Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Η Ολομέλεια του ΠΑΜΕ

Πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2009 η ολομέλεια του ΠΑΜΕ στη Κέρκυρα που είχε ως στόχο την ανασυγκρότηση του και την ισχυροποίηση του. Ανασυγκρότηση σημαίνει καλύτερη, πιο σχεδιασμένη δράση για το στέριωμα του Μετώπου σε κάθε χώρο εργασίας. Σημαίνει την ανάπτυξη αγώνων αντίστοιχους με την ολομέτωπη επίθεση...................
 της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και της ΕΕ, που στόχο έχει να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την καπιταλιστική κρίση. Σημαίνει να ξεκόψουν οι εργαζόμενοι τον ομφάλιο λώρο με τις προδοτικές απεργοσπαστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που στηρίζει η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας.
Η χτεσινή δουλειά πραγματοποιήθηκε 3 μέρες μετά την απεργία στις 17 Δεκέμβρη που άνοιξε το δρόμο για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για την πολιτική ιδεολογική αντεπίθεση μέσα στο εργατικό κίνημα.
Η επιτυχία της απεργίας και η μαζική συμμετοχή στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ αποδεικνύει ότι το ταξικό εργατικό κίνημα έχει ισχυρή δυναμική και στέλνει μηνύματα και απάντηση σε όλες τις κατευθύνσεις που πολέμησαν την απεργία, στο μαύρο μέτωπο που έχουν συγκροτήσει κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-εργοδοσία-ΓΣΕΕ και άλλες πουλημένες ηγεσίες.
Το ΠΑΜΕ στη δεκάχρονη πορεία που πάλεψε και συνεχίζει να παλεύει για την ταξική ενότητα όλων των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ενότητα που μπορεί να ενώσει, να εμπνεύσει και να οδηγήσει τους εργαζόμενους σε αγώνες με σαφή ταξικά χαρακτηριστικά.
Στη 10χρονη αυτή πορεία το ΠΑΜΕ ανέπτυξε πολύμορφη δράση, απεργίες – καταλήψεις – πορείες, κατάφερε να αποκαλύψει τον προδοτικό ρόλο των ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος ΓΕΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, να αποκρούσει τα σχέδια για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, την ανάκληση απολύσεων, να αποτρέψει την χειροτέρευση των όρων εργασίας των εργαζομένων. Το ΠΑΜΕ κατάφερε να ριζώσει σε πολλούς χώρους δουλειάς, ανέβασε το κύρος του, συνέβαλλε στη μαζικοποίηση των σωματείων, βελτίωσε σε σωματεία το συσχετισμό δύναμης. Ανέδειξε όλο αυτό το διάστημα με τους αγώνες τους δύο κόσμους, δύο στρατηγικές που συγκρούονται Από την μία τα μονοπώλια με όλα τα στηρίγματα τους στις πρώτε ς γραμμές της σύγκρουσης και από τη άλλη ο κόσμος της δουλειάς με τα συνδικάτα του, τις διεκδικήσεις για την ικανοποίηση όλων των αναγκών της εργατικής οικογένειας, με το μεγαλείο της ηθικής υπεροχής και των αξιών της αυτοθυσίας της ταξικής αλληλεγγύης.
Η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος αποκτά άμεσο χαρακτήρα γιατί συνδέεται με την ανάπτυξη της ταξικής πάλης και την προετοιμασία για σκληρούς ταξικούς αγώνες στη γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Η 10ετής πείρα προσφοράς και δράσης του Π.Α.ΜΕ δίνει τη δυνατότητα να περάσει σε ένα άλλο ανώτερο επίπεδο παρέμβασης, να εμπλουτίσει τις μέθοδες δουλειάς.
• Να βάλουμε στόχο την ισχυροποίηση των κλαδικών σωματείων, να συνεχίσουμε πιο εντατικά στη δημιουργία νέων κλαδικών σωματείων.
• Να επιδράσουμε στην αλλαγή της δομής του συνδικαλιστικού κινήματος με την οργάνωση των εργαζομένων σε ενιαία σωματεία ανεξάρτητα από ειδικότητα, εργασιακές σχέσεις με ιδιαίτερη προσπάθεια οργάνωσης των μεταναστών και σθεναρή αντίσταση και τσάκισμα των ρατσιστικών απόψεων.
• Να προσανατολιστούμε πιο συγκεκριμένα σε νέες δυνάμεις σε κλάδους με νεολαία, στους σύγχρονους κλάδους που αναπτύσσονται.
• Να αποκτούν τα ταξικά κλαδικά ή άλλα σωματεία άμεση, μόνιμη, σταθερή σχέση με τους νέους που βρίσκονται σε σχολές κάθε είδους (μαθητεία, νυχτερινά, ΤΕΙ ακόμα σχολές στα ΑΕΙ). Να ξεπεράσουμε με συγκεκριμένα μέτρα σε κάθε κλάδο αυτή την καθυστέρηση.
• Να αλλάξει ριζικά η κατάσταση στη λειτουργία των σωματείων, κυρίως στα πρωτοβάθμια σωματεία που είναι στην επιρροή του Π.Α.ΜΕ. Να ενισχύσουν το κύρος και την ακτινοβολία ευρύτερα στους εργαζόμενους.


Στο τέλος η ολομέλεια έβγαλε 25μελή γραμματεία από 20 ξεχωριστούς κλάδους εργασίας που άμεσα θα συνεδριάσει για να στείλει τους αντιπρόσωπους στην Πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ η οποία θα γίνει στις 9 Γενάρη του 2010 στην Αθήνα.


Η ολομέλεια καταδίκασε τις κατάπτυστες δηλώσεις του γραμματέα της Ν.Ε. Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ κ. Μπούκα αλλά και του μέλους του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Καλούδη που αναφέρονται στην δράση τόσο του σωματείου ξενοδοχοϋπάλληλων όσο και του ΠΑΜΕ που αναπτύχθηκε και είχε βάση τα οξυμένα προβλήματα των ξενοδοχοϋπάλληλων. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αντί να ζητήσουν συγγνώμη γιατί από την πρώτη στιγμή υπονόμευσαν και υπονομεύουν τους δίκαιους αγώνες που αναπτύχθηκαν από τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και κυρίως στο ΑΚΤΗ ΜΕΣΣΟΓΓΗ έχουν το θράσος να ζητούν και τα ρέστα.
Οι κατάπτυστες δηλώσεις τους και ιδιαίτερα η καταδίκη των μορφών πάλης που ίδιοι οι εργαζόμενοι αποφασίσουν για να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους στόχο έχουν να σκύψουν το κεφάλι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στους μεγαλοξενοδόχους και να δεχτούν τις απαιτήσεις των συμφερόντων της εργοδοσίας.
Αντί να διατυπώνουν ερωτηματικά προς το σωματείο των ξενοδοχοϋπάλληλων και το ΠΑΜΕ που στήριξαν με όλες τις δυνάμεις τις μορφές πάλης που οι ίδιοι ξενοδοχοϋπάλληλοι αποφάσισαν καλό είναι να απαντήσουν:
• Γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν καταργεί τους αντεργατικούς νόμους που δίνουν αέρα στην εργοδοτική αυθαιρεσία;
• Γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ενώ βρίσκει και δίνει με πολλούς τρόπους ζεστό χρήμα στους μεγαλοξενοδόχους δεν κάνει το ίδιο και για τους απλήρωτους ξενοδοχοϋπάλληλους;
• Γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε απάντηση στην ερώτηση που υπέβαλλε ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Μ. Χαραλάμπους για την καθυστέρηση των δεδουλευμένων σε ξενοδοχεία της Κέρκυρας ανέφερε προκλητικά ότι δεν υπάρχει καταγγελία για μη καταβολή δεδουλευμένων έως τα σήμερα στο ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗ; Καλά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τώρα υφυπουργός τουρισμού κ. Α. Γκερέκου προεκλογικά δεν επισκέφθηκε του εργαζόμενους στο ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗ που βρίσκονταν σε επίσχεση εργασία για μη καταβολή των δεδουλευμένων; Μήπως τελικά θέλει να τους τιμωρήσει τώρα που ήλθε στην κυβέρνηση γιατί οι εργαζόμενοι δεν έκαναν δεκτές τις προτάσεις εργοδοσίας που η ίδια αλλά και ο Δήμαρχος Μελιταίων στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τους πρότειναν;
Το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του ήρθε η ώρα να καταλάβουν ότι έχουν πλήρως αποκαλυφθεί για τη στάση τους στα μάτια όχι μόνο των εργαζόμενων στο ΑΚΤΗ ΜΕΣΣΟΓΗ αλλά και γενικότερα σε όλους τους εργαζόμενους. Το ΠΑΜΕ και το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων θα συνεχίζει να πορεύεται με οδηγό το σύνθημα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη»