Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Τι είπε ο Μπάμπης Χαραλάμπους για τη νέα γρίπη και το εμβόλιο

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Εμείς, κυρία Υπουργέ, συμφωνούμε και είμαστε ενάντια σε κάθε τακτική είτε εφησυχασμού είτε πολύ περισσότερο κινδυνολογίας μπροστά στον αναμενόμενο κίνδυνο της πανδημίας από τη νέα γρίπη. Εξίσου, όμως, διαφωνούμε και με τον εφησυχασμό και την κινδυνολογία όσον αφορά στην αλόγιστη χρήση του εμβολίου και στις επιπτώσεις του.
Η κυρία Γιαμαρέλλου έκανε πράγματι πολύ μεγάλες προσπάθειες να μας πείσει ότι είναι εντελώς ακίνδυνο και πιθανόν να είναι έτσι, κυρία Γιαμαρέλλου. Όμως, μας είπατε ότι.................
 σε 39 περιπτώσεις επιπλοκών από τη χρήση του εμβολίου, σε χώρες του Βορρά, η πιο σοβαρή επίπτωση ήταν ένα οίδημα λάρυγγος, αλλά ακόμη και χθες, κάποιες εφημερίδες έγραφαν ότι σημειώθηκαν 6 θάνατοι μετά από το εμβόλιο στην Αμερική, δύο θάνατοι μετά από εμβόλιο….
Κουνάτε το κεφάλι σας, αλλά αυτά πρέπει να τα πούμε στον κόσμο και να τον πείσουμε ότι δεν είναι έτσι. Συνεχίζω, λοιπόν, λέγοντας ότι σημειώθηκαν στην Κίνα δύο θάνατοι, καθώς και από ένα περιστατικό νευροπαραλυτικού συνδρόμου στην Αμερική και στη Γαλλία. Επειδή, λοιπόν, έχει ειπωθεί ότι διάφοροι συνάδελφοι σπέρνουν την αμφιβολία στον κόσμο, εγώ θεωρώ ότι πρώτα και κύρια οι καθ’ ύλην αρμόδιοι επιστήμονες είναι εκείνοι που δημιούργησαν την καχυποψία του κόσμου απέναντι στο εμβόλιο για την νέα γρίπη.Πριν δύο μήνες, π.χ. ο κ. Ευθυμίου, κυρία Υπουργέ, σε σεμινάριο στους γιατρούς έλεγε ότι ο άνθρωπος που θα προσέλθει να κάνει το εμβόλιο πρέπει να υπογράψει μια υπεύθυνη δήλωση. Τώρα, βέβαια, αυτό το αναιρέσατε, αλλά ήδη, το κακό έχει γίνει.
Επίσης, είπατε ότι καλύτερα να μας κατηγορήσουν ότι πήραμε υπερβολικά μέτρα, παρά ότι δεν πήραμε καθόλου μέτρα. Συγχωρήστε με, αλλά θέλω να πω ότι το μόνο υπερβολικό μέτρο που βλέπω να έχετε πάρει είναι ο εμβολιασμός και η επικέντρωση σε αυτό ως το μοναδικό όπλο στην αντιμετώπιση της νέας γρίπης. Κατά την άποψή μου, αυτό γίνεται σκόπιμα για να «καλυφθούν κάτω από το χαλί» οι τεράστιες ανεπάρκειες του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Το αποκαλείται «Εθνικό», αλλά είναι μια πολύ βαρύγδουπη έκφραση και θα μου επιτρέψετε να πω ότι πόρρω απέχουμε από το να έχουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας στη χώρα μας, πολύ περισσότερο δε στην Περιφέρεια. Μπορεί στα αστικά κέντρα αυτό να «περνάει» σχετικά, αλλά οι ελλείψεις του Δημόσιου Συστήματος Υγείας είναι τεράστιες και δυστυχώς, και με τη νέα Κυβέρνηση συνεχίζονται τα ίδια πράγματα.
Θα σας αναφέρω ενδεικτικά. Ενώ εσείς είπατε ότι με ταχύτατες διαδικασίες θα προσλάβετε προσωπικό, ήδη, απολύεται προσωπικό από τα Νοσοκομεία, το οποίο δούλευε με Συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή υπό τη μορφή stage, των οποίων λήγουν οι Συμβάσεις. Αυτό γίνεται στον «Ευαγγελισμό» και σε άλλα Νοσοκομεία.
Η Πολιτεία και κατ' επέκταση και εσείς, ως Κυβέρνηση, χρωστάτε τις εφημερίες σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς από τον Μάιο. Ειπώθηκε από άλλους συναδέλφους ότι ήδη, σε πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Αντί, λοιπόν, να πληρώσετε τις εφημερίες, αυτές τις μέρες, πήγε Εγκύκλιος από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία μειώνονται κατά 10% οι δαπάνες για εφημερίες. Επίσης, έχει, ήδη, γίνει περικοπή του χρονοεπιδόματος των επικουρικών γιατρών και – προσέξτε κατάντια – η λέξη «επικουρικός» μας παραπέμπει στο να θεωρήσουμε ότι καλύπτεται μια έκτακτη κατάσταση μέχρι να προκηρυχθούν θέσεις, και έχουμε φτάσει στο σημείο οι επικουρικοί γιατροί να χρήζουν και χρονοεπιδόματος. Υπάρχουν επικουρικοί γιατροί, οι οποίοι έχουν παραμείνει επικουρικοί για 7 χρόνια.
Ακόμα, στα προπύργια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας – η οποία στην ουσία δεν υπάρχει – δηλαδή στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας δεν τους δίνεται το στοιχειώδες, δηλαδή φαγητό, όταν εφημερεύουν για 55 ώρες κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων.


Συνέχεια ομιλίας κ. Χαράλαμπου Χαραλάμπους)


Τους αφαιρέσατε το πολύ μεγάλο ποσό των 35 ευρώ τον μήνα (!!), που έπαιρναν για επίδομα τροφής και τους ζητάτε τώρα να επιστρέψουν 3500 ευρώ περίπου ο καθένας. Οι τεράστιες ελλείψεις στο ΕΣΥ, όπως το λέτε, να ξέρετε ότι είναι πολλές χιλιάδες γιατροί, είναι μόνο σε νοσηλευτικό προσωπικό 25000. Για το εμβόλιο και η κυρία Γιαμαρέλλου και ο Πρόεδρος του ΚΕΛΠΝΟ, μας είπαν πάρα πολλά αλλά απέφυγαν να μας πουν δύο πράγματα. Απέφυγαν να μας πουν, αν έχει εξαντληθεί στην παραγωγή ο ικανός χρόνος πειραματικών και κλινικών μελετών. Το αποφύγατε συστηματικά νομίζω. Ρωτώ και τον Πρόεδρο του ΚΕΛΠΝΟ που είπε ότι αρίστευσαν και στην Αυστραλία και στην Νέα Ζηλανδία και γενικά στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου, που αυτή τη στιγμή τελείωσε η χειμερινή περίοδος, αρίστευσαν εμβολιάζοντας τους κατοίκους και με τι εμβόλια; Αφού εκεί αρίστευσαν, χωρίς να χρησιμοποιήσουν εμβόλια γιατί επιμένετε ότι η μοναδική διέξοδος είναι ο πανδημικός εμβολιασμός των κατοίκων της χώρας μας;
Θα είχα πάρα πολλά να πω αλλά δυστυχώς δεν επαρκεί ο χρόνος. Απλά να ερωτήσω, υπερτονίσατε ότι το εμβόλιο θα το κάνουν δωρεάν ο κάθε κάτοικος της χώρας, ακόμα και ο μετανάστης. Αν χρειαστεί, όμως, ο ανασφάλιστος, ο μετανάστης να υποβληθεί σε θεραπεία, πολύ περισσότερο αν χρειαστεί μονάδα εντατικής θεραπείας, ποιος θα αναλάβει το κόστος; Δεν το αναφέρατε και εκεί είναι η διαφορά μας, γιατί εμείς μιλάμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο σύγχρονο δωρεάν σύστημα υγείας που να αφορά σε όλους τους κατοίκους της χώρας, ασφαλισμένους ή όχι.