Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Μ. Καρχιμάκης: Σβήνονται τα «πανωτόκια» παλιών δανείων των Αγροτών βάση Σχεδίου Νόμου της Κυβέρνησης

Σε πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκε να συμπεριληφθεί σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, μια ιδιαίτερα σημαντική ρύθμιση για το σβήσιμο των «πανωτοκιών» των παλαιών δανείων των αγροτών.
Συγκεκριμένα, η ρύθμιση θα έχει το κάτωθι περιεχόμενο: ......................................

«Αγρότες που έπαιρναν βραχυπρόθεσμα δάνεια με την ίδια σύμβαση επί πολλά έτη, θα οφείλουν πλέον μόνο το διπλάσιο των δανείων που είχαν λάβει (μείον τις καταβολές που έχουν πραγματοποιήσει) και όχι το διπλάσιο του ποσού που προκύπτει αν προσθέσουμε στα δάνεια αυτά, τους συμβατικούς τόκους, τους τόκους υπερημερίας και τους τόκους ανατοκισμού που είχαν χρεωθεί στο λογαριασμό των αγροτών μέχρι την τελευταία χορήγηση. Η ρύθμιση αφορά χιλιάδες αγρότες που πλέον θα απαλλαγούν από ένα μεγάλο μέρος του ποσού που αξιώνει η τράπεζα και το οποίο μάλιστα ενδέχεται να φθάνει ακόμη και στο 80% της οφειλής».

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μιχάλης Καρχιμάκης δήλωσε σχετικά με τη διαγραφή των πανωτοκιών «γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για την άμεση ανακούφιση των αγροτών από τα βάρη της οικονομικής κρίσης και την πολιτική απάθεια με την οποία λειτούργησε η απελθούσα Κυβέρνηση. Εξετάζουμε κάθε μέτρο με προσοχή, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος και την αναβάθμιση της ελληνικής Περιφέρειας».