Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Τεχνικές λύσεις με οικολογική ευαισθησία πρότεινε ο Παν. Καρύδης

Τεχνικές λύσεις με οικολογική ευαισθησία πρότεινε ο ομότιμος καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών του Ε.Μ.Π κ. Παναγιώτης Καρύδης στην ομιλία του στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγ.Προκοπίου με θέμα : ‘’Επεμβάσεις σε κτήρια παραδοσιακών οικισμών α .

Ο γνωστός καθηγητής με την μεστή και εκλαϊκευμένη ομιλία του , έθελξε το ακροατήριο και για 2 ώρες μετέτρεψε την αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου σε πανεπιστημιακό αμφιθέατρο .

1. Προσδιόρισε προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κτήρια (θεμελίωση , υγρασία, τοιχοποιία, πατώματα, σκεπές, αετώματα).

2. Πρότεινε λύσεις , εύκολα εφαρμόσιμες και σχετικά φτηνές που αφορούν την αντιμετώπιση των προβλημάτων π.χ. πρότεινε εξαγωγή της υγρασίας με εισαγωγή μικρών σωλήνων που θα την απομακρύνουν.

3. Έδωσε εξαιρετικές πληροφορίες , όπως για την ποιότητα και αντοχή των παλιών ξύλων (τράβα) που η μέθοδος εμποτισμού τους με λάδι τα καθιστούν ανεκτίμητης ποιότητας στον χρόνο .

4. Προέβαλε συχνά τεχνικά λάθη που καθιστούν τα κτήρια ευάλωτα στους σεισμούς και πρότεινε λύσεις για τους τρόπους σύνδεσης των πατωμάτων ,τα δεσίματα , την τοιχοποιία και τις σκεπές , με προβολή διαφανειών και ανέλυσε συγκεκριμένα παραδείγματα στον πίνακα.

5. Ανέδειξε την οικολογική ευαισθησία των παλιών τεχνιτών και προέτρεψε να ακολουθήσουμε τους δικούς τους κανόνες και έδωσε σαν παράδειγμα το μείγμα με χώμα και άχυρα , το οποίο εκτός της οικολογικής του διάστασης είναι το καταλληλότερο για τοιχοποιία και το ζητούν πελάτες με υψηλή οικονομική επιφάνεια.

Το σχετικό φυλλάδιο με σχεδιαγράμματα , κατόψεις και προτάσεις είναι ευγενική προσφορά του ιδίου καταρχήν και ακολούθως του Πολιτιστικού Συλλόγου και της Πολιτικής προστασίας του Δήμου Αχιλλέιων , που έγκαιρα είδε την σημασία της παραπάνω εκδήλωσης , γιατί όπως είπαμε ο κ. Καρύδης ειδικεύεται στις αντισεισμικές κατασκευές .

Όλοι στο τέλος έσφιξαν το χέρι του ομιλητή , φωτογραφήθηκαν μαζί του και έφυγαν με την πληρότητα που απέπνεε ο κ. καθηγητής .