Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Τι είπε ο Χ. Χαραλάμπους στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία

Κύριε Υπουργέ, επειδή υπάρχει συγκυρία ότι είστε από την ίδια εκλογική περιφέρεια που είμαι εγώ, δεν θα αναλώσω το χρόνο μου να αναπτύξω το ιστορικό, το οποίο πράγματι είναι όπως εσείς το είπατε, αυτό όμως δεν λύνει τα προβλήματα.
Το ξέρετε πολύ καλά ότι μέσα στα Χριστούγεννα οι Κερκυραίοι που είχαν την ατυχία να χάσουν άνθρωπό τους με δικά τους πραγματικά έξοδα μετέφεραν τους νεκρούς στα Γιάννενα για να γίνει νεκροψία. Υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά των άλλων περιοχών που περιγράψατε με την Κέρκυρα ότι η Κέρκυρα είναι νησί και επομένως χρειάζεται πολύς χρόνος και κόπος και χρήμα, αν θέλετε, για να μεταφέρουν κάπου αλλού τη σωρό για να γίνει νεκροψία, ενώ πολύ εύκολα, παραδείγματος χάριν, από την Πάτρα μπορεί να πάει ιατροδικαστής στην Τρίπολη ή κάπου αλλού και να κάνει επιτόπου την νεκροψία.
Εμείς, κύριε Υπουργέ, ξέρουμε το τι υπάρχει πράγματι, γιατί το ζήσαμε και το ζήσαμε, εάν θέλετε, ενεργά και από μέσα. Από εκεί και πέρα, όμως το να αγωνίζεσαι για να βελτιώσεις τις συνθήκες και σε όλη την επικράτεια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σκεπτόμαστε και τα χρήματα του ελληνικού λαού. Το να υπάρχει στην Κέρκυρα, που χαρακτηρίζεται η ναυαρχίδα του τουρισμού, που χαρακτηρίζεται η πύλη της Ευρώπης, μια εξοπλισμένη σύγχρονη ιατροδικαστική υπηρεσία δεν νομίζω ότι από εκεί και πέρα σπαταλούμε τα χρήματα του ελληνικού λαού.
Φανταστείτε αν αυτοί οι νεκροί που υπήρξαν τα Χριστούγεννα ήταν το καλοκαίρι και ήταν τουρίστες! Αλήθεια, τι εξηγήσεις θα δίνατε σ’ αυτήν που τόσο αγαπάτε, την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Κύριε Υπουργέ, όταν αναλάβατε το Υπουργείο Δικαιοσύνης εμείς ήμασταν οι πρώτοι που σας συγχαρήκαμε, όμως είπαμε την ευαγγελική ρήση «το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής». Ποτέ δεν αμφιβάλλουμε για τις καλές προθέσεις σας. Όμως από εκεί και πέρα είστε δέσμιος μιας κυβερνητικής πολιτικής, μιας πολιτικής η οποία βοηθά στην κερδοφορία του κεφαλαίου, αλλά αυξάνει τη λιτότητα για τα λαϊκά στρώματα. Και αυτός είναι ο μόνος λόγος που επικαλείστε και λόγους, αν θέλετε, οικονομίας, για να μην γίνει σπατάλη στα χρήματα του ελληνικού λαού.
Εμείς θεωρούμε ότι τεράστια προβλήματα υπάρχουν στην Κέρκυρα και αφορούν το δικό σας Υπουργείο. Τα ξέρετε πολύ καλύτερα από μένα. Έχετε κάνει και συσκέψεις και με το Δικηγορικό Σύλλογο και με τους δικαστικούς υπαλλήλους. Επισκεφθήκατε και τις άθλιες φυλακές της Κέρκυρας. Από εκεί και πέρα σ’ εσάς εναπόκειται να μας διαψεύσετε και να πείτε ότι πραγματικά θα προχωρήσετε, θα προχωρήσει το βαλτωμένο νέο Δικαστικό Μέγαρο, θα προσλάβετε δικαστικούς υπαλλήλους, που αυτή τη στιγμή η σύνθεσή τους είναι κάτω από το 50% απ’ ό,τι προβλέπει το οργανόγραμμα, και θα αποφασίσετε επιτέλους αυτές οι Φυλακές της Κέρκυρας, που είναι συνώνυμο της νεώτερης Ιστορίας της πατρίδας μας, να γίνουν ένα μουσείο, ένα μνημείο πράγματι της σύγχρονης Ιστορίας της πατρίδας μας και να φύγουν από εκεί, να πάνε κάπου αλλού στην Κέρκυρα.