Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΕΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΩΡΙΝΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Μας δημιουργεί πράγματι τεράστια έκπληξη η άκαιρη και λανθασμένη πρόταση του κ. Δένδια για την μετατροπή του τωρινού Νοσοκομείου σε σχολικά συγκροτήματα.

Μας δημιουργεί έκπληξη διότι :

1. Πριν ακόμα το δούμε (το «νέο νοσοκομείο»), Γιάννη τον ονομάσαμε. Πράγματι αποτελεί κοροϊδία προς όλους τους Κερκυραίους πολίτες, πριν ακόμα δούμε το νέο Νοσοκομείο να ολοκληρώνεται, να συζητάμε για την μεταστέγαση του. Δεν φτάνει που δεκαπέντε χρόνια τώρα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μας εμπαίζουν με αυτό το «νέο νοσοκομείο», έρχονται τώρα αποπροσανατολιστικά να μας μιλήσουν για την χρήση του παλαιού χώρου. Μήπως να κάνουμε και εγκαίνια λόγω προεκλογικών υποχρεώσεων.
2. Μιλάνε για «νέο νοσοκομείο», όταν σε όλους τους πολίτες είναι γνωστό ότι αυτό υπερτερεί του τωρινού νοσοκομείου μόνο στον ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Έχει καταγγελθεί και δεν διαψεύσθηκε ότι και με το «νέο νοσοκομείο», θα υπάρχει ο ίδιος αριθμός μεταναστών υγείας. Γι΄ αυτό τον λόγω θεωρούμε ότι το αίτημα των πολιτών της Κέρκυρας για τριτοβάθμιας περίθαλψης νοσοκομείο είναι αναγκαίο και εφικτό. Δεν μπορούμε να θεωρούμε το νησί μας, προορισμό υψηλών απαιτήσεων τουρισμού, όταν δεν έχουμε αντίστοιχα υψηλού επιπέδου παροχές στα θέματα υγείας.
3. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μεταστέγαση του τωρινού νοσοκομείου όταν δεν έχουνε ολοκληρωθεί οι οικοδομικές εργασίες, όταν δεν έχει ακόμα στεγανοποιηθεί το υπόγειο του νέου νοσοκομείου, όταν δεν έχει διευθετηθεί η πρόσβαση σε αυτό ( θέσεις σταθμεύσεις και οδικός κόμβος ), όταν τέλος δεν έχουν ακόμα εγκατασταθεί να νέα μηχανήματα. Το βασικότερο όμως όλων είναι ότι ακόμα δεν έχει καν προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πρόσληψη του απαραίτητου νοσηλευτικού προσωπικού.
4. Οι Κερκυραίοι πολίτες είναι πλέον υποψιασμένοι ότι το μέλημα των Κυβερνήσεων είναι η υποχρηματοδότηση και η υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν υγείας για να κατευθυνθούμε προς τις ιδιωτικές επενδύσεις υγείας που τώρα τελευταία πληθαίνουν στον νομό μας. Ιδιωτικές επενδύσεις που στοχεύουν στην τσέπη μας και στα ασφαλιστικά μας ταμεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι κάθε κουβέντα για μεταστεγάσει δεν μπορεί να γίνει εάν δεν λυθούν τα συγκεκριμένα προβλήματα. Από την άλλη θεωρεί ότι η χρησιμοποίηση του χώρου του τωρινού νοσοκομείου πρέπει να μείνει στον χώρο της υγείας.

Θεωρούμε επιβεβλημένη την μετατροπή του τωρινού νοσοκομείο σε « ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ – ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ », να διατηρηθούν οι υποδομές ( χειρουργεία, αξονικός κ.α. ) και 100 κλίνες. Είναι απαράδεκτο μία πόλη 40.000 χιλ. κατοίκων να υποχρεώνει γέροντες και ανθρώπους που έχουν ανάγκες καθημερινές, να αναγκάζονται να μετακινούνται εκτός πόλης.

Είναι εντελώς προβληματική η πρόταση για χρησιμοποίηση του υπάρχοντος χώρου για εκπαιδευτική χρήση διότι :
Η δημιουργία πρόσθετων σχολικών μονάδων στο κέντρο της πόλης θα μεγαλώσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Η δημιουργία σχολείων μαζί με τα υπάρχοντα Λύκεια θα δημιουργήσει μία συγκέντρωση πάνω από τρεις χιλιάδες μαθητών, που αποτελεί τεράστια συγκέντρωση για μία πόλη των σαράντα χιλιάδων κατοίκων.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δημιουργία περιφερειακών σχολείων στις παρυφές της πόλης, που να συνδυαστούν με δημοτικά πάρκα και δημοτική συγκοινωνία.

Για όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποιεί την αντίθεση του στην συγκεκριμένη πρόταση και καταθέτει δημόσια τις προτάσεις του. Στα πλαίσια αυτής της δημοσιοποίησης, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με τον Νομάρχη, τον Δήμαρχο Κερκυραίων, την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, το Εργατικό κέντρο, το Νομαρχιακό Παράρτημα της ΑΔΕΔΥ, την ΕΛΜΕ, τον Σύλλογο Δασκάλων και την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών και τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, καταθέτοντας στους φορείς τις προτάσεις του και ζητώντας από αυτούς την ενεργή συμμετοχή τους σε αυτήν την προσπάθεια.