Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΤΖΕΛΑΣ ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΤΑ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ

Η Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κα. Άντζελα Γκερέκου προέβη στις παρακάτω δηλώσεις:


«Είναι σε όλους μας γνωστό, ότι στις 16 Δεκεμβρίου εκπνέει η 7ετης περίοδος ισχύος της ΚΥΑ σχετικά με την εναρμόνιση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Οδηγία (1999/31/ΕΚ) που αναφέρεται στη διαχείριση των απορριμμάτων. Παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα προσαρμογής, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε πολλές περιοχές της Επικράτειας, δεν κατάφερε να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Ε.Ε. με αποτέλεσμα, σήμερα, πολλές τοπικές κοινωνίες να βρίσκονται μπροστά σε.....
αδιέξοδες καταστάσεις. Μια ανάλογη κατάσταση βιώνουμε σήμερα και στην Κέρκυρα με τον εκτός κάθε πλαισίου σύννομης λειτουργίας ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Σε λίγες μέρες, δεν θα υπάρχει πλέον στην Κέρκυρα νόμιμος χώρος απόθεσης των απορριμμάτων με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος. Η Κυβέρνηση, με αίσθημα ευθύνης, προσανατολίζεται στη λύση της προσωρινής παράτασης και για πολύ μικρό χρονικό διαστημα της παραπάνω ΚΥΑ προκείμενου οι κατά τόπους ΦΟΔΣΑ να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των όρων λειτουργίας των μη σύννομων ΧΥΤΑ.
Θέλω να τονίσω ότι η απόφαση αυτή της Ελληνικής Κυβέρνησης μας φέρνει όλους προ των ευθυνών μας. Οφείλουμε όλοι να δράσουμε άμεσα και με αποφασιστικότητα προς την κατεύθυνση της ολοκληρωμένης διαχείρισης αφήνοντας στην άκρη κάθε διαχειριστική επιλογή που εξαντλείται στη συλλογή και την ταφή των απορριμμάτων. Παρόμοιου τύπου επιλογές οδήγησαν στα όρια της την Κερκυραϊκή κοινωνία. Δεν είναι μόνο αναχρονιστικές αλλά και επικίνδυνες».