Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Προσκλητήριο από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας για τις 10 Φλεβάρη


Η Α.Σ.Γ.Μ.Ε. καλεί τους εργαζόμενους γονείς , τους ανέργους ,τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, τους μικρούς επαγγελματίες , την αγωνιζόμενη αγροτιά, τους εκπαιδευτικούς, την νέα γενιά, να συμμετέχουν μαζικά και οργανωμένα στην απεργία της 10 Φλεβάρη για να αποκρούσουμε την αντιλαϊκή θύελλα που έρχεται και έχουν από κοινού συμφωνήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΕΒ, η Ε.Ε., και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ..................
Αυτοί που σήμερα μας καλούν να κάνουμε θυσίες και υπομονή , είναι αυτοί που το προηγούμενο διάστημα – και σε εποχές ανάπτυξης – έδιναν αυξήσεις 1 ευρώ ή 70 λεπτών στους εργαζόμενους ενώ την ίδια ώρα η κερδοφορία των επιχειρήσεων και των τραπεζών αυξάνονταν με ραγδαίους ρυθμούς.
Σήμερα στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης, έχουν βαλθεί να μας πείσουν να αποδεχθούμε την καταστρατήγηση των εργασιακών, κοινωνικών, ασφαλιστικών, μορφωτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, μέσα από την διαδικασία του κοινωνικού «διαλόγου», της κοινωνικής «συναίνεσης», της εργασιακής και κοινωνικής «ειρήνης» για το καλό «όλων».
Με το «πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης» - το οποίο όλοι οι κοινωνικοί ‘‘εταίροι’’ χειροκρότησαν στοχεύουν ευθέως :
· Στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την επέκταση –γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας σ΄ όλους τους χώρους δουλειάς και στην εκπαίδευση
· Τα άνοιγμα ξανά του ασφαλιστικού, την εκ νέου αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, την ιδιωτικοποίηση και την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.
· Το πάγωμα των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία, το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων.
· Την πλήρη εμπορευματοποίηση της παιδείας, την υποβάθμισή της προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου και των εμπόρων της γνώσης, με στόχο να διαμορφώσει τον «ευέλικτο απασχολήσιμο» νέο, φτηνή μηχανή κερδών για τις ευρωπαϊκές πολυεθνικές στον πόλεμο με τους ανταγωνιστές τους.
· Στη μεγαλύτερη φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα
Ενώ με το σχέδιο ‘‘Καλλικράτης’’ στοχεύουν στην αποκέντρωση κεντρικών αρμοδιοτήτων του κράτους όπως η παιδεία , η υγεία, η κοινωνική πρόνοια αλλά και στην διαμόρφωση ευέλικτων εργασιακών σχέσεων σε τοπικό επίπεδο, στην διαχείριση λιμανιών , αεροδρομίων , οδικών αξόνων από την Τοπ. Αυτοδιοίκηση, στην αποκέντρωση ( βλ. αύξηση ) της φορολογίας .
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ‘‘….Να περιμένεις πια δε γίνεται, είναι αργά πολύ…’’ !
Σε μια περίοδο, που η επίθεση στα φτωχά λαϊκά στρώματα και τα δικαιώματά είναι γενικευμένη και ολομέτωπη ,που η οικονομική κρίση έχει γονατίσει τη λαϊκή οικογένεια, ενώ οι υπεύθυνοι για την κρίση θησαυρίζουν και επιχορηγούνται με δισεκατομμύρια, κανείς μας δεν δικαιούται να σιωπά.
Γνωρίζουμε πολύ καλά πως :
v Το σχολείο και η εκπαίδευση καλούνται να παίξουν ουσιαστικό ρόλο τόσο στην εφαρμογή των νέων εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού και των μεταρρυθμίσεων γενικότερα.
v Οι σημερινοί μαθητές πρέπει να μάθουν όσο γίνεται από πιο μικρή ηλικία να είναι αναλώσιμοι, ευέλικτοι, ευπροσάρμοστοι, να συμβάλουν “εποικοδομητικά” στην κοινωνική συνοχή και την εργασιακή ειρήνη, να «αφιερωθούν» στην ανταγωνιστική κερδοσκοπία των άπληστων εργοδοτών τους.
v Οι σημερινοί μαθητές και αυριανοί εργαζόμενοι πρέπει να μαθαίνουν μόνο όσα την συγκεκριμένη περίοδο εκτιμούνται, ότι είναι αναγκαία στην αγορά. Μόλις αυτά ξεπεραστούν, θα πρέπει να επανακαταρτίζονται πληρώνοντας ξανά και ξανά για να διεκδικήσουν εκ νέου την ίδια θέση εργασίας.
v Οι αλλαγές στην εκπαίδευση έχουν άμεση σχέση με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, της σύνταξης, της ασφάλισης και του 8ώρου, το κλείσιμο των επιχειρήσεων, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τη μερική ανεργία, τη ντιρεκτίβα Μπολκενστάϊν, την ευρωσυνθήκη, τη «νέα τάξη», τους άδικους πολέμους
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται η εργατική τάξη της χώρας μας να καταλάβει πως αυτή η πολιτική σημαδεύει κύρια τη ζωή και το μέλλον των παιδιών της.
Κανείς μας δεν δικαιούται να εθελοτυφλεί.
Οι αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες δεν απαντιούνται με τις «κοσμογονίες τους»!
Γι’ αυτό είναι ανάγκη να αγωνιστούμε για ριζικές αλλαγές όχι μόνο εκπαιδευτικές, παιδαγωγικές, αλλά και κοινωνικές για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι το κεφάλαιο και την αύξηση της κερδοφορίας του.


ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ - ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ-ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ :
þ Μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής σχέσης εργασίας ( stage,συμβασιούχοι, ωρομίσθιοι, αναπληρωτές )
þ Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης
þ Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες και στα 50 και 55 αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγειινά.
þ Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.
þ Ενιαίο αποκλειστικά ΔΗΜΟΣΙΟ & ΔΩΡΕΑΝ 12χρονο, υποχρεωτικό σχολείο που θα εξασφαλίζει να κατακτούν τη βασική γενική μόρφωση όλοι οι μαθητές και θα διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες για να μπορέσουν να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους .
þ Αποκλειστικά Δημόσιες και Δωρεάν Κρατικές Επαγγελματικές Σχολές, μετά τη δωδεκάχρονη εκπαίδευση και Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.
þ Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί όλων των αναγκαίων εκπαιδευτικών, με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο, ακόμα και για τις έκτακτες ανάγκες. Εκπαιδευτικοί καλά αμειβόμενοι με ενιαία εργασιακά δικαιώματα. Κατάργηση των ωρομίσθιων και αναπληρωτών. Οι εκπαιδευτικοί ανεξάρτητα από την ειδίκευση τους να είναι πτυχιούχοι πανεπιστημιακών παιδαγωγικών σχολών.
þ Μόνιμη πρόσληψη φυλάκων, καθαριστριών, επιστάτη, διοικητικού προσωπικού, βιβλιοθηκονόμων, προσωπικού σίτισης και στελέχωση της εκπαίδευσης με ειδικό επιστημονικό προσωπικό για την εκτίμηση, διάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων των μαθητών και επαρκή στήριξη του διδακτικού έργου.
þ Μακριά από το σχολείο οι εταιρείες και τα δήθεν ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα «αγωγής».
þ Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.
þ Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν αναβαθμισμένη υγεία και πρόνοια για όλους . Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.
þ Ίσα μορφωτικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα σε όλους τους μετανάστες
Οφείλουμε να αγωνιστούμε. Όχι μόνο για τα μορφωτικά δικαιώματα αλλά και για ριζικές ανατροπές στην οικονομία και στην κοινωνία, γιατί όσο μέτρο προόδου της κοινωνίας είναι το κέρδος, ούτε η παιδεία, ούτε η επιστήμη, ούτε ο άνθρωπος θα μπορούν να μπουν πάνω από αυτό.
Για να προετοιμάσουμε μαζί τους νέους αγώνες, που θα απαντήσουν στις αγωνίες της νέας γενιάς κι όχι στα συμφέροντα των πολυεθνικών.
Καμιά συνενοχή στα αντιδραστικά τους σχέδια!