Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Η ομιλία Χ. Χαραλάμπους στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτά που έλεγε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος προεκλογικά, πολύ γρήγορα –πάρα πολύ γρήγορα- επαληθεύθηκαν στην πράξη.
Μια απ’ αυτές τις αλήθειες, λοιπόν, ήταν ότι η άνοδος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξουσία θα σηματοδοτούσε κυβερνητική αλλαγή, αλλά σε καμία περίπτωση πολιτική, και μάλιστα αλλαγή προς φιλολαϊκή κατεύθυνση. Δεν υπάρχει τρανότερο παράδειγμα από τον υπό συζήτηση Προϋπολογισμό για να αποδείξει αυτό. Είναι ένας ακραιφνώς............
ταξικός Προϋπολογισμός, αντιλαϊκός, υπέρ του κεφαλαίου. Αυτό άλλωστε συνέβαινε και συμβαίνει διαχρονικά, είτε υπάρχει οικονομική κρίση, είτε υπάρχει ανάπτυξη, είτε είναι στην εξουσία οι σοσιαλδημοκράτες, είτε οι νεοφιλελεύθεροι.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., με όπλα τον άκρατο λαϊκισμό, τα μεγάλα λόγια, τα ασύστολα ψέματα, επιχειρεί να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό το άσπρο, μαύρο. Έτσι, την παράδοση στο ασύδοτο κεφάλαιο των ορεινών όγκων, των δασών, των ακτών, των θαλασσών μας, την ονομάζει «πράσινη ανάπτυξη».
Τη φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα για τα τέλη κυκλοφορίας την ονομάζει περιβαλλοντικό τέλος.
Λένε ψέματα για το ότι δίνουν επιπλέον 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην παιδεία επιπλέον, αφού πουθενά δεν προκύπτει αυτό από τον Προϋπολογισμό.
Πριν λίγο ο κ. Σκουλάκης είπε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ ρυθμίζει τα 7 δισεκατομμύρια χρέη των νοσοκομείων, αλλά ας μας δείξει τον κωδικό στον Προϋπολογισμό, μέσα από τον οποίο ρυθμίζονται τα χρέη αυτά.
Λένε ψέματα για έξι χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στην υγεία, αφού από τον Προϋπολογισμό, το ποσό που καταγράφεται με το ζόρι αρκεί για χίλιες εξακόσιες νέες προσλήψεις. Αλλά και αν ακόμα γινόντουσαν οι προσλήψεις αυτές, οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι τα κενά που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι πολλαπλάσια. Αναγνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή τα κενά σε ιατρικό προσωπικό ξεπερνούν τις τεσσερισήμισι χιλιάδες θέσεις εργασίας και βέβαια σε νοσηλευτικό προσωπικό τις είκοσι πέντε χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με απλά ελληνικά, πουλάνε στον ελληνικό λαό φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Οι δαπάνες του κρατικού Προϋπολογισμού για τη δημόσια υγεία-πρόνοια και φέτος είναι καθηλωμένες κάτω από το 3%. Η Κυβέρνηση περιορίζει παραπέρα τις κρατικές και εργοδοτικές δαπάνες για την υγεία και μεταφέρει τα βάρη στους εργαζόμενους και στα υπερχρεωμένα ασφαλιστικά ταμεία. Ενισχύει παραπέρα την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας-πρόνοιας, κύρια όμως ενισχύει την ανάπτυξη της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης στους τομείς αυτούς, με τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση των λαϊκών στρωμάτων. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην υγεία με δράση και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πάνω σε αυτή την εκμετάλλευση αναπτύχθηκαν, την οποία υπερασπίζονται και προωθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και το ΠΑ.ΣΟ.Κ και της Νέας Δημοκρατίας, που χωρίς ίχνος ντροπής, μάλιστα, διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δεν είναι εμπόρευμα για να πουλιέται και να αγοράζεται.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η επιχορήγηση των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας για δαπάνες λειτουργίας και ερευνητικά προγράμματα το 2010 είναι μόνο 42 εκατομμύρια ευρώ, όσα δηλαδή ξόδεψε πέρυσι ένα μόνο νοσοκομείο ο Ευαγγελισμός, για τις δαπάνες αυτές.
Η μείωση των συγκεκριμένων δαπανών στον κρατικό Προϋπολογισμό είναι σκόπιμη γιατί η Κυβέρνηση, το λέει άλλωστε και στο πρόγραμμά της, επιδιώκει τα νοσοκομεία να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με σκοπό δηλαδή το κέρδος.
Ο Προϋπολογισμός προβλέπει επίσης, σημαντική μείωση των ποσών για τις εφημερίες των γιατρών. Και αλήθεια, από πού θα βρεθούν τα επιπλέον χρήματα για τις 2000 καινούργιες θέσεις γιατρών που διακηρύσσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ ότι θα προσλάβει; Ή από πού θα βρεθούν τα επιπλέον χρήματα, τα οποία προκύπτουν από την αύξηση του πλαφόν των γιατρών;
Οι λειτουργικές δαπάνες για το ΕΚΑΒ παραμένουν στάσιμες. Αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση των υπηρεσιών στην επείγουσα ιατρική, την ίδια στιγμή βέβαια που στον ιδιωτικό τομέα αναπτύσσονται –και αναπτύσσονται ταχύτατα- οι δραστηριότητες αυτές.
Η επιχορήγηση σε μονάδες ψυχικής υγείας είναι κατά πολύ μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, κάτι που σημαίνει πως θα συνεχιστεί η σημερινή άθλια κατάσταση που κυριαρχεί στα δημόσια ψυχιατρεία και στις δομές αποσυλοποίησης, που στην ουσία λειτουργούν σαν μικρά άσυλα.
Οι δαπάνες για την πρόνοια είναι επίσης μειωμένες.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι πολύ γενναιόδωρο σε λόγια και σε υποσχέσεις προς τα ΑΜΕΑ, αλλά αρνείται να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις του. Ουσιαστικά η Κυβέρνηση παραδίδει την πρόνοια στο ιδιωτικό κεφάλαιο και στους δήθεν φιλάνθρωπους των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων.
Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι κοινό μυστικό πώς με καθοριστικές ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας. Θαλασσοδάνεια, χρηματιστήριο, «τοξικά» ομόλογα κ.λπ. Παρόλ’ αυτά όμως η Κυβέρνηση περνά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία από την κλίνη του Προκρούστη. Αυτό έχει άμεση σχέση με την επιλογή της Κυβέρνησης να λειτουργήσουν τα ταμεία με όρους αγοράς που να εξασφαλίζουν οικονομικούς πόρους. Θα υποχρεώνονται να αυξάνουν ακόμα περισσότερο τις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων και θα περικόπτουν υγειονομικές δαπάνες.
Η λίστα φαρμάκων που πρόκειται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση δεν είναι πανάκεια. Θα περιορίσει λίγο τις δαπάνες των ταμείων, αλλά θα αυξήσει κατακόρυφα αυτές των ασφαλισμένων. Οι μόνοι κερδισμένοι για μία ακόμα φορά θα είναι οι φαρμακοβιομήχανοι και τα μονοπώλια του φαρμάκου.
Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των φαινομένων αυτών είναι η πρόταση του Κ.Κ.Ε για έναν αποκλειστικά δημόσιο φορέα διαχείρισης του φαρμάκου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο κρατικός Προϋπολογισμός και στον τομέα της υγείας-πρόνοιας είναι κομμένος και ραμμένος, σύμφωνα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των επιχειρηματιών, τις αποφάσεις και της κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκφράζει με τον πιο ωμό τρόπο τη συνέχεια και την επέκταση της αντιλαϊκής πολιτικής της προηγούμενης Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αυτός ο Προϋπολογισμός έρχεται σε σύγκρουση με το δικαίωμα των λαϊκών στρωμάτων για σύγχρονες, δωρεάν, αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε αυτή τη βάση είναι φανερό πως μόνο μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία, ανάμεσα στους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους φτωχούς αγρότες, την νεολαία και τις γυναίκες, με ένα ισχυρά και ταξικά προσανατολισμένο κίνημα, μπορεί να αμυνθεί και να αντεπιτεθεί, να αποσπάσει λύσεις, αλλά και να δείξει το δρόμο για μια ανάπτυξη που θα υπηρετεί και θα κατοχυρώνει όλες τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, μεταξύ αυτών και της υγείας-πρόνοιας.
Τελειώνοντας, επειδή σε αυτή την Αίθουσα έχει κληθεί πολλές φορές η λέξη «πατρίδα», η «πατρίδα βρίσκεται εν κινδύνω». Κινδυνεύει «η εθνική ανεξαρτησία», «το εθνικό συμφέρον και το πατριωτικό συμφέρον». Να τελειώνουμε μια για πάντα μ' αυτά. Για τους κομμουνιστές, για τον ελληνικό λαό πατριωτικό και εθνικό είναι μόνο ό,τι συμφέρει τον ελληνικό λαό, μόνο ό,τι συμφέρει τα λαϊκά στρώματα.
Ευχαριστώ.