Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Οι 100 μέρες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα καταβάλαμε μέσω του ΕΛΓΑ 160 εκατομμύρια ευρώ για ζημιές σε φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο και ΠΣΕΑ συμπεριλαμβανομένων των αποζημιώσεων σε πυρόπληκτους του 2007.
- Εντατικοποιήσαμε............
 τους ελέγχους του ΕΦΕΤ και των Υπηρεσιών του Υπουργείου. Επιβάλλαμε πρόστιμα σε παραβάτες της νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων.
- Προχωρήσαμε στη Σύσταση Ομάδων Εργασίας που σε διαρκή βάση εξετάζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες. Στόχος μας, η συνεχής διαβούλευση με τον αγροτικό κόσμο και η διευθέτηση των ζητημάτων που τον απασχολούν.
- Για πρώτη φορά από το 2006 και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ κοινοποιήθηκαν προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών οι καταστάσεις που αφορούν τους δικαιούχους δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος ενιαίας ενίσχυσης 2008.
- Ταυτόχρονα, υλοποιούμε τη δέσμευση μας ώστε στις αρχές του 2010 να πραγματοποιηθεί δημόσιος διεθνής διαγωνισμός βάσει του οποίου θα ανατεθεί η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των γεωργών για τα επόμενα χρόνια.
- Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την από εδώ και πέρα απρόσκοπτη καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων. Προχωράμε με εντατικότερους όσο ποτέ ρυθμούς το ΟΣΔΕ και την ψηφιοποίηση των εκμεταλλεύσεων. Με την ολοκλήρωση του έργου, η χώρα θα αποκτήσει αγροτικό κτηματολόγιο. Από το 2004 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2009, η ψηφιοποίηση βρισκόταν στο 38% του συνόλου. Σήμερα το ποσοστό ξεπερνά το 80% και θα έχει ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2010, εξασφαλίζουμε για τη χώρα ένα εργαλείο σχεδιασμού πολιτικής, κρίσιμο ενόψει της νέας ΚΑΠ.
- Για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκαν στο Διαδίκτυο οι ημερομηνίες και ο τίτλος των Υπουργικών Αποφάσεων ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να γνωρίζει τι και πότε υπέγραψε η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου.
- Διοργανώσαμε Ημερίδα για το μέλλον της Ελληνικής Αλιείας ενόψει της νέας Κοινής Αγροτικής και Αλιευτικής Πολιτικής και Πανελλήνια Ημερίδα για τη συμμετοχή της Ελληνίδας στην αγροτική δραστηριότητα, την θέση και τα δικαιώματα της.
- Συμμετείχαμε στη Υπουργική Συνάντηση των G22 στο Παρίσι και αναπτύξαμε τις Ελληνικές θέσεις για τον μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
- Επιβάλλαμε το μέτρο της αναστολής άσκησης των καθηκόντων σε υπάλληλο που συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να χρηματίζεται. Μέτρο ιδιαίτερα επιβαρυντικό που επιβλήθηκε για πρώτη φορά σε υπάλληλο του Υπ.Α.Α.Τ και προβλέπεται από τον Υπαλληλικό Κώδικα στις εξαιρετικές περιπτώσεις όπου διακυβεύεται το συμφέρον της Υπηρεσίας.

ΚΙ ΑΚΟΜΑ


- Προωθούμε την ενίσχυση κρίσιμων προϊόντων της αγροτικής μας παραγωγής, όπως τα οπωροκηπευτικά και ιδίως το ΣΠΑΡΑΓΓΙ, ώστε να καταστεί και πάλι ένας τομέας καινοτόμος και ανταγωνιστικός, με συγκεκριμένα μέτρα όπως:
1. Έλεγχοι στις εκτάσεις και στις παραδοθείσες ποσότητες 2009 από ΕΛΓΑ,
2. Δυνατότητα κάλυψης του κόστους του πλαστικού επικάλυψης των φυτειών ώστε να περιοριστούν οι αποζημιώσεις λόγω παγετού,
3. Ανανέωση φυτειών και αναδιάρθρωση των ποικιλιών, προκειμένου να αποφευχθεί η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα του τομέα,
4. Επανεξέταση των επιχειρησιακών προγραμμάτων των Ομάδων Παραγωγών
5. Ενίσχυση διαμέσου του τραπεζικού συστήματος


- Για το ΡΟΔΑΚΙΝΟ στο πλαίσιο της διαβούλευσης με σκοπό την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης στο προϊόν αυτό που προέρχεται από τη συμφωνία της προηγούμενη ηγεσίας της Ν.Δ, ανακοινώσαμε:


1. την άμεση έναρξη της καταβολής των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ εντός 10 ημερών για τις ποσότητες των ροδακίνων που δε συγκομίσθηκαν λόγω ζημιών


2. την άμεση καταβολή των χρημάτων στους παραγωγούς που ήδη έχουν εισπράξει οι ομάδες παραγωγών από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις για τις παραληφθείσες ποσότητες προς μεταποίηση


3. την εξασφάλιση εθνικής στήριξης από τον Κανόνα Κρατικών Ενισχύσεων, απευθείας στους παραγωγούς, ώστε να επέλθει ισορροπία μεταξύ των κατηγοριών του ροδακίνου, δηλαδή, μεταξύ εκείνων προς μεταποίηση και εκείνων των ποιοτικά υποβαθμισμένων.


4. Την άμεση πληρωμή των εμπορικών τιμών από ορισμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις στους παραγωγούς βάσει της συμφωνίας


5. Την πλήρη αξιοποίηση των κονδυλίων περίπου 2 εκατ. ευρώ, τα οποία δόθηκαν σε μεταποιητικές επιχειρήσεις για την προώθηση του μεταποιημένου προϊόντος σε τρίτες χώρες και κυρίως στη Ρωσία


6. την άμεση σύσταση ομάδας εργασίας με στόχο τη συλλογική αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τους παραγωγούς ροδακίνων.


- Επιβάλαμε πρόστιμα για ανεπαρκή ασφάλεια τροφίμων και παραπλάνηση καταναλωτή κατόπιν σχετικής εισήγησης του ΕΦΕΤ συνολικής αξίας 160.000 ευρώ, ενώ παράλληλα με την αναδιοργάνωση του ΕΦΕΤ που προωθούμε στοχεύουμε μέσα στο επόμενο διάστημα να εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους στην αγορά προκειμένου να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό επίπεδο ασφάλειας των προϊόντων που διατίθενται προς κατανάλωση.