Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ 19ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Ι.Κ.Α&Ε.Τ.Μ

Ύστερα από την εισήγηση και τις παρεμβάσεις των αντιπροσώπων.
ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ:
Η θέση των συνταξιούχων στα τρία χρόνια που πέρασαν από το 18° Συνέδριο επιδεινώθηκε ακόμα πιο πολύ. Με την πολιτική λιτότητας, την ακρίβεια, την αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, τη λειψή περίθαλψη, την αύξηση της τιμής των φαρμάκων, την έμμεση φορολογία σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης.
Έτσι το 60% των Συνταξιούχων του ΙΚΑ πρέπει να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της ζωής με....
 συντάξεις πείνας από 300 - 600 ευρώ το μήνα.
Οι δε αυξήσεις που μας "έδιναν μόλις κάλυπταν τον ψεύτικο πληθωρισμό και ήταν από 50 λεπτά μέχρι 1ευρώ τη μέρα.
Η θέση μας γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη το χειμώνα, με τις επιπλέον επιβαρύνσεις (αρρώστιες, φάρμακα, αγορά, πετρελαίου).
Συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι το 40% των συνταξιούχων να ζει κάτω από τα όρια φτώχειας.
Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ εξάντλησαν τη κοι¬νωνική τους πολιτική στους Συνταξιούχους με τη χορήγηση του ΕΚΑΣ που το παίρνει ο ένας στους πέντε που όμως δημιουργεί μεγάλες αδικίες και ανατρέπει τη ασφαλιστική νομοθεσία.
Τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξάγγειλε τη χορήγηση Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης 300 ευρώ σε δυο δόσεις ούτε ένα ευρώ τη μέρα στους πιο εξαθλιωμέ¬νους, αυτούς που παίρνουν το ΕΚΑΣ, πρόκειται για καθαρή κοροϊδία. Οι δε αυξήσεις για το 2010 θα είναι πάνω από τον ψεύτικο πληθωρισμό 0,8% δηλαδή 1 - 2% ίση με 20 - 40 λεπτά τη μέρα.
Η κυβέρνηση της ΝΔ στα πλαίσια των αποφάσεων της Ευρ. Ένωσης, Μαα-στριχτ, ΟΝΕ, μείωσε δραστικά τις κοινωνικές δαπάνες στην Υγεία - Παιδεία - Πρόνοια - Κοινωνική Ασφάλιση.
Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν η κατεδάφιση του Ασφαλιστι¬κού, ότι απόμεινε από τους νόμους Σιούφα - Ρέππα. Με το ν.3655 μείωσε ακόμσπιο πολύ τις συντάξεις, αύξησε στα όρια ηλικίας, ενοποίησε τα Ασφαλιστικά Ταμεία και από 135 που ήταν έγιναν 5, εντάσσοντας δεκάδες προβληματικά ταμεία στο ΙΚΑ. ι γωσε τις κύριες και επικουρικές συντάξεις για το 2009.
Επίσης δεν πήρε κανένα μέτρο για την εισφοροδιαφυγή παρά τις πιέσεις μας. Δεν έδωσε στο ΙΚΑ ότι όφειλε από νομοθετημένες χρηματοδοτήσεις.
Ακόμα το ΙΚΑ λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης έχει μεγάλη απώλεια εσόδων από τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τις απολύσεις, τη πτώση της οικοδο¬μικής δραστηριότητας, τα χρέη της εργοδοσίας, καθώς και άλλες αιτίες με συνέπεια να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του στους συνταξιούχους και ασφαλισμέ¬νους.
Αρκεί να αναφέρουμε σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΙΚΑ του 2010 για το 2009 θα εισπράξει 1090 εκατομ. ευρώ λιγότερα. Και για το 2010 1112 εκατομ. ευρώ.
Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και εκφράζουμε τις έντονες ανησυχίες μας για το μέλλον του ΙΚΑ.
Μαζί με όλα αυτά υπάρχει και το οξύ πρόβλημα της περίθαλψης του ΙΚΑ που για μας λόγω του βεβαρημένου της υγείας είναι ιδιαιτέρα σοβαρό.
Και θα γίνει ακόμα χειρότερο με την ηλεκτρονική κάρτα υγείας, τη μεγάλη περι¬κοπή της δαπάνης στα φάρμακα, με τη λίστα και το εθνικό συνταγολόγιο.
Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις γιατρών ειδικοτήτων, ιατρείων και σύγχρονων δια¬γνωστικών κέντρων. Το δε 184 για ραντεβού, για πολλές παθήσεις χρειάζεται να περι¬μένουμε πάνω από ένα μήνα. Ίδια και χειρότερη είναι η κατάσταση στο δημόσιο.
Αυτό οφείλεται στη μείωση των κρατικών δαπανών στην υγεία. Συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι η χώρα μας να βρίσκεται στην 22π θέση στην Ευρώπη και πρώτη στις ιδιωτικές δαπάνες στο κόσμο.
Και όταν η κυβέρνηση εφάρμοζε πολιτική λιτότητας και περικοπή των κοινωνι¬κών δαπανών, το ΑΕΠ αυξάνονταν δηλαδή η πίττα μεγάλωνε το κομμάτι των εργαζομέ¬νων όλο και μίκρυνε, ενώ αντίθετα του μεγάλου κεφαλαίου, μεγάλωνε.
Ακόμα όταν δήλωνε ότι δεν έχει λεφτά διέθετε τεράστια ποσά για στρατιωτικές δαπάνες, όχι για την άμυνα της χώρας, αλλά για τις ανάγκες του επιθετικού ΝΑΤΟ. Μόνο για το στρατό μας που βρίσκεται έξω από τα σύνορα μας διαθέτει ένα εκατ. ευρώ τη μέρα. Στην ίδια ρότα κινείται και το ΠΑΣΟΚ που είναι ένθερμος υποστηρικτής του ΝΑΤΟ και πήρε συγχαρητήρια παλιά από τον Μπους και τώρα από τον Ομπάμα.
Για την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι και για τα χει¬ρότερα που έρχονται, άμεση και σοβαρή είναι η ευθύνη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ, αφού αποδέχονται την ανταγωνιστικότητα, την αντοχή της οικονομίας, συναι¬νούν και στηρίζουν όλα τα αντεργατικά μέτρα που αφαιρούν δικαιώματα και κατακτή¬σεις των εργαζομένων, γΓ αυτό και οι ευθύνες είναι πολύ μεγάλες. Άλλωστε η δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ ότι θα στηρίξει τη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα λέει όλα.
ΓΓ αυτό επιβάλλεται να ανατραπεί ο συσχετισμός δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα υπέρ των αγωνιστικών ταξικών δυνάμεων που εκφράζονται μέσα από το ΠΑΜΕ.
Γιατί αγωνίζεται για την απόκρουση της επίθεσης που δεχόμαστε στις κατακτή¬σεις και τα δικαιώματα μας και διεκδικεί αιτήματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Τέλος το 19° Συνέδριο μας επιβεβαιώνει τη πίστη του στον αγωνιστικό - ταξικό προσανατολισμό που ακολουθεί η Ομοσπονδία μας, και κρίνει θετική τη δράση της Ομοσπονδίας και των Σωματείων.
Καλεί τα Σωματεία να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο, με ακόμα πιο αγωνιστικό τρόπο, να δυναμώσουν τους δεσμούς τους με τους συναδέλφους για να αποτρέψουμε τα χειρότερα που έρχονται μεταξύ των οποίων και η κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας στους συνταξιούχους και να πάρουμε πίσω ότι μας έκλεψαν και ότι μας ανήκει. Στη βάση αυτή ενισχύουμε τη συνεργασία μας με τις άλλες Συνταξιουχικές Οργανώσεις - τη ΣΕΑ.
Και επειδή δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες για τη νέα κυβέρνηση την οποία δοκιμάσαμε από παλιά, η οποία εφάρμοσε ότι παράλαβε από τη ΝΔ και πρόσθεσε και άλλα, δεν της δίνουμε πίστωση χρόνου.
Το 19° Συνέδριο μας εκτιμά ότι η ταξική πάλη είναι αυτή που λύνει προβλήματα και προωθεί την κοινωνία προς τα μπρος.
Προς τη κατεύθυνση αυτή μαζί με τα Σωματεία μας και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και το Π.Α.ΜΕ θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ:
•Κατώτερη σύνταξη 1120 ευρώ και αντίστοιχη αναπροσαρμογή των μεγαλύτερων συ¬ντάξεων. Όχι στην επιδοματική πολιτική. Ουσιαστικές αυξήσεις. Όχι στο ΕΚΑΣ.
•Επιστροφή των κλεμμένων στους συνταξιούχους και ΙΚΑ από το 1990 τα οποία υ¬περβαίνουν τα 80 δις ευρώ.
•Προστασία του εισοδήματος μας - πάταξη της ακρίβειας - έλεγχος στις τιμές, κα¬τάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
•Αφορολόγητο ποσό 16.000 ευρώ και αναμόρφωση των φορολογικών κλιμακίων, με πρώτο κλιμάκιο 5%.
® Επίδομα θέρμανσης 600 ευρώ και κατάργηση της φορολογίας στα καύσιμα.
•Όχι στο πάγωμα των επικουρικών συντάξεων.
•Άμεση καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων και στους δυο.
•Άμεση καταβολή με πολιτική απόφαση του επιδόματος 15% στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης ΕΑΜ.
•Επαναφορά της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου με 45%.
•Κατάργηση των διοδίων.
•Όχι στην κατάργηση των δώρων και του θερινού επιδόματος στους συνταξιούχους, όπως απαιτεί το ΔΝΤ.
•Δωρεάν μετακίνηση για όλα τα μέσα δημόσιας συγκοινωνίας για τους συνταξιού¬χους.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ:
•Δημόσια Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση.
-Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ από το 1990.
ΟΧΙ στις αποφάσεις της Ευρ. Ένωσης, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ, του ντόπιου κεφαλαίου για την πλήρη ισοπέδωση της Κοινωνικής Ασφάλισης
•Σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες 50 και 55 αντίστοιχα για τα βαρέα - ανθυγιεινά.
-Τριμερή χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Το κράτος να δώσει στο ΙΚΑ ότι οφείλει από νομοθετημένες υποχρεώσεις.
•Να αποδοθούν στο ΙΚΑ όλα τα κλεμμένα από όλες τις κυβερνήσεις από το 1951.
•Να μη μειωθεί η εργοδοτική εισφορά. Όχι στις χαριστικές ρυθμίσεις για τα χρέη της εργοδοσίας.
•Άμεσα μέτρα για την εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή από την εργοδοσία που ξεπερνούν τα 4 δις ευρώ το χρόνο.
•Να αναλάβει το κράτος την κάλυψη των οικονομικών ελλειμμάτων των ενταγμένων στο ΙΚΑ Ταμείων από το ν.3566/08 και παλιότερα.
- Όχι στον αποχαρακτηρισμό των Βαρέων - Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
• Να αποσυρθούν αμέσως τα αποθεματικά των Ταμείων από το χρηματιστήριο, την ΑΕΔΑΚ και να διασφαλιστούν με κρατική εγγύηση.
ΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ:
•Δημόσια Δωρεά υγεία για όλο το λαό και να βελτιωθεί η ποιότητα.
© Να καλυφθούν τα κενά στα Δημόσια νοσοκομεία 25.000 νοσηλευτές και 5.000 για¬τροί.
^ Να αυξηθούν οι δαπάνες για την υγεία, γιατί είμαστε στην 22η στην Ευρώπη και πρώτοι στις ιδιωτικές δαπάνες.
•■.. Δημιουργία Αστικών Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα, πλήρη εξοπλισμένα. © Να καταργηθούν τα βραδινά ιατρεία στα Δημόσια νοσοκομεία που έχουν εισπρακτι¬κό χαρακτήρα.
•Να καταργηθεί το εισιτήριο 3ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία.
•Στο ΙΚΑ να προσληφθούν γιατροί ειδικοτήτων για την κάλυψη των κενών και να ε¬φοδιαστεί με επαρκή και σύγχρονα διαγνωστικά μηχανήματα. Το 184 δεν έλυσε το πρόβλημα.
•Να διατηρηθεί και να επεκταθεί ο οικογενειακός γιατρός γιατί εξυπηρετεί και απο-συμφορεί τα κεντρικά ιατρεία.
•Το ΙΚΑ να χορηγεί όλα τα φάρμακα χωρίς καμιά διάκριση και να μας παρέχονται δωρεάν.
β Το ΙΚΑ να πάψει να καλύπτει τη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, είναι υποχρέωση του κράτους.
•Όχι στην ηλεκτρονική κάρτα υγείας, που σκοπό έχει να κάνει σοβαρές περικοπές στις δαπάνες που θα επιβαρύνει οικονομικά τους ασφαλισμένους.
•Να σταματήσει το ΙΚΑ να συντηρεί τα Δημόσια νοσοκομεία με την αύξηση του νοση-' λίου. Η συντήρηση τους είναι υπόθεση του Δημοσίου.
•Όχι στο διαχωρισμό του ΙΚΑ σε ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό και σε υγείας. ® Να δημιουργηθεί κρατική φαρμακοβιομηχανία.
•Να καταβάλλεται όλο το ποσό στη περίπτωση όταν από έκτακτη ανάγκη κάνουμε χρήση ιδιώτη γιατρό
ΠΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ:
•Επίδομα ανεργίας 1120 ευρώ για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, χωρίς προϋποθέ¬σεις.
•Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως εργάσιμος για συνταξιοδότηση.
•Όχι στις ελαστικές μορφές απασχόλησης - Στέιτς και άλλες. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, και να καταργηθούν όλοι οι σχετικοί νόμοι.
•Όχι στα γραφεία ενοικίασης εργατών.
•Μέτρα προστασίας από τα εργατικά ατυχήματα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ:
•Αποκλειστικά Δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα και κατάργηση κάθε επιχει¬ρηματικής δραστηριότητας.
•Ενιαίο δημόσιο δωρεάν σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης, χωρίς ταξικούς φραγ¬μούς.
® Κατάργηση του νόμου για τα κολέγια
•Για τους νυχτερινούς μαθητές κατάργηση του 4ου χρόνου, στο πλαίσιο της ριζικής αναδιοργάνωσης της νυχτερινής εκπαίδευσης.
•Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές και σπουδαστές. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ:
• Όχι στην ΚΑΠ της Ε.Ε. που ξεκληρίζει την αγροτιά και εκτός των άλλων δεινών αυ¬ξάνει την ανεργία.
•Εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα που να ανταποκρίνονται στο κόστος πα¬ραγωγής και να διασφαλίσουν ένα εισόδημα επιβίωσης.
•Πάγωμα των αγροτικών χρεών στους μικρούς αγρότες κάθε δραστηριότητας.
•Πλήρη αποζημίωση σε περίπτωση ζημιών από καιρικές συνθήκες.
•Αύξηση των αγροτικών συντάξεων.
•Η αγροτική οικονομία είναι βασικός τομέας ανάπτυξης και καλής διατροφής για το λαό μας.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ:
•Φορολογική ελάφρυνση των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ.
•Κρατική χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ κατά τα 2/3 και να μη γίνουν άλλες αυξήσεις στις εισφορές.
•Απόκρουση μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους της παραπέρα επέκτασης της κυριακά¬τικης αργίας.
•Εβδομαδιαίο 48ωρο με Κυριακή Αργία και 3 απογεύματα κλειστά για ολα καταστή¬ματα μεγάλα και μικρά υποχρεωτικά.
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ:
•Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ να είναι ισότιμα μέλη στη ΓΣΕΕ και στα Εργατικά Κέντρα.
•Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή του συσχετισμού στο συνδικαλιστικό κίνημα υπέρ των αγωνιστικών - ταξικών δυνάμεων που εκφράζονται από το Π.Α.ΜΕ.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ:
© Να γίνουν σεβαστά τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομέ¬νων. Να περάσει η δημοκρατία το κατώφλι των εργοστασίων.
•Να σταματήσουν οι δίκες και καταδίκες συνδικαλιστών που σκοπό έχουν να τρομο¬κρατήσουν τους εργαζόμενους.
® Να σταματήσουν τα δικαστήρια να βγάζουν παράνομες και καταχρηστικές τις α¬περγίες.
•Να αποσυρθεί αμέσως από τα Πρωτοδικεία η εγκύκλιος του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Σανιδά.
•Να καταργηθεί ο Τρομονόμος - η ΣΕΝΓΚΕΝ - η δικαστική συνεργασία και η έκδοση μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ - και Ευρ. Ένωσης - όχι στην ευρωσύνθηκη.
® Ως εκλογικό σύστημα για βουλευτικές εκλογές να ισχύει η Απλή Αναλογική το μόνο Δημοκρατικό, γιατί το κάθε κόμμα εκπροσωπείται στη Βουλή σύμφωνα με τη δύναμη του στο λαό.
ΠΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ:
•Να αποχωρήσει η χώρα μας από το επιθετικό φιλοπόλεμο ΝΑΤΟ.
© Να μειωθούν οι στρατιωτικές δαπάνες σύμφωνα με τις αμυντικές ανάγκες της χώ¬ρας.
•Να επιστρέψουν οι στρατιώτες μας που βρίσκονται έξω από τα σύνορα μας. Όχι στον Ευρωστρατό.
•Φιλία και ισότιμη συνεργασία με όλους τους λαούς.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ:
Ότι, θα εντείνουμε τον αγώνα μας, σε συνεργασία με όλες τις Συνταξιουχικές Ορ¬γανώσεις και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με όσους καταδυναστεύονται από την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική, και για τη δημιουργία του δικού μας μετώπου, που θα συγκρουστεί με αυτή τη πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη και θα ανοίγει προοπτικές για την ανατροπή της, για μια καλύτερη ζωή για την εργατική τάξη, για μας, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.
Το ψήφισμα αυτό αποτελεί μπούσουλα και οδηγό μας για τα επόμενα τρία χρόνια.