Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Αύριο θα μας πουν ότι δεν ήταν έτσι

Οι κάτοικοι του Τεμπλονίου άρχισαν και πάλι κινητοποιήσεις για το πρόβλημα του ΧΥΤΑ. Πρόκειται για εκείνους που απεχώρησαν από τον Σύλλογο Τεμπλονίου και συνέστησαν δικό τους σύλλογο.
Βέβαια οι εργασίες για δεύτερο κύτταρο στην περιοχή, προχωρούν. Με αφορμή όμως το νέο αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου θέλω να υπενθυμίσω μερικά βασικά πράγματα: ...................



1. Το 2011 τελειώνει η «διάρκεια ζωής» των ΧΥΤΑ ως λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
2. Στους κατοίκους Τεμπλονίου προεκλογικά η σημερινή πλειοψηφία υποσχόταν ότι ο ΧΥΤΑ θα κλείσει.
3. Επίσης προεκλογικά οι σήμερα διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι Τεμπλονίου είχαν ταχθεί υπέρ της σημερινής δημοτικής πλειοψηφίας και κατά του επίσημου υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ.
4. Η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων απαιτεί συγκεκριμένα βήματα και ενέργειες και μάλλον δεν γίνεται προς την κατεύθυνση αυτή, ή, αν γίνονται δεν είναι αρκετά.
5. Το πολιτικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού δεν μπορεί και δε θα το λύσει καμία κυβέρνηση. Επομένως δεν υπάρχει πολιτικός φταίχτης. Η Κέρκυρα πρέπει να το λύσει και αυτοί που τη διοικούν δεν πολυσκοτίζονται. Είναι η παλιά γενιά πολιτικών του στυλ «δεν είμαι αρμόδιος εγώ».
6. Υπάρχει περίπτωση να γίνει νέα χωροθέτηση όπως ζητούν οι κάτοικοι Τεμπλονίου;
7. Υπάρχει περίπτωση να πάμε στην ολοκληρωμένη διαχείριση;
8. Υπάρχει περίπτωση να αποκτήσει η Κέρκυρα εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων;
Τα ρωτάμε όλα αυτά επειδή γίνονται δηλώσεις, επειδή γίνονται συνεδριάσεις, συσκέψεις, συναντήσεις, επαφές, και κυρίως επειδή στο τέλος θα μας πουν ότι δεν ήταν έτσι τα πράγματα, κατά το γνωστό δηλαδή έθιμο του τόπου «δεν κατάλαβες».
Την ίδια ώρα θυμίζω ότι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας κάλεσε τα ΜΑΤ στην Κέρκυρα, έχω παρουσιάσει τα σχετικά έγγραφα που φέρουν την υπογραφή του, υπάρχουν οι δίκες, ζητείται η απόσυρση όλων των κατηγοριών σε βάρος των κατηγορουμένων, υπάρχει στη Λευκίμμη ένας ΧΥΤΑ που δεν λειτουργεί και φυσικά τα ΜΑΤ που μένουν στο νησί παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις.
Το 2009 τελειώνει, η νέα άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου εκπνέει στις 31-12-2010 και εμείς δεν ξέρουμε τελικά τι θα γίνει με τα σκουπίδια του νομού.