Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες μίας στάσης για τους κερκυραίους καλλιεργητές από τη Νομαρχία

Σε έκτακτη συνεδρίασή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο ενέκρινε την εφαρμογή ενός συστήματος παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών μιας στάσης στους καλλιεργητές του Νομού Κέρκυρας, συνολικού προϋπολογισμού 4.784.216 ευρώ, που θα περιλαμβάνει τα εξής υποέργα: Α1. Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας και λογισμικού αξιοποίησης, παρακολούθησης και μεταβολών π/υ 234.000 ευρώ.
Α2. Προμήθεια εξοπλισμού και δημιουργία δικτύου π/υ 72.000 ευρώ.
Α3. Συγκέντρωση στοιχείων αγροτεμαχίων, ψηφιοποίηση και δημιουργία ψηφιακής ταυτότητας π/υ 4.136.216 ευρώ. Α4. Ενημέρωση – δημοσιότητα π/υ 144.000 ευρώ.
Α5. Σύμβουλος διαχείρισης έργου π/υ 198.000 ευρώ.
Στην ίδια συνεδρίαση επίσης εγκρίθηκαν η κατάθεση τεχνικών δελτίων για τα εξής έργα: Κατάρτιση των στελεχών της ΝΑΚ σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και διαχείριση για στελέχη που εμπλέκονται στο σχεδιασμό και τον οργάνωση της παρακολούθησης των επιχειρηματικών σχεδίων της Νομαρχίας» προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Το έργο «ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διοικητικής πληροφόρησης για τις Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Εμπορίου» προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, το έργο «ολοκληρωμένο σύστημα πληροφορικής και τηλεματικής για την πρόληψη, αντιμετώπιση και έλεγχο φυσικών καταστροφών» προϋπολογισμού 500.000 ευρώ και το έργο «παραγωγή και διάθεση ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου νομού Κερκύρας» προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.
Αναλυτικά, ως προς το πρώτο έργο, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μίας στάσης για τους κερκυραίους καλλιεργητές προϋπολογισμού 4.784.216 ευρώ, τα σημαντικότερα σημεία της πρότασης που κατατέθηκε περιλαμβάνουν: Τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πύλης που θα υποστηρίζει την ψηφιακή βάση δεδομένων επί της οποίας θα είναι καταχωρημένα όλα τα δεδομένα (όρια, στοιχεία ιδιοκτητών, στοιχεία ομόρων, ακριβής θέση, έγχρωμος χάρτης κ.λ.π.) των αγροτεμαχίων των καλλιεργητών του Νομού Κέρκυρας, τα οποία θα προκύψουν μετά την επιτόπου καταγραφή τους. Η ενημερωμένη ψηφιακή βάση με τη μορφή ηλεκτρονικής πύλης θα είναι στη διάθεση όχι μόνο της Ν.Α.Κ. και της Ε.Α.Σ.Κ για λόγους παρακολούθησης των καλλιεργειών, ελέγχου δηλώσεων επιδοτήσεων, αλλά και των καλλιεργητών, οι οποίοι με συγκεκριμένη διαδικασία αδειοδότησης θα μπορούν (μόνοι τους ή με την υποστήριξη της Ε.Α.Σ.Κ., των δικηγόρων ή των μηχανικών τους) να επικαιροποιούν αυτά, να λαμβάνουν απόσπασμα από τη ψηφιακή ταυτότητα κάθε αγροτεμαχίου και άλλες υπηρεσίες. Στόχος η αμεσότητα στην εξυπηρέτηση των καλλιεργητών και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου για την αγροτική οικονομία του Νομού Κέρκυρας.
Τα υποέργα περιλαμβάνουν: Το πρώτο υποέργο: Τη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας επί της οποίας θα καταχωρηθούν τα δεδομένα που θα προκύψουν από το Α3 υποέργο. Ο ανάδοχος οφείλει να δημιουργήσει σε περιβάλλον αναγνωρισμένου συστήματος απεικόνισης γεωγραφικών δεδομένων (G.I.S.) με χρήση ψηφιακών έγχρωμων ορθοφωτοχαρτών διακριτικής ευχέρειας 0,6μ ανα pixel που θα δημιουργήσει, το αναγκαίο λογισμικό που να επιτρέπει: Α) την καταχώρηση και αξιοποίηση των δεδομένων αυτών. Β) διαδικασίες μεταβολών και διορθώσεων. Γ) εξαγωγή δελτίων αγροτεμαχίων (ψηφιακές ταυτότητες)
Δ) εξαγωγή δελτίων διοικητικών ενοτήτων (σε επίπεδο Δ.Δ. και Ο.Τ.Α.) ή καλλιεργειών. Ε) την έκδοση στατιστικών στοιχείων.
Στ) Στο υποέργο περιλαμβάνονται επίσης: Η υποχρέωση του αναδόχου να υποστηρίζει την πλατφόρμα καθόλη τη διάρκεια του έργου, ήτοι μέχρι της καταχώρησης όλων των ελεγμένων αρχικών δεδομένων των αγροτεμαχίων του νομού και να επιλύει τυχόν προβλήματα που θα ανακύπτουν (ενδεχόμενες επικαλύψεις ιδιαίτερα στα όρια των διοικητικών ενοτήτων, ασυμβατότητες κ.λ.π.) κατά τη διαδικασία καταχώρησης
Η εκπαίδευση του προσωπικού του κύριου του έργου για τις διαδικασίες επικαιροποίησης και αξιοποίησης των περιεχομένων της βάσης
Η εκπαίδευση του προσωπικού των αναδόχων του υποέργου Α3, ώστε τα δεδομένα υπαίθρου να καταχωρούνται κατά τρόπο συμβατό προς τις δυνατότητες της βάσης
Η προμήθεια εγκατάσταση και αδειοδότηση G.I.S. για χρήση 10 σταθμών
Εκτιμώμενος χρόνος περαίωσης υποέργου: 3 μήνες
Εκτιμώμενος π/υ: 234.000€ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.)
Το δεύτερο υποέργο περιλαμβάνει: Την προμήθεια, εγκατάσταση και αρχική λειτουργία του αναγκαίου εξοπλισμού πληροφορικής που θα απαιτηθεί για τη λειτουργία του έργου.Εκτιμώμενος εξοπλισμός 2 servers, 10 σταθμοί εργασίας (εγκαταστημένοι στη Δ/ νση Γεωργίας και στη Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Κερκύρας)Printers A3, Printers A4 , Modems, routers, Συσκευή αυτόματου BACKUP. Πυρίμαχο ερμάριο για φύλαξη συσκευής και δεδομένων BACKUP. Αναγκαίες καλωδιώσεις και διασυνδέσεις για λειτουργία συστήματος στις θέσεις εγκατάστασης της βάσης (Ν.Α. Κέρκυρας) και διασφάλισης στοιχείων επικαιροποίησης (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Κερκύρας).
Εκτιμώμενος χρόνος περαίωσης υποέργου: 30 ημέρες
Το τρίτο υποέργο: Περιλαμβάνει την επιτόπου συλλογή στοιχείων υπαίθρου με την παρουσία των καλλιεργητών, εκπροσώπων συνεταιρισμών, τοπικής αυτοδιοίκησης, αγροφυλακής και τη χρήση φορητών μονάδων εντοπισμού GPS ακριβείας 1περίπου μ., ή ισότιμης ακρίβειας οργάνων. Τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται θα καλύπτουν: Τα όρια των αγροτεμαχίων και των εντός αυτών καλλιεργειών
Τα στοιχεία του καλλιεργητή/ών (ή των φερομένων ως καλλιεργητών σε περίπτωση αδυναμίας εύρεσης του κατά την επιτόπια διαδικασία αποτύπωσης και της διαδικασίας ελέγχου). Τα στοιχεία των όμορων ιδιοκτητών.Της διαδικασίας συγκέντρωσης έπεται η διαδικασία ψηφιοποίησης τους επί των υποβάθρων και κατά τρόπο συμβατό με τις προδιαγραφές της ψηφιακής πλατφόρμας. Για την επιβεβαίωση της δυνατότητας συνεργασίας θα προηγείται εκπαίδευση του προσωπικού γραφείου των αναδόχων από τον ανάδοχο του υποέργου Α1.
Ακολουθεί η διαδικασία ανάρτησης καταλόγων των ψηφιακών ταυτοτήτων των αγροτεμαχίων σε κάθε Δ.Δ. και η δυνατότητα εντός καθορισμένων προθεσμιών υποβολής αιτημάτων διορθώσεων λαθών που οφείλονται είτε είτε σε λανθασμένη οριοθέτηση, είτε σε λανθασμένη αναφορά στοιχείων ιδιοκτητών ή ομόρων.
Τα τελικά δεδομένα θα δοθούν με ψηφιακό τρόπο στον ανάδοχο του υποέργου Α1 για την εισαγωγή τους στη βάση που θα έχει δημιουργηθεί.
Αντί της επιτόπιας αποτύπωσης, είναι δυνατή και η χρήση εξαρτημένων τοπογραφικών από το κρατικό Γεωδαιτικό Σύστημα (E.Γ.Σ.Τ.A.1987) ή ισότιμο για όσους από τους καλλιεργητές διαθέτουν.
Δεν υπάρχουν απόλυτα ακριβή στοιχεία για τον προσδιορισμό των καλλιεργουμένων εκτάσεων, τον αριθμό των αγροτεμαχίων και των καλλιεργητών. Από τα στοιχεία που προέρχονται από χωροταξικές μελέτες (Ειδική Μελέτη Χωροθέτησης Δραστηριοτήτων στο Νομό Κερκύρας, Θεώρημα Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε. Νοέμβρης 2008) και τα αιτήματα καλλιεργητών προς το σύστημα επιδοτήσεων υπολογίζονται σε:
Εκτιμώμενη επιφάνεια καλλιεργούμενης γεωργικής γης που θα καλυφθεί με το παρόν υποέργο σε 241.883 στρέμματα
Εκτιμώμενος αριθμός αγροτεμαχίων σε 200.000
Εκτιμώμενος αριθμός καλλιεργητών σε 16.000
Για την έγκαιρη και συντονισμένη ολοκλήρωση του έργου, την άμεση χρήση των αποτελεσμάτων του, προτείνεται η κατάτμηση του υποέργου σε 5 ενότητες (συμβάσεις) ως εξής.

ΣΥΝΟΛΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ
ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Α! ενότητα Ερείκουσα, Μαθράκι, Οθωνοί, Δ. Αγ. Γεωργίου, Δ. Εσπερίων, Δ. Παλαιοκαστριτών: Εκτιμώμενη επιφάνεια 60.926 στρέμματα και 3.852 ιδιοκτήτες, προϋπολογισμού 1.041.835€
Β! ενότητα Δ. Θιναλίων, Δ. Κασσωπαίων: Εκτιμώμενη επιφάνεια 43.148 στρέμματα και 1.902 ιδιοκτήτες, προϋπολογισμού 737.830€
Γ! ενότητα Δ: Δ. Αχιλλείων, Δ. Μελιτειέων: Εκτιμώμενη επιφάνεια 47.151 στρέμματα και 2.889 ιδιοκτήτες, προϋπολογισμού 806.282€
Δ’ ενότητα Δ. Κερκυραίων, Δ. Φαιάκων, Δ. Παρελίων: Εκτιμώμενη επιφάνεια 42.450 στρέμματα και 3.733 ιδιοκτήτες, προϋπολογισμού 725.895€
Ε’ ενότητα: Δ. Λευκιμμαίων, Δ. Κορρσίων, Δ. Παξών:
Εκτιμώμενη επιφάνεια 48.209 στρέμματα και 3.278 ιδιοκτήτες, προϋπολογισμού 824.374€
Εκτιμώμενος χρόνος περαίωσης υποέργου: 8 μήνες
Εκτιμώμενος π/υ: 4.136.216€ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.)