Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Πίνακες μέχρι το 2010-2011. Μετά αποφασίζομεν και διατάσσομεν: ΑΣΕΠ πρώτα. Μετά η προϋπηρεσία.....

Εμμένει στις θεωρείς περί 7 αρχών η Υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου. Μία από αυτές αφορά τον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών και ωρομισθίων. Αν υπάρχει κάτι μεμπτό στο σύστημα να βρεθεί και να εφαρμοστεί ο νόμος, όπως θέλουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Κανείς δεν ζήτησε από το Υπουργείο να μπει πρώτο κριτήριο το ΑΣΕΠ και μετά όλα τα άλλα.

Αν υπάρχει ένα αίτημα, αυτό είναι η κατάργηση της ωρομισθίας και η ένταξη όλων όσων βρίσκονται στους πίνακες στα σχολεία. Μετά μπορεί να εφαρμόσει η κ. Υπουργός τη θεωρία των αρχών, με την έννοια ότι όλοι θα ξέρουν και τίποτα δε θα αναταραπεί.

Η στάση της Υπουργού είναι ίδια με εκείνη του Γ. Αρσένη που κατέστρεψε ζωές και όνειρα χιλιάδων εκπαιδευτικών μέσα σε μία νύχτα. Και δεν τον ένοιαξε.
Ούτε την σημερινή Υπουργό Παιδείας την νοιάζει. Πολύ φυσικό. Θυμίζω μόνο ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές του 2000 με 70.000 ψήφους διαφορά και με πολλές καταγγελίες για μετακινήσεις με αεροπλάνα κλπ κλπ.
Και επίσης θυμίζω ότι πέρασαν 6 χρόνια μακριά από την εξουσία. Η επάνοδος του ΠΑΣΟΚ δεν οφείλεται στην αλλαγή πολιτικής άποψης περί τα εκπαιδευτικά, όπως προκύπτει, αλλά επειδή οι προξηγούμενοι ενπλάκησαν σε σκάνδαλα που δεν άντεξε ο κοσμάκης.

Το ΠΑΣΟΚ το ψήφισε ο κοσμάκης. Αν τώρα, επιμένει η κ. Διαμαντοπούλου να καταστρέψει ξανά κι άλλους, ας ξέρει ότι θα φέρει ακέραια την ευθύνη της πολιτικής πτώσης της αποδοχής του ΠΑΣΟΚ στις λαϊκές μάζες. Διότι ως γνωστόν οι προνομιούχοι της χώρας, δεν γυρίζουν ανά την Ελλάδα για λίγα μόρια, πληρώνοντας από την τσέπη τους. Οι μη προνομιούχοι το κάνουν αυτό.

Δεύτερο που πρέπει να θυμάται η κ. Υπουργός είναι η ζωή. Αν θέλουμε μία κοινωνία απέραντο εξεταστήριο που όλοι θα διαβάζουν μέρα και νύχτα, της θυμίζω ότι εδώ είναι Ελλάδα. Επίσης ότι όλοι εμείς πρέπει να δουλεύουμε για να ζήσουμε. Δεν μπορούμε να δουλεύουμε, να διαβάζουμε, να φροντίζουμε οικογένειες εξ αποστάσεως και αυτό να λέγεται ζωή. Αυτό λέγεται κόλαση.

Αν θέλει η κ. Υπουργός να μας απαλλάξει από την κόλαση, ας διευκολύνει την είσοδό μας στην Εκπαίδευση. Και ας δώσει αυτό το 1 δις όχι στους εργολάβους, αλλά σε διορισμούς εκπαιδευτικών. Τότε θα δει τα προβλήματα των κενών να λύνονται ως δια μαγείας.

Προς το παρόν εμείς ζούμε με 300 ευρώ τους χειμερινούς μήνες. Και άμισθοι το καλοκαιρί. Περιμένοντας διορισμό και όχι άλλες εξετάσεις. Προφανώς πιστεύει ότι ζούμε καλά. Και σου λέει, κάθονται που κάθονται, γιατί να μη διαβάζουν και κανένα βιβλίο...Είναι βλέπετε και οι πολιτικοί άξονες... και οι άλλες.... οι αρχές....

ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΗ ΝΕΤ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ»


Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Βεβαίως, ας απαντήσω. Είπαμε την εξής βασική αρχή, η οποία συνάδει με την αρχή την οποία την προηγούμενη μέρα είχε πει η κυβέρνηση. Ότι θα πρέπει κάποιος να περνάει το ΑΣΕΠ...
 και θα προσμετράτε όλη η εμπειρία που έχει. Κάθε μόριο που έχει κάθε εκπαιδευτικός, είτε ως ωρομίσθιος, είτε ως αναπληρωτής όλα αυτά τα χρόνια που τα μάζεψε σε όλη την Ελλάδα θα προσμετράνε απολύτως. Δηλαδή το ένα είναι το ΑΣΕΠ, το δεύτερο είναι αυτή η εμπειρία η οποία είναι και πολύ σημαντική. Δηλαδή είναι σημαντικό να έχεις έναν εκπαιδευτικό ο οποίος έχει εμπειρία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή ένα άνθρωπος που ήταν έτοιμος να διοριστεί, έχοντας όλα αυτά τα προσόντα που λέμε, τα μόρια από την επαρχία, που έχει περάσει τα χρόνια του και ήταν έτοιμος τώρα να διοριστεί, του λέτε μπες και στο ΑΣΕΠ.
Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι που δεν έχουν περάσει από το ΑΣΕΠ. Αλλά θέλω να σας πω ότι είναι οι περισσότεροι, δηλαδή αυτή τη στιγμή και οι αναπληρωτές οι περισσότεροι έχουν περάσει στο ΑΣΕΠ. Υπάρχει ένας μικρός αριθμός ανθρώπων που δεν έχουν περάσει στο ΑΣΕΠ και έχουν συγκεντρώσει μόρια, οι οποίοι έρχονται από αρκετά μακριά και γι’ αυτό μίλησα για μεταβατικές περιόδους. Δηλαδή θέλω να κάνω σαφές, εγώ κατανοώ ότι αυτή τη στιγμή η ανησυχία και ο αναβρασμός κυρίως είναι στους αναπληρωτές και στους ωρομισθίους, δεν είναι στο χώρο των εκπαιδευτικών που είναι σήμερα στο σχολείο.
Εγώ καταλαβαίνω απολύτως την αγωνία αυτών των ανθρώπων. Θα ξεκινήσουμε, θα δω τους ίδιους και θα ξεκινήσει η διαβούλευση από τη Δευτέρα. Δηλαδή θα καταθέσουμε τις προτάσεις πάνω στις οποίες θα γίνει διάλογος. Κοιτάξτε, δεν φταίει ένας εκπαιδευτικός που επελέγη ως ωρομίσθιος ή για την πρόσθετη διδακτική στήριξη.
Είδατε σε τι κατάσταση βρέθηκα εγώ μόλις ανέλαβα. Σε όλη την Ελλάδα προσλάμβαναν ανθρώπους για την πρόσθετη διδακτική χωρίς κανένα κριτήριο. Ερχόταν ο εκάστοτε Διευθυντής Εκπαίδευσης και έπαιρνε έξι Φιλολόγους. Γιατί έπαιρνε αυτούς τους έξι και δεν έπαιρνε άλλους έξι που ήταν έξω; Και αναγκάστηκα πολύ γρήγορα να βάλω την προϋπόθεση το πότε πήρε κανείς το πτυχίο και το βαθμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτοί έγιναν χωρίς κριτήρια δηλαδή;
Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Χωρίς κανένα, χωρίς κανένα. Ερχόταν ο Διευθυντής Εκπαίδευσης
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και έλεγε: ελάτε εσείς.
Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και έλεγε: εσείς θα είστε ωρομίσθιοι. Αυτοί οι άνθρωποι που πήγαν για ωρομίσθιοι πραγματικά δούλεψαν και έχουν μόρια και θα προσληφθούν, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί, να επιλέγονται και οι Αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι χωρίς κριτήρια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χωρίς κανένα κριτήριο, μάλιστα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε λοιπόν απευθυνόμενη στους Αναπληρωτές κυρίως, γιατί οι ωρομίσθιοι είναι μια διαφορετική υπόθεση…
Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και για τους ωρομίσθιους θα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, κεντρικά το μεγάλο κομμάτι είναι οι Αναπληρωτές. Οι ωρομίσθιοι καλύπτουν άλλες ανάγκες. Μπορείτε να πείτε στους Αναπληρωτές πόσους θα προσλάβετε από το Υπουργείο Παιδείας την επόμενη χρονιά; Υπάρχει ένας σχεδιασμός με βάση τα κενά;
Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ξέρετε κ. Λυριτζή ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι αν μπορείτε να προσλάβετε. Απ’ αυτή την άποψη το λέω.
Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, πρώτα - πρώτα είπαμε ότι στο χώρο της παιδείας…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι το μόνο Υπουργείο που παίρνει λεφτά.
Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν προσλαμβάνω γιατί δεν έχω λεφτά. Νομίζω στην υγεία και στην παιδεία αυτό το πράγμα δεν γίνεται.
Αυτό λοιπόν που πρέπει να πούμε είναι ότι οι πίνακες του ΑΣΕΠ, που είναι εξέλιξη, θα λειτουργήσουν κανονικά για το 2010 – 2011. Γι' αυτό είπαμε ότι δεν θα υπάρξει ανατροπή στη ζωή κανενός και οι πίνακες αυτοί θα λειτουργήσουν όπως είναι γιατί ανακοινώθηκαν πριν από δυο χρόνια, δόθηκαν εξετάσεις. Κανένας δεν πρόκειται να βρεθεί ξαφνικά από τη μια στιγμή στην άλλη στο κενό. Να πούμε ότι η βασική αρχή η οποία θα υπάρξει για όλα είναι το ΑΣΕΠ, αλλά και η εμπειρία και τα μόρια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μετρήσουν όλα.
Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα μετρήσουν όλα. Αυτό λοιπόν…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς δηλαδή μπορείτε να πείτε τώρα ότι του χρόνου δεν θα υπάρχει κανένα κενό στο σχολείο; Ξέρετε πόσοι Υπουργοί μας το έχουν διαβεβαιώσει αυτό; Στα χρόνια που δουλεύουμε δεκάδες Υπουργοί. Ποτέ δεν έχει γίνει πράξη.