Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Τι είπε στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο Χ. Χαραλάμπους για τη νέα γρίπη

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Σήμερα, για μια ακόμη φορά, ο ελληνικός λαός παρακολούθησε τους δύο - εννοώ τη Ν.Δ. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. - που έχουν καθοριστικές ευθύνες για την κατάντια που έχουν φέρει το εθνικό σύστημα υγείας, σε ένα δικομματικό καβγά.
Κύριε Υπουργέ, άλλο είναι να ζητάτε καλοπροαίρετη κριτική και άλλο, με αφορμή την πανδημία της νέας γρίπης, να μας ζητάτε «να κρύβουμε κάτω από το χαλί» τα τεράστια προβλήματα, που με καθοριστικές - επαναλαμβάνω - ευθύνες και της δικής σας Κυβέρνησης
και των προηγούμενων, υπάρχουν στο Ε.Σ.Υ.. Όταν, τον Μάιο, είχατε τοποθετηθεί, για πρώτη φορά, για τη νέα γρίπη, εγώ για χάριν παραδείγματος - και μόνο - σας ανέφερα τα τεράστια προβλήματα, που ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς - το Σωτηρία - αντιμετώπιζε. Έλειπαν 700 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, το 40% του παραϊατρικού προσωπικού και 21 κρεβάτια αυξημένης φροντίδας δεν λειτουργούσαν ή υπολειτουργούσαν.
Είμαι βέβαιος ότι για όλα αυτά μετά από 3 μήνες ελάχιστα έχουν γίνει ή καθόλου .Σε ένα νοσοκομείο, επαναλαμβάνω, που εσείς κύριε Υπουργέ, το ονομάσατε νοσοκομείο αναφοράς. Ακούσθηκε κύριε Πρόεδρε, εδώ πολλές φορές το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, αν υπάρχει, αν δεν υπάρχει κ.τ.λ.. Λες και με το Σχέδιο Δράσης, την θεωρία δηλαδή, θα μπορούμε τη συγκεκριμένη στιγμή στην πράξη να αντιμετωπίσουμε με ένα ΕΣΥ που αγκομαχά με τις τεράστιες ελλείψεις, την σκόπιμη υποχρηματοδότηση, την σκόπιμη υποστελέχωση, τις ελλείψεις και σε όργανα και σε μονάδες να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.
Γιατί υπάρχει και το μέσον μέσω του οποίου θα εφαρμοσθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης και αλήθεια θα αντιμετωπισθεί η πανδημία με τις τεράστιες ελλείψεις σε κρεβάτια στις ΜΕΘ; Ήδη σήμερα, κύριε Υπουργέ, αναφέρθηκε γράφτηκε μάλλον ότι επί μονίμου και καθημερινής βάσης 13 άτομα που χρήζουν κρεβάτι εντατικής θεραπείας βρίσκονται σε λίστα αναμονής.
Αλήθεια πως θα εφαρμοσθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης όταν με απόλυτη ευθύνη επαναλαμβάνω των Κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι σχεδόν ανύπαρκτες οι δημόσιες υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής δημόσιας υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και εξωνοσοκομειακής φροντίδας και περίθαλψης;
Τι θα έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού ώστε με μεγαλύτερη ασφάλεια να συζητάμε σήμερα για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της νέας γρίπης και κάθε γρίπης ή κινδύνου για την δημόσια υγεία. Πέραν από την επιστημονική παρακολούθηση της κατάστασης θα έπρεπε να υπάρχει σε σταθερή βάση όχι αποσπασματικά και προσωρινά με συστηματικό τρόπο ένας συνδυασμός μέτρων για όλο τον πληθυσμό με την αντίστοιχη εξειδίκευση ανάλογα με τον χώρο εργασίας και κατοικίας, το φύλο, την ηλικία, την γενική κατάσταση της υγείας των ανθρώπων τα επιδημιολογικά δεδομένα κ.τ.λ.
Τα μέτρα αυτά πρέπει να εφαρμόζονται από το κράτος, από εξειδικευμένους επιστήμονες και να συμπεριλαμβάνουν τουλάχιστον τα εξής: συστηματικό εντοπισμό, εκτίμηση και πρόληψη των διαφόρων κινδύνων για την υγεία. Συστηματική ιατρική εξέταση,
παρακολούθηση της υγείας των ανθρώπων, καταγραφή των ευάλωτων ομάδων και επιδημιολογική επιστημονική ενημέρωση με ευθύνη του κράτους και όχι των μέσων μαζικής ενημέρωσης όπως γίνεται σήμερα. Εξασφάλιση των όρων υγιεινής, καθαριότητας και γενικά συνθηκών διαβίωσης και εργασίας ώστε να μην επιβαρύνεται η υγεία. Ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού όλου του πληθυσμού με όλα τα απαιτούμενα μέσα και με όλα τα ασφαλή εμβόλια που υπάρχουν. Τα μέτρα αυτά απαιτούν ένα πλέγμα υπηρεσιών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που με σχεδιασμένο τρόπο να λειτουργούν πανελλαδικά. Δηλαδή δημόσια δωρεά Κέντρα Υγείας στις πόλεις και στα χωριά με εξειδικευμένο προσωπικό γιατρούς βασικών ειδικοτήτων, οικογενειακούς γιατρούς, παιδίατρους, γιατρούς εργασίας, νοσηλευτές κ.λ.π. και τον αντίστοιχο σύγχρονο εξοπλισμό και εργαστηριακή υποδομή.
Μόνον η υλοποίηση τέτοιων μέτρων που σε συνθήκες μιας επιδημίας ή πανδημίας θα πρέπει να αυξάνονται και να εντείνονται μπορούν να αποτελέσουν αξιόπιστη άμυνα. Εμείς, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας ακόμα και σήμερα πιστεύουμε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Μπορούν να ξεπερασθούν οι καθυστερήσεις, οι ελλείψεις και παράλληλα να ληφθούν άμεσα μέτρα για την γρίπη. Οι παρεμβάσεις, όμως, δεν πρέπει να τελειώνουν μαζί με την πανδημία και να εμφανίζεται ξανά ο πανικός στον επόμενο κίνδυνο ή τον ιό.
Χρειάζεται να διασφαλισθεί ότι τα μέτρα θα έχουν χαρακτήρα μακροπρόθεσμο με συνέχεια για όλες τις πλευρές της δημόσιας υγείας και για άλλες παρόμοιες ασθένειες, αλλά και για φυσικά φαινόμενα, όπως ο σεισμός, οι πλημμύρες κ.τ.λ. Συγκεκριμένα σήμερα, απαιτούνται για την πιο στοιχειώδη και άμεση πρόληψη τα εξής: Δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που να περιλαμβάνει και παρεμβάλλει προληπτική ιατρική δημόσιας υγείας. Οι παρεμβάσεις να περιλαμβάνουν ιατρική εξέταση όλων, εντοπισμό, καταγραφή, παρακολούθησης της υγείας των πιο ευάλωτων ομάδων, επιστημονική ενημέρωση και εκπαίδευση και εμβολιασμό, με όσα εμβόλια ήδη υπάρχουν κι ενδείκνυνται για τις ευάλωτες ομάδες, εποχική γρίπη, πνευμονόκοκκος και με το νέο εμβόλιο αφού αποδειχθεί η ασφάλεια του για τη νέα γρίπη.
Το προσωπικό να είναι εξειδικευμένο, γιατροί εργασίας, παιδίατροι, λοιμωξιολόγοι κ.τ.λ. Να εγκατασταθεί μηχανισμός επιδημιολογικής επιτήρησης, αναφοράς κρουσμάτων σε όλους αυτούς τους χώρους πανελλαδικά. Δωρεάν παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης για όποιον χρειαστεί νοσηλεία, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής κάλυψης. Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία. Ενίσχυση των υποδομών κι εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού των νοσοκομείων. Να εξασφαλιστεί η επάρκεια σε φάρμακα κι εμβόλια, αφού αποδειχτεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα τους. Κρατική χρηματοδότηση ερευνών, για συμβολή στην αντιμετώπιση της νόσου. Φάρμακα, εμβόλια, μέσα από κρατικούς φορείς και αυτή τη στιγμή κύριε Υπουργέ, είπατε ότι θα έρθει στη χώρα μας πολύ πιο γρήγορα, απ' ότι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει, που είναι το Δεκέμβριο του 2009. Βέβαια ξέρετε ότι υπάρχουν τεράστιες αντιρρήσεις και καθημερινά οι φωνές αυτές αυξάνουν από παγκοσμίου φήμης επιστήμονες, από τη Βοστόνη, από το Χάρβαρντ και από άλλα πανεπιστήμια, που λένε ότι για χάρη της γρήγορης παρασκευής του εμβολίου, έχουν παρακαμφθεί πολύ μεγάλα μέρη κλινικής δοκιμής, με αποτέλεσμα να εκφράζονται τεράστιες αμφιβολίες, για το αν το εμβόλιο ουσιαστικά κάνει καλό ή θα οδηγήσει πάρα πολλούς άλλους σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα.
Θέλω να τελειώσω με μία φράση που είπατε κύριε Υπουργέ, ότι μπροστά στην αρρώστια, τον Ελληνικό λαό, η ψήφος ή η κάλπη, είναι το τελευταίο πράγμα που τον ενδιαφέρει. Μπορεί να είναι έτσι. Εμείς το θεωρούμε καθοριστικό λάθος. Πρέπει να σκεφτεί τη μέρα των εκλογών, ποιοι είναι εκείνοι που ενώ διακηρύσσουν ότι η υγεία είναι κοινωνικό
αγαθό, ότι η υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα, στην πράξη, σκόπιμα, με την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας την μετέτρεψαν σε εμπόρευμα και μάλιστα πάρα πολύ ακριβό και να αποδώσει ,εκείνη τη μέρα των εκλογών, τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.