Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Toποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Χαραλάμπους στη Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών, της Ειδικής Μόνιμης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιφερειών

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πραγματικά το καθοριστικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί εδώ είναι εάν οι εκάστοτε κυβερνώντες και η σημερινή Κυβέρνηση και οι προηγούμενες είναι ειλικρινείς όταν δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι θέλουν να στηρίξουν την ύπαιθρο,ότι θέλουν να στηρίξουν τις νησιωτικές περιοχές για να μείνουν οι κάτοικοι αυτοί στον τόπο τους. Μπορεί το Σύνταγμα, όπως είπε....................
ο προηγούμενος συνάδελφος, να περιλαμβάνει μέριμνα υπέρ των νησιωτικών και των άλλων δυσπρόσιτων περιοχών της πατρίδας μας, αλλά πώρρω απέχουν οι κυβερνητικές πολιτικές από το να εφαρμόζουν τις συνταγματικές αυτές διατάξεις. Έτσι στα αυτιά των νησιωτών-- και στην Κέρκυρα η οποία είναι και η εκλογική μου περιφέρεια, υπάρχουν τέτοια νησια όπως τα διαπόντια νησιά και οι Παξοί και οι Αντίπαξοι-- και στα αφτιά των νησιωτών αυτών ακούγονται έτσι παράταιρα όταν πολύ σπάνια τους επισκέπτονται κυβερνητικοί παράγοντες, βέβαια τους επισκέπτονται είτε με Super Puma είτε με ένα πολυτελέστατο γιότ, θα έπρεπε ουσιαστικά να μπούν μέσα στο καράβι με το
οποίο πάνε οι νησιώτες, να ταλαιπωρηθούν, να πάνε ίσως και έξω από τους Οθωνούς και να βρουν μια μικρή τρικυμία, να μην μπορεί βέβαια να πιάσει το ανύπαρκτο λιμάνι και να γυρίσουν πίσω για να δουν πώς περνούν οι νησιώτες. Τους λένε λοιπόν εκεί για το ότι είναι οι ακρίτες που φιλάνε Θερμοπύλες, ότι φεύγοντας δεν θα τους ξεχάσουν και βέβαια από την επόμενη ήδη έχουν ξεχαστεί. Γιατί αν δεν είχαν ξεχαστεί κύριε Πρόεδρε καταρχήν θα υπήρχαν στα νησιά αυτά, έστω και στοιχειώδη λιμάνια που δεν υπάρχουν.
Να σας πω ένα παράδειγμα : στο Μαθράκι ο κοινοτάρχης πήγε και έκανε το πιο φυσιολογικό πράγμα που μπορούσε να κάνει, έβαλε τα γνωστά,-- το πράσινο και το κόκκινο-- φανάρια στην άκρη των λιμενοβραχιόνων για να σηματοδοτεί το υποτιθέμενο λιμάνι των νησιού και βέβαια το λιμεναρχείο πήγε και τον ανάγκασε να τα αφαιρέσει γιατί του είπε ότι αυτό απαγορεύεται, διότι δεν είναι αναγνωρισμένο λιμάνι. Θα έπρεπε να έχουν συγκοινωνία και η συγκοινωνία, κύριε Πρόεδρε, καταλαβαίνετε ότι εκτός του ότι είναι το άλφα και το ωμέγα, είναι εκείνο που σε μεγάλο βαθμό θα κρατήσει το νησιώτη στην πατρίδα του. Δεν υπάρχει όμως και η συμπεριφορά της πολιτείας είναι απαράδεκτη. Αρκεί να σας πω ότι για τα διαπόντια νησιά από τον Αύγουστο κηρύχθηκε έκπτωτο το καράβι που έκανε τη συγκοινωνία με επιδότηση και βέβαια μέχρι σήμερα δεν έχει καν ληφθεί πρόνοια για το τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι με κομμένη την μοναδική συγκοινωνία που υπάρχει ανάμεσα στα νησιά και την πόλη της Κέρκυρας.
Στις εκλογές οι κοινότητες οι ίδιες πλήρωσαν καράβια για να πάρουν τους νησιώτες από την Κέρκυρα στο Μαθράκι, στην Ερείκουσα, στους Οθωνούς να ψηφίσουν.
Η υγεία είναι ανύπαρκτη, μπορεί κατά καιρούς να υπάρχει ένας αγροτικός γιατρός ο οποίος όμως ουσιαστικά σε τέτοιες περιπτώσεις αδυνατεί να προσφέρει κάτι, αφού τελειώνοντας την ιατρική σχολή διορίζεται για να κάνει το αγροτικό του σε ένα από αυτά τα νησιά εντελώς αποκλεισμένος.
Κάποιος συνάδελφος μίλησε για τηλεϊατρική, δεν ξέρω σε πόσα μέρη της πατρίδας μας υπάρχει, εγώ ξέρω τις γιορτές και τα πανηγύρια που γίνανε στην Ερείκουσα όταν εγκαταστάθηκε και την επόμενη ημέρα βέβαια έκλεισαν τα πάντα. Απλά ήταν για την τηλεόραση, για την δημοσιότητα.
Εμείς έχουμε προτάσεις, κύριε Πρόεδρε, τις έχουμε ξαναπεί, θεωρούμε ότι σε αυτά τα άγονα νησιά θα πρέπει να υπάρχει και να διορίζεται γενικός γιατρός αλλά για να διοριστεί και να δεχθεί γενικός γιατρός να πάει, θα πρέπει να του δοθούν γενναία κίνητρα. Να σας πω μερικά που εγώ τα σκέφτομαι προσωπικά,--μπορεί να υπάρχουν και πολλά άλλα-- διπλασιασμός του μισθού του, να κάτσει τρία με τέσσερα χρόνια και μετά να μπορεί να διοριστεί σε κάποιο νοσοκομείο σαν Επιμελητής Β΄, να προηγείται στο να κάνει ένα μεταπτυχιακό κλπ. Αφήνω τα ελικοδρόμια, --που κάποια νησιά μπορεί να έχουν-- τα οποία είναι τόσο παραμελημένο που φτάνουν να είναι εγκαταλελειμμένα και βέβαια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Τα ελικοδρόμια χρειάζονται και συντήρηση και ένα μόνιμο υπάλληλο για να κάνει αυτή τη συντήρηση.
Η πολιτεία, όπως σας είπα, κύριε Πρόεδρε, πολλές φορές στα λόγια λέει ότι τους συμπαραστέκεται, στην πράξη φέρεται εχθρικά και μπορώ να σας πω απλά παραδείγματα. Δεν είναι μια φορά και δύο που το λιμεναρχείο κάνει ουσιαστικά επιδρομές για να ψάξει τη βάρκα κάποιου απ' αυτούς, τους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους που απέμειναν--- στο Μαθράκι τα προηγούμενα Χριστούγεννα μετρήθηκαν και ήταν 27 κάτοικοι-- για να δει μήπως έχουν 100 ή 200 μέτρα δίκτυα για να τους κάνει μήνυση, διότι απαγορεύεται να έχουν δίκτυα. Δίκτυα που πολλές φορές είναι απαραίτητα για την επιβίωση τους.
Το ΣΔΟΕ εξαντλεί όλη του την αυστηρότητα στον μοναδικό ή έστω σε δύο ταβερνιάρηδες που υπάρχουν, ελέγχοντας τα χαρτιά τους με υποδειγματική
Αυστηρότητα. Και βέβαια στα δικά μας τα νησιά δεν ισχύει καν το μειωμένοΦ.Π.Α
που ισχύει σε νησιά του Αιγαίου.
Τα προβλήματα- δεν νομίζω ότι είναι της ώρας, όπως είπατε και εσείς να τα πούμε-είναι τεράστια, μίλησε κάποιος συνάδελφος για την πράσινη ανάπτυξη και αυτή τη στιγμή έχουν ξεσηκωθούν όλοι οι κάτοικοι της βόρειας Κέρκυρας και των διαποντίων νησιών, διότι έχουν βγει στη δημοσιότητα ότι θα γίνει ένα θαλάσσιο αιολικό πάρκο το οποίο ουσιαστικά θα μετατρέψει όλη την περιοχή εκεί μέσα στη θάλασσα με πυλώνες και ανεμογεννήτριες που η διάμετρος των πτερυγίων τους θα είναι τουλάχιστον 180 μέτρα, ουσιαστικά θα είναι απαγορευτικό το ψάρεμα και θα μετατραπεί μια αμιγώς τουριστική περιοχή σε βιομηχανική.
Τα προβλήματα στους Παξούς -- ένα πολύ οργανωμένο τουριστικό κέντρο το καλοκαίρι-- όμως το χειμώνα έχουν και οι Παξοί προβλήματα συγκοινωνίας, εξυπηρετούνται με δύο υδροπτέρυγα το καλοκαίρι, αλλά το χειμώνα και οι δύο κάνουν χρήση του νόμου που λέει ότι τέσσερις μήνες μπορεί να είναι έξω για συντήρηση και επισκευή και βέβαια κανένας δεν τους επιβάλλει να βγαίνουν εναλλάξ.
Έχουν και γυμνάσιο και λύκειο,-- στα χαρτιά μιλούν ότι υπάρχουν 40 καθηγητές,-- αλλά ο διευθυντής του σχολείου χαριτολογώντας λέει ότι από τους 40 υπηρετούν 16 και πάρα πολλοί από αυτούς που είναι γραμμένοι στα χαρτιά ότι υπηρετούν στους Παξούς μπορεί να μην ξέρουν πού είναι οι Παξοί Την ίδια στιγμή, όμως, τα μόρια στις αγώνες και στις παραμεθόριες περιοχής τα καρπούνται.
.
Οι δημόσιες υπηρεσίες στους Παξούς, ουσιαστικά, κλείνουν η μία μετά την άλλη, αφού οι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται δεν αναπληρώνονται. Έτσι, αυτή τη στιγμή, ο ΕΛΤΑ έχει δύο υπαλλήλους, ο ένας από τους οποίους κάνει και τον ταχυδρομικό διανομέα, η Δ.Ε.Η. και Ο.Τ.Ε., ουσιαστικά, είναι ανύπαρκτοι. Το μοναδικό υποκατάστημα τράπεζας που υπάρχει, η Αγροτική Τράπεζα, προλάβαμε στο «παρά πέντε» να μη φύγει, αφού ήταν «υπό ατμό» να μεταφερθεί στην Κέρκυρα. Λοιπόν, καταλαβαίνετε, ότι όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να λυθούν, εάν υπάρχει πολιτική βούληση και βέβαια, μπορούν να λυθούν, εάν υπάρχει μια οικονομική στήριξη στις περιοχές αυτές.
Η άποψή μας είναι ότι καμία Κυβέρνηση μέχρι τώρα, αλλά ούτε και η τωρινή έχει τη διάθεση να «βάλει το χέρι στην τσέπη», για να αλλάξει έστω κάποιες οικονομικές προτεραιότητες, ούτως ώστε να στηρίξει τους κατοίκους των αγώνων περιοχών, των νησιωτικών περιοχών κ.τ.λ..