Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Αναπληρωτές και ωρομίσθιοι αγωνίζονται για τη ζωή τους κόντρα στη λογική του Υπουργείου Παιδείας που θέλει να τους σβήσει από χάρτη

Οργανωνόμαστε – Συσπειρωνόμαστε στο Σωματείο Ελαστικά Απασχολούμενων Εκπαιδευτικών (Ωρομισθίων-Αναπληρωτών)


Στις 11/12/2009 αντιπροσωπεία του νεοσύστατου Σωματείου Ελαστικά Απασχολούμενων Εκπαιδευτικών (Ωρομισθίων-Αναπληρωτών) πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τριμελή επιτροπή του υπουργείου Παιδείας. Στη συζήτηση θέσαμε τα πιο σημαντικά προβλήματα που μας απασχολούν, αλλά οι εκπρόσωποι του υπουργείου επιχείρησαν να μας καθησυχάσουν αποφεύγοντας κάθε συγκεκριμένη δέσμευση.


Σχετικά με το καθεστώς των διορισμών η επιτροπή του Υπουργείου μας δήλωσε ότι............
μόνο για ένα μεταβατικό διάστημα θα διατηρηθεί το 60-40, δηλαδή το 60% των διορισμών να επιλέγεται από τους επιτυχόντες στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και το 40% από τον ενιαίο πίνακα κατάταξης σύμφωνα με την προυπηρεσία. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις μας δεν προσδιόρισαν την διάρκεια αυτού του μεταβατικού σταδίου.


Εξάλλου έπειτα από την λήξη αυτής της προσωρινής «παράτασης» η κα Διαμαντοπούλου έχει εξαγγείλει ήδη την πρόθεσή της στο επικείμενο νομοσχέδιο να καταργήσει το κριτήριο της προϋπηρεσίας, ώστε όλοι οι διορισμοί να γίνονται μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Το Υπουργείο επιμένει ότι στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα καταργήσει τον ενιαίο πίνακα κατάταξης με βάση την προϋπηρεσία. Για όσους συναδέλφους συμπεριληφθούν μέχρι τότε στον πίνακα «θα υπάρξουν στο μέλλον ρυθμίσεις που θα τακτοποιούν το καθεστώς διορισμού τους» (σύμφωνα με τις θολές διατυπώσεις των εκπροσώπων του Υπουργείου), ενώ όλοι οι νέοι συνάδελφοι θα διορίζονται μόνο μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.


Καμία απάντηση ή διευκρίνιση δεν δόθηκε στις ερωτήσεις μας σχετικά με το καθεστώς διορισμών των συναδέλφων που διαθέτουν 24μηνη και 30μηνη προϋπηρεσία..


Σε μια προσπάθεια εφησυχασμού των συναδέλφων η επιτροπή του Υπουργείου δήλωσε ότι μια επιτυχία σε οποιονδήποτε προηγούμενο διαγωνισμό ΑΣΕΠ θα αρκεί για να εργαστεί κανείς ως αναπληρωτής ή ωρομίσθιος, χωρίς να απαιτείται η επιτυχία στον τελευταίο ΑΣΕΠ.


Θέσαμε ακόμη μερικά φλέγοντα προβλήματα όπως:


- την πληρωμή των δεδουλευμένων ενός έτους σε όσους εργάζονται στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και στο Ολοήμερο Σχολείο. Η επιτροπή του Υπουργείου δήλωσε «άγνοια» και δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει άμεσα!


- την κατάργηση του ασυμβίβαστου, που απαγορεύει σε συναδέλφους με ελάχιστες ώρες στο Δημόσιο Σχολείο να διδάσκουν σε φροντιστήριο, δηλαδή ουσιαστικά τους υποχρεώνει να ζουν με 300 ευρώ τον μήνα. Η επιτροπή δήλωσε ότι «θα αναζητηθεί μια φόρμουλα για να ξεπεραστεί το πρόβλημα»!


- την απαλλαγή των ωρομισθίων από εργασίες που δεν προβλέπονται από την σύμβασή τους, όπως σίτιση, εφημερίες, προετοιμασία σχολικών γιορτών και παρελάσεων κα.


Το Σωματείο μας επέμεινε στην ανάγκη μαζικών διορισμών και άμεσης μονιμοποίησης όλων όσων έχουν εργαστεί στο Δημόσιο Σχολείο, αίτημα απολύτως αναγκαίο και ρεαλιστικό για την κάλυψη των αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης. Το μόνο μεταβατικό στάδιο που μπορούμε να συζητήσουμε είναι πότε και πώς θα μας διορίσει όλους.


ΔΕΝ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΜΕ! ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!
ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ!


Οι εξαγγελίες της Διαμαντοπούλου, οι απαντήσεις των εκπροσώπων του Υπουργείου στη συνάντησή μας, οι συζητήσεις στα τηλεοπτικά πάνελ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Το νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή σε τρεις περίπου μήνες επιχειρεί να παγιώσει την ελαστική εργασία και την ανασφάλεια στο Δημόσιο Σχολείο. Δεν θα καταργήσει μόνο το κριτήριο της προϋπηρεσίας αλλά και κάθε ελπίδα για μόνιμη εργασία, κάθε συνδικαλιστική και πολιτική ελευθερία, κάθε ίχνος ποιοτικής εκπαίδευσης.


Γι αυτό πρέπει να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας και να οργανώσουμε την αντίστασή μας. Απευθυνόμαστε προς όλους τους συναδέλφους ωρομίσθιους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και τους καλούμε να συσπειρωθούν στο νεοσύστατο Σωματείο Ελαστικά Απασχολούμεων Εκπαιδευτικών (Ωρομισθίων-Αναπληρωτών). Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δυναμώσουμε την φωνή και τον αγώνα μας. Δεν αρκεί να ασκούμε κριτική ή «πιέσεις» στις ηγεσίες των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, που έχουν συμβιβαστεί με τις στρατιές ωρομισθίων και αναπληρωτών μέσα στο Δημόσιο Σχολείο, χωρίς να ασχολούνται πραγματικά με τα προβλήματά τους, χωρίς να θέτουν ως βασικό ζήτημα πάλης την κατάργηση της ωρομισθίας και τους μαζικούς διορισμούς. Με την δική μας οργάνωση και τον αγώνα να επιβάλουμε μια άλλη πολιτική σε αυτές τις ηγεσίες, να χτίσουμε την πραγματική ενότητα με τους μόνιμους συναδέλφους μας στον αγώνα για να μην περάσει η κατάργηση της προϋπηρεσίας ως κριτήριο διορισμού, για την μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται στο σχολείο.


Καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στα παραρτήματα του Σωματείου μας στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Λαμία.


Καλούμε τους συναδέλφους από άλλες περιοχές της χώρας να επικοινωνήσουν μαζί μας για να προχωρήσουμε στην δημιουργία παραρτημάτων του Σωματείου εκεί.


Απευθυνόμαστε προς όλους τους μόνιμους συναδέλφους για να οργανώσουμε δυναμικές κινητοποιήσεις στο τρίμηνο του «διαλόγου» ενάντια στα σχέδια του υπουργείου.


Καλούμε όλους τους συναδέλφους να υποστηρίξουν το πρόγραμμα δράσης που αποφάσισαν οι Γενικές Συνελεύσεις του Σωματείου στις 13/12 στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη:


Καμπάνια εξορμήσεων στα σχολεία για την ενημέρωση των συναδέλφων για τα νέα μέτρα και την οργάνωσή τους στο Σωματείο.




Αποκλεισμός της Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Διεύθυνσης Δυτ. Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 23/12 στις 10:30 π.μ.


Νέα Γενική Συνέλευση του Σωματείου στην Αθήνα, Κυριακή 20/12, 11:30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο (Γ' Σεπτεμβρίου 48Β' & Μάρνη).


Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά προσανατολιζόμαστε στην πραγματοποίηση πανελλαδικής κινητοποίησης στην Αθήνα με αιτήματα:


Απόσυρση της πρότασης Διαμαντοπούλου για την κατάργηση της προϋπηρεσίας
Μαζικοί διορισμοί, Άμεση μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών που έχουν εργαστεί στο Δημόσιο Σχολείο
Κατάργηση της ωρομισθίας και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας


Σωματείο Ελαστικά Απασχολούμενων Εκπαιδευτικών (Ωρομισθίων-Αναπληρωτών)