Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Η ΓΣΕΒΕΕ συναντήθηκε με τoν Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου

Το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Ι. Παπαθανασίου. Η συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας έγινε κατόπιν σχετικού αιτήματος της Γενικής Συνομοσπονδίας, Στην συνάντηση κατατέθηκε Υπόμνημα προς τον Υπουργό στο οποίο αναφέρονται τα ακόλουθα:
Οι ΜΜΕ και ιδιαίτερα οι Μικρές και Πολύ μικρές πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο των πολιτικών αποφάσεων, ώστε να αντιμετωπισθεί με τις καλύτερες προϋποθέσεις η Οικονομική κρίση, να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και κυρίως να διαμορφωθούν οι συνθήκες ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου στην Ελλάδα για την μετά την κρίση εποχή.
Σε αυτό το πλαίσιο καταθέτουμε προτάσεις και επιζητούμε μια οργανωμένη Διαβούλευση για την σύνταξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου.
Νομοθέτηση Χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ (0,62 % ΑΕΠ) μετά και από (άμεση) εκπόνηση μελέτης εισροών – εκροών 10ετίας. Να τερματιστεί η ανασφάλεια περί τα ασφαλιστικά που ιδιαίτερα αυτή την εποχή επηρεάζει αρνητικά την επιχειρηματικότητα σύμφωνα και με έρευνες της ΕΕ.
Κίνητρα για επενδύσεις στις Μικρές και Πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα τώρα εν μέσω της Παγκόσμιας αλλά και της Ελληνικής οικονομικής κρίσης.
Κίνητρα για την Διατήρηση των θέσεων εργασίας στις Μικρές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα σε Νομούς με μεγάλη ανεργία.
Κατάργηση της δημοτικής φορολογίας 2%. Να τεθεί τέλος στην ιδιότυπη αιχμαλωσία των επισιτιστικών και τουριστικών επιχειρήσεων από τους Ο.Τ.Α. Το 2% επί του τζίρου που καταβάλουν οι επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το αν είναι κερδοφόρες ή όχι, είναι τις περισσότερες φορές μεγαλύτερο και από αυτό που αποδίδουν στην Εφορία.
Το καθεστώς αυτό αποτελεί μια Νομοθετημένη “λεόντειο” συμφωνία που καθιστά τους ΟΤΑ προνομιακούς “συνεταίρους” στις επιχειρήσεις. Η χρηματοδότηση των ΟΤΑ πρέπει να τεθεί σε άλλη βάση. Να τεθούν στην άκρη οι “λεονταρισμοί” ορισμένων Δημάρχων ώστε να “ανοίξει” η συζήτηση για την αντιμετώπιση της Χρηματοδότησής τους σε ορθολογικότερη και κοινωνικοοικονομικά δικαιότερη βάση.
Επανεξέταση του Φορολογικού καθεστώτος ιδιαίτερα για Πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Αντιμετώπιση της Άναρχης και δίχως κανόνες επέκτασης των Υπερκαταστημάτων, που σήμερα στην Ελλάδα γίνονται χωρίς να έχουν προηγηθεί μελέτες επιπτώσεων για τις Τοπικές και υπερτοπικές αγορές. Η άναρχη ανάπτυξη υπερκαταστημάτων, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, συρρικνώνει επικίνδυνα το μεγάλο δίκτυο των μικρών επιχειρήσεων. Πλήττει δε και τον υγιή ανταγωνισμό.
Τιμαριθμοποίηση της Φορολογικής κλίμακας και ως ένα άμεσο μέτρο ενίσχυσης των εισοδημάτων.
Περαιτέρω διευκόλυνση της Μεταβίβασης των ΜΜΕ από την μια γενιά στην άλλη.
Αύξηση των κονδυλίων χρηματοδότησης του ΤΕΜΠΜΕ και παρακολούθηση της ροής χρηματοδότησης προς τις Μικρές επιχειρήσεις από τους Επίτροπους που όρισε η Κυβέρνηση στις Τράπεζες.
Διερεύνηση, με βάση την εμπειρία σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, για ίδρυση Τράπεζας για την εξυπηρέτηση Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Έλεγχος στην Τιμολογιακή Πολιτική των ΔΕΚΟ που δημιουργούν εκτεταμένο κύμα ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες. Διαμορφώνουν υψηλά λειτουργικά κόστη στις επιχειρήσεις. Εξασθενίζουν το οικογενειακό εισόδημα (ανελαστικές δαπάνες).
Στόχευση και καθορισμός κονδυλιών του ΕΣΠΑ ειδικά για Πολύ μικρές και Μικρές επιχειρήσεις. Άμεση δραστηριοποίηση των προγραμμάτων.
Επανασχεδιασμό του ΕΣΜΕ (Εθνικό Συμβούλιο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων) στην βάση των αρχών και στόχων ίδρυσης του. Το ΕΣΜΕ σήμερα έχει διολισθήσει σε θεσμό επικοινωνιακού χαρακτήρα και τακτοποίησης μικροπολιτικών συμφερόντων.