Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Μετατρέπεται σε μουσείο το σχολικό κτήριο του Σκριπερού

Ένα ακόμη αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης του Νομού Κερκύρας γίνεται αποδεκτό και υλοποιείται από την κεντρική εξουσία, μετά από εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Νικολάου Δένδια σε συνάδελφό του Υπουργό.

Πρόκειται αυτή τη φορά για την επιχορήγηση του Δήμου Παλαιοκαστριτών με ποσό 30.000 ευρώ, η οποία εγκρίθηκε με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά ύστερα από παρέμβαση του κ. Νικολάου Δένδια, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες ανακαίνισης και μετατροπής παραδοσιακού κτιρίου σε σχολικό μουσείο. Σε αυτό θα συγκεντρωθεί, αξιολογηθεί, συντηρηθεί και εκτεθεί οτιδήποτε έχει σχέση με την ιστορία της σχολικής ζωής και εκπαίδευσης.
Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιηθεί το παραδοσιακό σχολικό κτίριο του Δημοτικού Διαμερίσματος Σκριπερού του Δήμου Παλαιοκαστριτών, το οποίο αποτελεί κόσμημα σχολικής αρχιτεκτονικής του προηγούμενου αιώνα και το οποία παραμένει τα τελευταία δύο χρόνια άδειο ελλείψει μαθητών, με τη μετατροπή του σε ένα Σχολικό Μουσείο, μοναδικό την Ελλάδα, αλλά συνηθισμένο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή του Δημάρχου Παλαιοκαστριτών κ. Κωνσταντίνου Χαλικιά προς τον Υπουργό Πολιτισμού, την οποία κοινοποίησε στον Κερκυραίο Υπουργό Δικαιοσύνης, στους χώρους του παλιού σχολείου θα γίνεται αναπαράσταση μιας σχολικής τάξης προηγούμενων δεκαετιών και θα εκτίθεται σε θεματική και χρονική σειρά αρχειακό υλικό, το οποίο ήδη καταγράφεται σε συνεργασία με τα υπόλοιπα σχολεία του νησιού. Θα παρέχεται έτσι η δυνατότητα στους επισκέπτες να βιώνουν τις σχολικές συνθήκες των προηγούμενων γενεών οι νεότεροι ή να αναπολούν οι μεγαλύτεροι τα μαθητικά τους χρόνια.
Πρόκειται για έναν πολυχώρο, κύτταρο πολιτισμού, τον οποίο θα επιδιωχθεί να επισκέπτονται ομάδες επισκεπτών και από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.