Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Ο Νίκος Δένδιας για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κέρκυρας

Μιλώντας στη Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Δένδιας και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ κ. Χ. Χαραλάμπους σχετικά με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Κέρκυρας είπε:
«Ευχαριστώ τον συνάδελφο βουλευτή Μπάμπη Χαραλάμπους διότι με την επίκαιρη ερώτηση μού δίνεται η δυνατότητα να απαντήσω σε ένα πρόβλημα που συμπίπτει με ένα ζήτημα που αφορά στην εκλογική μου περιφέρεια.
Σαφώς και υπάρχουν προβλήματα. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Το πρόβλημα που θίγετε είναι υπαρκτό. Όντως δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων ένα ζήτημα και, όπως ξέρετε, συμμετείχα κατά το δυνατόν στην προσπάθεια επίλυσής του. Αυτό το οποίο έχει έννοια, αφού αναγνωρίσω την πραγματικότητα του προβλήματος και τα κίνητρα για τα οποία το θέτετε, είναι να δούμε την πραγματική διάστασή του.
Το ουσιαστικό πρόβλημα της υπηρεσίας έγκειται στο μονοπρόσωπο χαρακτήρα της, δηλαδή στο ότι ο ένας ιατροδικαστής που την στελεχώνει, κάποιες ημέρες κατά τη διάρκεια του χρόνου, εύλογα, κάνει χρήση της αδείας που δικαιούται.
Για αυτές τις ημέρες της απουσίας του, πράγματι, δημιουργούνται ορισμένα προβλήματα στη διενέργεια ιατροδικαστικών πράξεων.
Καλούμαστε λοιπόν να απαντήσουμε συνολικά ως πολιτεία, όχι ως Κυβέρνηση ή ως Υπουργείο Δικαιοσύνης. Θα έπρεπε να έχουμε δύο ή τρεις ιατροδικαστές; Θα έπρεπε δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος να εκταμιεύει περισσότερα χρήματα για μόνιμη παρουσία περισσότερων ιατροδικαστών;
Ζήτησα και πήρα τα στατιστικά στοιχεία των ιατροδικαστικών πράξεων των ετών 2006-2007-2008. Δεν υπάρχει κανένας αριθμός που να υπερβαίνει κατ΄ έτος τις 100 ιατροδικαστικές πράξεις. Είναι δε στο Νομό της Κέρκυρας αυτές περίπου το μισό άλλων περιοχών της Ελλάδος που έχουν επίσης έναν ιατροδικαστή. Παίρνοντας και τα στοιχεία του Δεκεμβρίου διαπίστωσα ότι είχαμε οκτώ παραγγελίες, εκ των οποίων επτά ιατροδικαστικές πράξεις και τον Ιανουάριο του 2009 είχαμε τέσσερις.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα υφίσταται σε όλες τις μονοπρόσωπες, περιφερειακές Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Παρά το ότι πάντοτε διεξάγονται οι πραγματογνωμοσύνες, είναι γεγονός ότι για τις -λίγες έστω- ημέρες του έτους που απουσιάζει ο/η ιατροδικαστής, οι διαδικασίες αυτές σε ορισμένες περιπτώσεις δυσκολεύουν -πράγματι- τον πολίτη.
Για αυτό και στο Σχέδιο Νόμου που έχει ήδη καταρτισθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης -και το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση στις επόμενες ημέρες- έχει προβλεφθεί διάταξη, σύμφωνα με την οποία, για τις ημέρες απουσίας του ιατροδικαστή -πάντοτε στη μονοπρόσωπη υπηρεσία- θα ορίζεται (με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης) αντικαταστάτης από άλλη Ιατροδικαστική υπηρεσία.
Και, βεβαίως, έχει προβλεφθεί στο ίδιο νομοσχέδιο η αύξηση των οργανικών θέσεων των ιατροδικαστών (κατά 3), ώστε να είναι εφικτή η συγκεκριμένη ρύθμιση.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;
Ότι όταν ο Ιατροδικαστής Κέρκυρας επιθυμεί να κάνει χρήση της προβλεπόμενης αδείας του, το Υπουργείο θα μεριμνά εκ των προτέρων για την αντικατάστασή του για τις μέρες απουσίας του από ιατροδικαστή άλλης υπηρεσίας.
- Την τελευταία διετία έχουν διορισθεί 6 ιατροδικαστές και 34 υπάλληλοι λοιπών κλάδων και ειδικοτήτων. Μάλιστα 2 από αυτούς ενίσχυσαν την Ιατροδικαστική Κερκύρας, καλύπτοντας πλέον όλες τις οργανικές θέσεις.
Ωστόσο, μια εξ αυτών αποσπάσθηκε στην Ιατροδικαστική Θεσσαλονίκης, εξ’ αιτίας της εκλογής της ως δημοτική σύμβουλος, ενώ τον περασμένο Ιούλιο μετατάχθηκε -δυστυχώς- και η νεοπροσληφθείσα νοσηλεύτρια της υπηρεσίας.
Για το λόγο αυτό στο Σχέδιο Νόμου προβλέπεται η συμπλήρωση πενταετούς υπηρεσίας από το διορισμό, ώστε να θωρακίζεται τρόπον τινά η εκάστοτε Ιατροδικαστική Υπηρεσία.
- Παράλληλα, επιδιώκουμε την εξασφάλιση από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών των αναγκαίων πιστώσεων για την περαιτέρω ενίσχυση σε προσωπικό των ιατροδικαστικών υπηρεσιών της χώρας.
- Είναι αυτονόητο ότι, εφόσον προκύψουν νέες θέσεις προς προκήρυξη, θα εξετασθεί η ενίσχυση της Ιατροδικαστικής Κερκύρας.
Ασφαλώς και επιδίωξή μας είναι η πλήρωση κάθε κενού, ωστόσο πρέπει να επισημάνω ότι οφείλω ως Υπουργός Δικαιοσύνης να εξετάζω το ζήτημα με γνώμονα τα προβλήματα του συνόλου των ιατροδικαστικών Υπηρεσιών της χώρας και κατ’ αντιστοιχία του φόρτου εργασίας της καθεμιάς από αυτές. Αναφέρω ενδεικτικά ότι στην Κέρκυρα διενεργούνται περί τις 100 πράξεις (νεκροψίες και νεκροτομές), όταν σε άλλες περιοχές ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος, στη Λάρισα τετραπλάσιος, στην Πάτρα επταπλάσιος».

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Εξάλλου, στη δευτερολογία του ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νικόλαος Δένδιας απαντώντας σε περαιτέρω ερωτήσεις του βουλευτή Μπάμπη Χαραλάμπους όσον αφορά σε προβλήματα της Κέρκυρας, αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σχετικά με τις φυλακές της Κέρκυρας, το Δικαστικό Μέγαρο και την πλήρωση κενών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων, τόνισε ότι στόχος του είναι να μετατραπούν οι φυλακές της Κέρκυρας σε Μνημείο ανθρώπινης ελευθερίας.
Πρόσθεσε ακόμη ότι στις 27-01-09 έγινε διαγωνισμός για την αποκατάσταση του δικαστικού μεγάρου της Κέρκυρας ενώ υπεγράφη ήδη η προκήρυξη για την πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων.