απαντήσεις αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση της εκ νέου έναρξης της διαδικασίας ανέγερσης Φυλακών στην Κέρκυρα. Στην περίπτωση που δεν βρεθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση η κατάλληλη έκταση, τότε το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα προχωρήσει στην αγορά της. Ο κ. Δένδιας παρακάλεσε επίσης να σταλούν οι απαντήσεις των τοπικών φορέων άμεσα.