Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ,ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ο Σύλλογος μας εξ’ ορισμού είναι υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως, η αιολική, ηλιακή, κυματική, βιομάζα, κ.α. με την προϋπόθεση να υπάρξει ταυτόχρονη αλλαγή στην ενεργειακή συμπεριφορά του κράτους (αλλά και των πολιτών) προς την μείωση της υπερκατανάλωσης και την ενεργειακή εξοικονόμηση, εξασφαλίζοντας ενεργειακή και περιβαλλοντική «αειφορία».
Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε την «περίεργη» εξέλιξη της πρότασης για την δημιουργία......................
θαλάσσιου Αιολικού πάρκου στα Διαπόντια νησιά. Πληροφορούμαστε ότι ο αρχικός σχεδιασμός των 48 ανεμογεννητριών έχει τροποποιηθεί με δραματική συνολική αύξηση τόσο των μονάδων όσο και των ανεμογεννητριών (ήδη προτείνονται 207 γιγάντιες φτερωτές που κυριολεκτικά ζώνουν τα δύο Διαπόντια νησιά Μαθράκι και Οθωνοί καθώς και τις βραχονησίδες τους. Και απ΄ ότι φαίνεται, υπάρχει και συνέχεια!).
Η κλίμακα του αιολικού πάρκου που προτείνεται για τη θαλάσσια περιοχή της βόρειας Κέρκυρας, ουδεμία σχέση δείχνει να έχει με αειφορία, πράγμα που σημαίνει ότι ΔΕΝ μπορεί να μας βρεί σύμφωνους. Δεν πρέπει, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, να το καταστρέφουμε με γιγάντια έργα που προκαλούν μόνιμη υποβάθμιση (π.χ. τσιμεντοποίηση του θαλάσσιου βυθού, καταστροφή των περιοχών φωλιάσματος της μεταναστευτικής ορνιθοπανίδας, κ.α).
Δυστυχώς για ακόμη μια φορά τρέχουμε πίσω από σχέδια και γεγονότα που άλλοι ετοίμασαν για μας, απλά και μόνο γιατί εμείς (σαν τοπική κοινωνία) δεν έχουμε ετοιμάσει και δεν προτείνουμε τίποτα. Τώρα που το πιθανό πρόβλημα χτυπά την πόρτα μας ας προσπαθήσουμε να νοιώσουμε λίγο τους συνανθρώπους μας σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη.
Να απαιτήσουμε άμεσα ήπιες εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών με πρωτεργάτες τις τοπικές αυτοδιοικήσεις. Να τις αποφασίσουν και να τις εφαρμόσουν οι ίδιοι.
Να μην ξεχνούμε πως ο εφιάλτης-«λύση» της Πυρηνικής Ενέργειας είναι προ των πυλών.
Με ευκαιρία την συζήτηση που γίνεται τους τελευταίους μήνες από πολλές και διάφορες κοινωνικές ομάδες πολιτών για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην βορειοδυτική Κέρκυρα (από την προβλεπόμενη λειτουργία των θαλάσσιων ανεμογεννητριών), ελπίζουμε οι ίδιοι πολίτες να αντιδράσουν με το ίδιο σθένος και την ίδια δύναμη στο παράνομο κυνήγι που γίνεται σε κάθε γωνιά της βορείου Κερκύρας, στην υπεραλίευση και την λαθρο-αλιεία, στην παράνομη χρήση δυναμίτη, στην παράκτια τσιμεντοποίηση (βλέπε Αστρακερή), στην χρήση του θαλάσσιου οικοσυστήματος σαν τελικό αποδέκτη αποβλήτων, σε κάθε λογής αυθαιρεσίες που συμβαίνουν στα παράλια (και όχι μόνο). Κι αυτά περιβάλλον είναι και η ποιότητα της ζωής τόσο του ίδιου, όσο και όλων μας εξαρτάται άμεσα από την προστασία του, την οποία πρέπει να φροντίσουμε εμείς οι ίδιοι.