Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Τι είπε στη Βουλή ο Μπάμπης Χαραλάμπους για τα θέματα υγείας

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όποιος ρίξει έστω και μία ματιά στην επερώτηση, καταλαβαίνει ότι πολύ απέχει –εξάλλου και πολλοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας που μίλησαν το παραδέχτηκαν- στο να κάνει κριτική στο έργο της καινούργιας Κυβέρνησης στα θέματα υγείας. Άλλοι είπαν ότι είναι λίγος ο χρόνος που είναι στην Κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, άλλοι είπαν ότι στα θέματα υγείας δεν σηκώνουν κορώνες μεγάλες.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας επικαλέστηκε και την κοινωνική συναίνεση. Ουσιαστικά το θέμα για μας είναι ένα, ότι............
και η Νέα Δημοκρατία αλλά και το ΠΑΣΟΚ για τα θέματα πολιτικής στην υγεία έχουν ακριβώς κοινή πολιτική. Υπακούουν και οι δύο στις αντιλαϊκές ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από αυτό το σημείο, κυρία Υπουργέ, μπορεί να είναι καλές οι προθέσεις, καλά τα λόγια, αλλά παραμένουν «έπεα πτερόεντα, παραμένουν λόγια κοινά, λόγια κενά, καπνός και αιθάλη», όπως λέει ο ποιητής.
Διότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει από πάνω έναν γενικό δερβέναγα που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση, που επί μονίμου βάσεως, με τις ντιρεκτίβες της, ζητά μείωση των κοινωνικών παροχών -εξ ου και η μεγάλη συζήτηση που άνοιξε πάλι για το ασφαλιστικό- ζητά, αν είναι δυνατόν, εξαφάνιση των κοινωνικών παροχών. Και αφού υπακούετε σε αυτές τις ντιρεκτίβες, είναι αδύνατον να μας λέτε ότι σκοπός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του Προέδρου του, είναι το κοινωνικό κράτος. Μπορεί να είναι ο πόθος, αλλά ποτέ δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί με τέτοιες πολιτικές.
Εδώ και πολύ καιρό και τα δύο Κόμματα έχουν τεράστιες ευθύνες για το πού οδηγήθηκε ο δημόσιος τομέας Υγείας. Μέσα από την υποχρηματοδότηση οδήγησαν τα νοσοκομεία στα τεράστια χρέη. Και επί κυβερνήσεων ΝΔ είδαμε εκείνες τις αλήστου μνήμης σκηνές, οι προμηθευτές να μπαίνουν στα νοσοκομεία και να παίρνουν πίσω τα υλικά, για τα οποία δεν πληρώθηκαν. Τώρα, επί ΠΑ.ΣΟ.Κ., ένα βήμα μπροστά, βλέπουμε να δεσμεύουν και στην Εθνική Τράπεζα και στην Τράπεζα Πειραιώς τις μισθοδοσίες των νοσοκομείων.
Βεβαίως, μας λέτε –και μπορεί να είναι ένα επιχείρημα- ότι τα χρέη αυτά δημιουργήθηκαν γιατί τα χρωστάνε τα ταμεία. Είναι, όμως, ένα αστήρικτο επιχείρημα, είναι η μία όψη του νομίσματος, αν δεν μας πείτε ποιος είναι εκείνος που δημιούργησε την κατάσταση αυτή στα ταμεία, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Ο ασφαλισμένος φταίει γι’ αυτό ή οι κυβερνήσεις; Από το 1950 και με κάθε τρόπο, είτε με τον αναγκαστικό νόμο του 1951, που ανάγκαζε τα ταμεία να καταθέτουν στις τράπεζες και μάλιστα πολλές φορές με αρνητικό επιτόκιο για να τα παίρνει ο κάθε αετονύχης, για να αναπτύξει δήθεν την Ελλάδα, είτε με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου που η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. συνέβαλε όσο δεν πήγαινε άλλο, είτε, τελευταία, με τα τοξικά ομόλογα, οδήγησαν στη χρεοκοπία τα ταμεία.
Αυτές, λοιπόν, οι πολιτικές οδήγησαν στη χρεοκοπία τα ταμεία.
Από εκεί και πέρα, αν δεν μας πείτε ποιοι ευθύνονται, σίγουρα δεν μπορείτε να ρίχνετε το βάρος στα ταμεία.
Υποχρηματοδοτώντας, λοιπόν, σκόπιμα το δημόσιο τομέα της Υγείας, ουσιαστικά υπάρχει –επαναλαμβάνω, σκόπιμα- εξευτελισμός στα μάτια του κόσμου, γίνεται υποστελέχωση. Με αυτό τον τρόπο, βέβαια, εξαναγκάζεται ο ελληνικός λαός –και όχι γιατί θέλει- να πηγαίνει στον ιδιωτικό τομέα.
Και πράγματι είναι απορίας άξιο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας σήμερα να αναθεωρεί όλες τις απαντήσεις που μας έδιναν όταν ήταν κυβέρνηση. Όταν λέγαμε ότι οι δαπάνες που ξοδεύονται από το ελληνικό κράτος και τον ελληνικό λαό προς τον ιδιωτικό τομέα είναι μεγαλύτερες, το αρνιόντουσαν κατηγορηματικά. Τώρα, λοιπόν, το επιβεβαιώνουν, χωρίς βέβαια να λένε γιατί αυτά τα πεντέμισι χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση δεν το ανέτρεψαν.
Ακούσαμε και πάλι πολλές φορές τη φράση «Εθνικό Σύστημα Υγείας». Είπαμε και στην Επιτροπή, κυρία Υπουργέ, ότι είναι βαρύγδουπη η λέξη «εθνικό» και κατά την άποψή μου δεν πρέπει να τη χρησιμοποιούμε. Διότι για να είναι «εθνικό» ένα σύστημα, πρέπει κάποια στιγμή να υιοθετήσετε αυτά που εμείς σαν Κομμουνιστικό Κόμμα λέμε. Πρέπει να είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα, σύγχρονο, δωρεάν, ενιαίο και καθολικό. Καθολικό, για να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες σε κάθε Έλληνα, σε κάθε κάτοικο της χώρας μας είτε είναι αλλοδαπός είτε Έλληνας πολίτης.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, επειδή υπερτονίσατε ότι το εμβόλιο μπορούν να το κάνουν δωρεάν μετανάστες, μπορούν να το κάνουν δωρεάν αλλοδαποί, σας ρώτησα –και περιμένω ακόμα την απάντησή σας- το εξής: Αν ο αλλοδαπός, αν ο μετανάστης, αν ο ανασφάλιστος, χρειαστεί να νοσηλευτεί για τη νέα γρίπη ή ακόμα χειρότερα να μπει και σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, θα είναι δωρεάν ή μετά θα ζητούμε να πληρώσει από την τσέπη του;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ)
Ειπώθηκαν πολλά πράγματα όσον αφορά το εμβόλιο. Η θέση μας ήταν ξεκάθαρη. Είπαμε ότι η Κυβέρνηση κρύβοντας μ' αυτό τον τρόπο κάτω από το χαλί τις μεγάλες ανεπάρκειες του δημόσιου τομέα της υγείας, την ανυπαρξία ουσιαστικά πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, θεωρεί και προσπαθεί να πείσει τον κόσμο και τον ελληνικό λαό, ακόμα και με επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, ότι το μοναδικό όπλο αντιμετώπισης της νέας γρίπης είναι το εμβόλιο, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι αυτοί επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι σε χώρες του νότιου ημισφαιρίου όπως είναι η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία κ.λπ., φύγαμε από την πανδημία, φύγαμε από τη χειμερινή περίοδο, παίρνοντας μάλιστα, όπως λένε, άριστα οι υγειονομικές τους υπηρεσίες, χωρίς να χρησιμοποιηθεί ούτε ένα εμβόλιο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Δεν θέλω να «φάω» άλλο χρόνο και σταματώ εδώ.
Ευχαριστώ.