Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Καταργείται η βίζα για τους Ελληνες που θα επισκεφθούν τις ΗΠΑ ως το τέλος του χρόνου

Δηλώσεις ΥΠΕΞ κας Ντ. Μπακογιάννη και αναπληρωτή ΥΠΕΞ ΗΠΑ κου James Steinberg (Κέρκυρα)



κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας. Θα καλωσορίσω τον κ. Steinberg στην Ελλάδα. Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται τη χώρα μας, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Οι συχνές επαφές μεταξύ των χωρών μας σε όλα τα επίπεδα, φανερώνουν τη βούληση για ουσιαστική πρόοδο στα θέματα που μας απασχολούν. Συνιστούν απόδειξη του νέου αέρα που φυσάει στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Τα πρωτόκολλα που μόλις υπογράψαμε, είναι ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της σύσφιξης των σχέσεών μας. Και μάλιστα στο πιο σημαντικό επίπεδο, αυτό της κοινωνίας των πολιτών.
Σήμερα επισφραγίζεται η ουσιαστική πρόοδος που έχει επιτευχθεί για την κατάργηση των θεωρήσεων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με γνώμονα την αρχή της αμοιβαιότητας, οι αρμόδιες υπηρεσίες μας διαμόρφωσαν 2 κείμενα που υιοθετούν υψηλά κριτήρια και εγγυήσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την τήρηση των αναγκαίων νομικών διαδικασιών.
Με την περάτωση των τυπικών και νομοθετικών διαδικασιών για τη θέση σε ισχύ των κειμένων, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία που θα ενσωματώσει την Ελλάδα στο πρόγραμμα κατάργησης θεωρήσεων.
Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες, θα εργαστούν με ταχείς ρυθμούς για την ολοκλήρωση των διαδικασιών στο αμέσως προσεχές διάστημα, προσβλέποντας στη θετική επίδραση που θα έχει η συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό για την οικονομική συνεργασία, τον τουρισμό και τις επαφές μεταξύ των 2 λαών.
Με τον James συνεχίσαμε τη συζήτηση που είχαμε αρχίσει όταν επισκέφτηκε την Ελλάδα. Θέλω όμως να εστιάσω στο θέμα της ημέρας. Μιλήσαμε για τις προοπτικές, τις διαδικασίες που γεννώνται σήμερα στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ. Τη διαδικασία της Κέρκυρας για το Διάλογο για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια.
Βλέπω ότι υπάρχει σαφής πολιτική βούληση να γυρίσουμε σελίδα. Και θέλω να ευχαριστήσω τον James γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή την υπόθεση.
Συμφωνούμε ότι ο ΟΑΣΕ είναι το κατάλληλο φόρουμ για να προωθήσουμε το διάλογο στο πνεύμα των αρχών του Ελσίνκι. Η άτυπη Υπουργική του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα προσφέρει εξαιρετική ευκαιρία για να θέσουμε την όλη διαδικασία σε στέρεες βάσεις.
Σήμερα οι εταίροι μας δείχνουν την εμπιστοσύνη τους προς την ελληνική προεδρία. Σήμερα οι εταίροι μας δείχνουν τη βούλησή τους να στηρίξουν τη διαδικασία Κέρκυρας. Αυτό μας δίνει σε όλους αισιοδοξία. Αισιοδοξία ότι σήμερα στην Κέρκυρα θα πετύχουμε ένα σημαντικό βήμα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση. Ενωμένοι είμαστε κάτι περισσότερο από το άθροισμα των μερών μας. Ενωμένοι μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ειρήνη για την Ευρώπη. Και αυτό είναι το ζητούμενο.
James, να σε ευχαριστήσω που ήρθες. Θέλω να μεταφέρεις και τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση στη Χίλαρυ και να της πεις ότι την περιμένουμε το Δεκέμβριο στην Αθήνα, για να συνεχίσουμε με τρόπο χειροπιαστό αυτό που άρχισε σήμερα στην Κέρκυρα.

κ. J. STEINBERG: Σας ευχαριστώ, σε ευχαριστώ Ντόρα. Με χαρά βρίσκομαι εδώ και βεβαίως η Υπουργός λυπάται που δεν μπορεί να είναι εδώ. Είναι κρίμα, το καταλαβαίνω. Η δική της απώλεια είναι δικό μου κέρδος και χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ. Πράγματι πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψή μου από τη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου στο πλαίσιο της νέας Κυβέρνησης Ομπάμα.
Ολοένα και περισσότερο είναι αλήθεια ότι εμβαθύνονται και συσφίγγονται οι σχέσεις των δύο χωρών. Βεβαίως κι εσείς είχατε την καλοσύνη να μας επισκεφτείτε σχετικά νωρίς το Φεβρουάριο οπότε συναντήσατε και την Υπουργό.
Συναντήθηκε ο κ. Πρόεδρος με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στο Στρασβούργο. Έγιναν και άλλες συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων. Όλες αυτές οι επαφές βεβαιώνουν το γεγονός ότι έχουμε συνεχείς επαφές, εξ ου και προσβλέπουμε σε επερχόμενη επίσκεψή σας σύντομα. Βεβαίως η κα Κλίντον σας υποβάλλει τα σέβη της.
Είναι μια ενδιαφέρουσα και συναρπαστική στιγμή αυτή για εμάς, καθώς μπορούμε με τον τρόπο αυτό να σηματοδοτήσουμε ένα άλλο στάδιο προόδου στις σχέσεις μας. Και βεβαίως θα πρέπει στο σημείο αυτό να υπογραμμίσω ότι εσείς, αλλά και ο Πρωθυπουργός έχετε επιδείξει τη σταθερή δέσμευσή σας προκειμένου τα προγράμματα και τα αντίστοιχα πρωτόκολλα να υπογραφούν.
Είναι αλήθεια ότι όλα αυτά υπογραμμίζουν και τονίζουν τη στρατηγική σχέση που συνδέει τις χώρες μας. Και κάτι τέτοιο βεβαίως έχει πολύ θετικές και εποικοδομητικές επιπτώσεις, παραγωγικές θα έλεγα ως προς τη σχέση και τη συνεργασία μας.
Είμαστε ιδιαιτέρως ευγνώμονες όσον αφορά τη δική σας ηγεσία στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ κατά την άσκηση των καθηκόντων σας ως Προεδρεύουσας. Είναι σημαντική ευκαιρία αυτή για τον ΟΑΣΕ και βεβαίως κι εσείς έχετε επιδείξει και τη δέσμευσή σας στις βασικές αρχές του ΟΑΣΕ, αλλά και δημιουργικότητα, προκειμένου για την προώθηση των βασικών αρχών, αλλά και την εξασφάλιση συνέχειας, όσον αφορά τις ανηλειμμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις του ΟΑΣΕ, με δεδομένες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.
Η διαδικασία της Κέρκυρας, αλλά και η άτυπη συνάντηση είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Βεβαίως δε συμφωνούσαμε όλοι στα πάντα. Συμφωνούμε όμως έτσι κι αλλιώς όλοι ότι τα όσα πράττουμε είναι πολύ σημαντικά και ότι ο ΟΑΣΕ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο προκειμένου να αντιμετωπίσει ζητήματα στα οποία εμπλέκονται όλοι, θα εμπλακούν όλοι και έτσι μπορούν να συζητηθούν θέματα που αφορούν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Βεβαίως είμαστε ιδιαιτέρως ευγνώμονες προς εσάς, όσον αφορά τις διαρκείς προσπάθειες που καταβάλλετε και για την αποστολή του ΟΑΣΕ στη Γεωργία. Χαιρόμαστε που, ή μάλλον ελπίζουμε ότι οι συνάδελφοι θα θεωρήσουν πως πλέον αυτή είναι μια εξαιρετική ως και ενδιαφέρουσα ευκαιρία για μας να συνεργαστούμε, ούτως ώστε αυτή η σύρραξη να μη συνεχίιστεί έπ’ άπειρον.
Οι συζητήσεις τις οποίες ξεκινήσαμε ήδη χτες με το υπέροχο δείπνο στο Αχίλλειο, έδειξαν ότι πράγματι διαθέτουμε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων, τα οποία μας απασχολούν και επί τη βάση των οποίων μπορούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, είτε αυτά τα θέματα αφορούν τη μη διάδοση των όπλων, την πειρατεία, την καταπολέμηση των ναρκωτικών, αλλά και άλλα πρακτικής υφής ζητήματα, τα οποία μπορούν εξάλλου να μας βοηθήσουν να οικοδομήσουμε ένα ισχυρότερο περιβάλλον ασφάλειας, αλλά και ευημερίας για τους πολίτες μας.
Επίσης είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα διμερούς συνεργασίας, μείζονα ζητήματα και να συζητήσουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εξασφαλίσουμε ασφάλεια και σταθερότητα για τα Βαλκάνια. Και βεβαίως στο πλαίσιο αυτό εκτιμούμε τη στήριξή σας σε προσπάθειες που καταβάλλονται στο πλαίσιο της Κύπρου.
Είναι επίσης πολύ σημαντικές προκλήσεις, όπως αυτές της ενέργειας, του ενεργειακού περιβάλλοντος της Ευρώπης, προκειμένου να υπάρχει συνεχής τροφοδοσία.
Συζητήσαμε επίσης το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Γνωρίζουμε τους προβληματισμούς της ελληνικής πλευράς. Γνωρίζουμε τα όσα απασχολούν εσάς, καθώς επιθυμούμε να σας βοηθήσουμε. Είναι προς κοινό όφελος όλων να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό το ταχύτερο δυνατό, μια που μας αφορά όλους.
Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο. Οι συζητήσεις, ή μάλλον οι συμφωνίες και τα πρωτόκολλα που υπεγράφησαν σήμερα είναι πολύ σημαντικά, καθώς φτάνουμε στο στάδιο περάτωσης της υπογραφής των προγραμμάτων κατάργησης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων-visa, όμως είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που σημειώσαμε πρόοδο και πιστεύω ότι πριν το πέρας του τρέχοντος έτους θα μπορέσουμε να έχουμε και την πλήρη σύναψη της αντίστοιχης συμφωνίας.
Σας ευχαριστούμε για άλλη μια φορά. Σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία και ελπίζω να έχω και άλλες αντίστοιχες ευκαιρίες στο μέλλον.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ευχαριστώ James.

κ. Α. ΕΛΛΙΣ: Δύο ερωτήσεις. Καταρχήν στο διεθνές επίπεδο. Τι ακριβώς προσφέρει, σε σχέση με το ΝΑΤΟ, ή μάλλον στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, η διαδικασία της Κέρκυρας. Τι προσφέρει αν θέλετε ως παράμετρος σε μια εξίσωση.
Και δεύτερον, αναφερθήκατε σε ζητήματα ενεργειακά. Η Ελλάδα έχει μια κάποια σχέση με τη Ρωσία, συνδέεται ενεργειακώς. Αυτή η σχέση ενοχλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ή μήπως τελικά είναι απλώς μια ακόμα ένδειξη μιας χώρας η οποία προωθεί συγκεκριμένες οικονομικές επενδύσεις.

MR. J. STEINBERG: Όσον αφορά τη διαδικασία της Κέρκυρας όπως είπα ένα από τα πολύ μεγάλα θετικά του ΟΑΣΕ είναι ότι τελικά εμπλέκει όλες τις ευρωατλαντικές χώρες. Και επίσης ο ΟΑΣΕ προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει ακριβώς η πλήρωση του οράματος της ελεύθερης Ευρώπης. Αυτό ακριβώς ήταν και το όραμα μετά το πέρας του Β΄ Παγκόσμιου.
Το ΝΑΤΟ επίσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε θέματα ασφάλειας των μελών του. Διαδραματίζει πολύ συγκεκριμένο ρόλο ο οποίος παραμένει εξαιρετικά πολύτιμος και στη συγκεκριμένη συγκυρία και στο πλαίσιο το υφιστάμενο, όχι μόνο σε θέματα ασφάλειας των κρατών – μελών στο πλαίσιο επικράτειας ΝΑΤΟ, αλλά και σε θέματα αντιμετώπισης προκλήσεων εκτός ΝΑΤΟ, που ίσως να μας ενδιαφέρουν και να μας επηρεάζουν.
Ας πούμε στο Αφγανιστάν είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες ως προς το ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα και στη συνεισφορά της. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι όπως ακριβώς έχουμε δηλώσει και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η εξέλιξη του ΝΑΤΟ δε θα σταθεί εμπόδιο ή δεν θα αντιβαίνει στα της εξελίξεως και της προόδου της Ρωσίας, καθώς η Ρωσία δεν αποτελεί αντίπαλό μας. Μπορούμε να συνεργαστούμε και να συζητήσουμε τα όσα ενδιαφέρουν αλλά και συμφέρουν τόσο τα μέλη του ΝΑΤΟ όσο και τη Ρωσία.
Δεν ασχολούμαστε μόνο με θέματα ασφάλειας αλλά και με την ανθρώπινη διάσταση και με θέματα οικονομικά. Και πιστεύω ότι και οι συζητήσεις χθες - αλλά είμαι βέβαιος και σήμερα - θα έρθουν να υπογραμμίσουν ακριβώς τη συνεργασία και τη σημασία της αλληλεπίδρασης αυτών των 3 πυλώνων. Θα πρέπει κανείς να τυγχάνει και να απολαμβάνει όλων των πολιτικών δικαιωμάτων αλλά και να προσφέρονται όλες οι ευκαιρίες.
Είναι πολύ σημαντικός λοιπόν, ο ρόλος του ΟΑΣΕ προκειμένου για την προώθηση της διαφάνειας και της δημοκρατίας. Εξ ου και πιστεύουμε ότι ο ρόλος του στο μέλλον θα είναι εξίσου σημαντικός και χαιρόμαστε που συμμετέχουμε σε αυτές τις άτυπες συζητήσεις που διαμορφώνουν το μέλλον.
Αυτές οι συζητήσεις εξασφαλίζουν τη ζωτικότητα και βιωσιμότητα τέτοιων θεσμών και εξάλλου θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα μέλη του ΟΑΣΕ αξιοποιούν πλήρως το φάσμα των ευκαιριών που προσφέρει.
Επίσης έχουμε μια πλειάδα σχέσεων με χώρες που παράγουν αλλά και καταναλώνουν ενεργειακούς πόρους. Η Ρωσία εντάσσεται σε αυτές τις χώρες. Είναι αλήθεια ότι εκείνο που θα μας ενδιέφερε θα ήταν η Ρωσία να ενταχθεί ακόμα πιο σταθερά σε ένα χώρο στον οποίο θα υπάρχει διαφάνεια σε θέματα ενεργειακά.
Επίσης φρονούμε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει πολυμορφία σε θέματα διάθεσης ενεργειακών πόρων. Αυτό ακριβώς προσβλέπουμε και αυτό ακριβώς επιδιώκουμε με τους συνάδελφους εδώ στην Ελλάδα.
Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει εξάρτηση από έναν μόνο παραγωγό ή πάροχο. Αυτό ακριβώς δημιουργεί πιστεύουμε συνθήκες σταθερότητας για την περιοχή ενώ προσφέρει πολλαπλές ευκαιρίες. Προσβλέπουμε στη συνέχιση αυτών των συζητήσεων.

Κα Α. ΠΕΛΩΝΗ : Καλημέρα, κ. Steinberg. Θα ήθελα να σας ζητήσω ει δυνατό να μας σκιαγραφήσετε το πλαίσιο ή το πνεύμα του μνημονίου κατανόησης και θα θέλαμε ίσως έναν ορισμό του τι ακριβώς σημαίνει «σοβαρό έγκλημα». Γιατί επίσης να μην υπογραφεί αυτό από το Υπουργείο Εσωτερικών και προτιμάτε το Υπουργείο Εξωτερικών.

MR. J. STEINBERG: Ξέρετε είμαι δικηγόρος, αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει ένας δικηγόρος να συγκρατείται. Εννοώ ότι θα πρέπει ίσως εσείς να καταλάβετε, να κατανοήσετε ότι όλα αυτά εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας και συμφωνιών. Καθώς συνεργαζόμαστε με βάση την κοινή μας επιθυμία, με βάση κοινές αρχές.
Εξάλλου γνωρίζουμε ποια είναι η θέση της Ελλάδας όσον αφορά την προστασία προσωπικών δεδομένων. Η θέση της Ελλάδας που επίσης ισχύει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα Υπουργεία μας που μας εκπροσωπούν στο εξωτερικό, άρα τα Υπουργεία Εξωτερικών είναι εκείνα που συνήθως συνάπτουν τέτοιες συμφωνίες. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτές οι συμφωνίες ενδιαφέρουν και πολλά Υπουργεία. Είμαστε ευγνώμονες για τη διαρκώς εμβαθυνόμενη συνεργασία σε τέτοια ζητήματα με τους ομολόγους μας εδώ στην Ελλάδα.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Επιτρέψτε μου να προσθέσω κάτι. Αυτές τις συμφωνίες βεβαίως θα μπορούσαν να υπογράψουν οι αντίστοιχοι Υπουργοί Εσωτερικών ή ίσως Δικαιοσύνης. Όμως οι Υπουργοί Εξωτερικών ήταν οι πρώτοι που συναντήθηκαν μετά τη σύναψη της συμφωνίας.

Κα I. MELANDER: Μία ερώτηση για τον καθένα. Κύριε Steinberg, όσον αφορά την κατάργηση των θεωρήσεων. Πότε θα έχουμε τον πρώτο Έλληνα που θα μπει στις ΗΠΑ χωρίς βίζα;
Και για την κα Μπακογιάννη. Κυρία Υπουργέ, όσον αφορά την αποστολή του ΟΑΣΕ στη Γεωργία. Σε λίγες ημέρες λήγει και η θητεία της. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει μια κάποια συμφωνία της τελευταίας στιγμής; Ή ίσως θα επανέλθει και πάλι σε μια βδομάδα περίπου στη Γεωργία η αποστολή.

MR. J. STEINBERG: Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία. Ελπίζω ότι σύντομα θα γίνει αυτό. πρέπει να γίνουν κάποια ακόμα βήματα και υπάρχουν και κάποια διοικητικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Πιστεύουμε, όπως είπα και πριν, ότι προ του τέλους του τρέχοντος έτους θα μπορέσουμε να έχουμε περατώσει την όλη διαδικασία. Ξέρω πόσο σημαντική είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας για το λαό της Ελλάδας και ελπίζουμε ότι πολλοί θα μπορέσουν να μας επισκεφτούν.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όπως γνωρίζετε η αποστολή στη Γεωργία, τεχνικά, έχει κλείσει από την 1η Ιανουαρίου. Εμείς, η ελληνική προεδρία, αναλάβαμε έντονες δραστηριότητες στην αρχή του έτους, ούτως ώστε να υπάρξει συμφωνία όλων των συμμετεχόντων για να παραμείνει η αποστολή με καθεστώς ουδετερότητας εκεί.
Δεν καταφέραμε να υπάρξει αυτή η συμφωνία, ενώ ξέρουμε ότι έχουν διακοπεί και οι διαπραγματεύσεις. Όμως η ελληνική πρόταση βρίσκεται επί τάπητος και υπάρχει.
Σε περίπτωση που αισθανθούμε ότι πλησιάζουμε σε κάποια συμφωνία θα επανακινηθεί η διαδικασία της συζήτησης. Αυτή τη στιγμή τίποτα νέο δεν έχουμε να σας ανακοινώσουμε.

ΠΗΓΗ: Υπουργείο Εξωτερικών