Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Επανέρχονται οι βουλευτές του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους στη Ν. Μπετόν

Ερώτηση προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας με θέμα τα προβλήματα των εργαζομένων στην εταιρεία «Νότος Μπετόν Α.Ε.» στη Κέρκυρα τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν, ένα χρόνο περίπου μετά το κλείσιμο της, κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Μπάμπης Χαραλάμπους, Κώστας Αλυσανδράκης και Γιώργος Μαυρίκος.
Στο κείμενο της ερώτησής τους αναφέρουν τα εξής: «Στις 21-7-08 καταθέσαμε ερώτηση για το κλείσιμο της εταιρείας «ΝΟΤΟΣ ΜΠΕΤΟΝ Α.Ε.» παραγωγής ετοίμου σκυροδέρματος και την ιδιότυπη ομηρία στην οποία περιήλθαν οι εργαζόμενοι σ’ αυτήν. Με την ερώτησή μας αυτή, επανερχόμαστε γιατί οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να βρίσκονται άνεργοι και δεν έχουν πληρωθεί ακόμη. Συγκεκριμένα: στις 11/6/08 εξαφανίστηκε από την επιχείρηση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ενώ ο αντιπρόεδρος της εταιρείας δήλωσε αναρμόδιος για να προβεί σε ενέργειες είτε συνέχισης της λειτουργίας της εταιρείας είτε για την απόλυση των εργαζομένων και την χορήγηση βέβαια των χρωστούμενων μισθών, αποζημιώσεων, υπερωριών, δώρων και επιδομάτων.
Η εταιρεία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης η οποία έγινε δεκτή τον Οκτώβριο του 2008 με αποτέλεσμα να οριστεί σύνδικος για να αναλάβει την εκκαθάριση της πτώχευσης. Η κ. Φωκά, που ορίσθηκε σύνδικος της πτώχευσης, έδωσε απολύσεις στους εργαζόμενους σε άλλους με ημερομηνία απόλυσης 28/11/08 και σε άλλους με ημερομηνία απόλυσης 3/12/08 και προϋπηρεσία από την ημερομηνία πρόσληψης μέχρι την ημερομηνία απόλυσης.
Από τον ΟΑΕΔ, όταν πήγαν οι εργαζόμενοι να καταθέσουν χαρτιά για την ανεργία τους, τους ζητήθηκαν τα ένσημα του ΙΚΑ. Το ΙΚΑ ζήτησε από τους εργαζόμενους τις απολύσεις τους για να τους καταχωρήσει τα ένσημα μηχανογράφησης. Όταν όμως οι εργαζόμενοι πήγαν να παραλάβουν τα ένσημα τους, μετά από διάστημα περίπου 10 ημερών, το ΙΚΑ ζήτησε επιπλέον και την υπογραφή της συνδίκου της εταιρείας για να χορηγήσει τα ένσημα. Η σύνδικος όμως, αρνιέται να υπογράψει για τα ένσημα των εργαζομένων παρά το γεγονός ότι έχει υπογράψει τις απολύσεις τους.
Έτσι λοιπόν οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να είναι απλήρωτοι από 11/6/08 μέχρι και την ημερομηνία απόλυσης τους και δεν μπορούν να επιδοτηθούν από τον ΟΑΕΔ λόγω του προβλήματος της μη υπογραφής των ενσήμων από την σύνδικο.
Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Νότος Μπετόν Α.Ε.», οι οποίοι καμία ευθύνη δεν φέρουν, να εξασφαλίσουν μισθούς, αποζημιώσεις, υπερωρίες, δώρα , επιδόματα και ένσημα».