Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Εκπαιδευτικοί με αναπηρία: "Απαιτούμε την εφαρμογή του νόμου"- Επιστολή σοκ εκπαιδευτικών με 67% αναπηρία στον Πρωθυπουργό και το Υπουργείο Παιδείας

Σε συνέχεια της επιστολής που έχει αποσταλεί απευθείας στο υπουργείο από τους εκπαιδευτικούς με απαπηρία 67% και άνω και εμπίπτουν στις διατάξεις του Άρθρο 39 «Θέματα προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», παράγραφος 4, του νόμου 3794/2009 – ΦΕΚ 156/Α’/4.9.2009, αλλά και της επιστολής που έχει σταλεί από την ΕΣΑμεΑ (20/10/2009 με αρ. πρωτ. 2825), σας αποστέλλουμε την παρακάτω επιστολή διαμαρτυρίας.
Πρόσφατα, και συγκεκριμένα στις 27 Αυγούστου 2009, ψηφίστηκε τροπολογία (Άρθρο 39 «Θέματα προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», παράγραφος 4, του νόμου 3794/2009 – ΦΕΚ 156/Α’/4.9.2009),σύμφωνα με την οποία διορίζονται οι εκπαιδευτικοί που έχουν άνω του 67% αναπηρία. Αναφέρεται ρητά..........
στον νόμο ότι αυτό θα ισχύσει από το σχολικό έτος 2009-2010. Για την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου απαιτείται ο καθορισμός των κριτηρίων διορισμού με υπουργική απόφαση και έγκριση πιστώσεως από τον προϋπολογισμό του υπουργείου παιδείας, με κοινή υπουργική απόφαση.


Στις 4.9.2009 εκδίδεται το απαραίτητο για την ισχύ του νόμου ΦΕΚ 156/Α’/4.9.2009.


Μετά από καθυστέρηση περίπου 3 μηνών στις 24-11-2009 Αρ. Πρωτ. 145495/Δ2 εκδίδεται από το υπουργείο η εγκύκλιος πρόσκλησης με τίτλο:


ΘΕΜΑ: Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων εκπαιδευτικών με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω που συμπληρώνουν δώδεκα (12) μήνες τουλάχιστον πραγματική προϋπηρεσία προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού (άρθρο 39 παρ. 4 του ν. 3794 /2009 ΦΕΚ 156 Α΄). Στην εγκύκλιο αυτή καλούμασταν μέχρι τις 11-12-2009 να καταθέσουμε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τον διορισμό μας.


Σήμερα και μετά από την παρέλευση 5 μηνών από την ψήφιση του νόμου αυτού ακόμη δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη για τον διορισμό μας.Ακόμα δεν έχουν εκδοθεί


Ούτε η υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των κριτηρίων διορισμού !!!!!!!


Ούτε οι πίνακες κατάταξης των εκπαιδευτικών,


Ούτε η Κ.Υ.Α. για τον καθορισμό των απαραίτητων πιστώσεων για τον διορισμό μας.


Όπως ήδη θα πρέπει να γνωρίζεται από την καταγραφή των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί στα αρμόδια τμήματα του υπουργείου (έχει περάσει ήδη ένας ολόκληρος μήνας από την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων)μιλάμε για ένα αριθμό που δεν ξεπερνούν τους 200 εκπαιδευτικούς(πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).


Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε τα εξής:


το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νόμος έχει ήδη εφαρμοστεί σε όλες τις υπόλοιπες διατάξεις του πλην μίας, της παραγρ.4 που αφορά εμάς τα άτομα με αναπηρία.


Ο νόμος αναφέρει σαφώς ότι, όλοι οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία 67% και άνω και 12μηνη προϋπηρεσία διορίζονται από την έναρξη του σχολικού έτους 2009-2010 και εφ’ εξής. Το σχολικό έτος 2009-2010 είναι ήδη σε εξέλιξη και εμείς είμαστε ακόμη εκτός διορισμού όπως νομίμως θα έπρεπε να ήμασταν.


Μετά από τόσα χρόνια οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία 67% και άνω περιμέναμε κάποια λύση σ’ αυτή μας την ταλαιπωρία. Τώρα που επιτέλους είδαμε να ψηφίζεται ο συγκεκριμένος νόμος, βρισκόμαστε πάλι στην αγωνία και την αναμονή της εφαρμογής του.


Και αυτή την φορά η καθυστέρηση από μέρους του υπουργείου μας δημιουργεί έντονη ανησυχία για την βούληση της πολιτικής ηγεσίας να διευθετήσει το ζήτημα, δηλαδή την εφαρμογή του νόμου. Ζητήσατε από εμάς τους εκπαιδευτικούς να καταθέσουμε έγκαιρα τα δικαιολογητικά μας, παρά την ασάφεια της εγκυκλίου ως αναφορά το πιστοποιητικό αναπηρίας και το ότι έπρεπε να είναι βάση του ν. 2643/98, ταλαιπώρησε πάρα πολλούς συναδέλφους με νέες επιτροπές από το ΙΚΑ, αλλά παρ’ όλα αυτά το κάναμε. Σας τα καταθέσαμε. Και τώρα;


Υπάρχουν συνάδελφοι που είτε δεν εργάζονται καθόλου λόγω του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, είτε εργάζονται ως αναπληρωτές – ωρομίσθιοι ακόμη και μακριά από τον τόπο διαμονής τους ή αναγκάζονται να πηγαίνουν σε 3 και 4 πολλές φορές σχολεία προκειμένου να επιβιώσουν και να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα μόρια προϋπηρεσίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της ζωής τους (διαμονή, μετακινήσεις, εργασία σε χώρους όπου δεν πληρούν καν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για εργασία ατόμων με κινητική αναπηρία κ.α) και των προβλημάτων υγείας τους.


Υπάρχουν αυτή την στιγμή συνάδελφοι που για αποκτήσουν δικαίωμα ένταξης στις διατάξεις του νόμου για τον διορισμό μας, διέκοψαν την αναπηρική τους σύνταξη και τώρα δεν έχουν άλλους πόρους επιβίωσης. Δηλαδή ζητάτε από εμάς να είμαστε σύμφωνοι με τον νόμο και εσείς ως συντεταγμένη πολιτεία ακόμη να μην έχετε, όπως υποχρεούστε, εφαρμόσει ακόμη τον συγκεκριμένο νόμο;


Δεν μας δίνετε ούτε καν μια επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης, ούτε ένα χρονοδιάγραμμα των κινήσεων από μέρους του υπουργείου έτσι ώστε να δούμε και τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Η εφαρμογή του νόμου στην παρούσα φάση και μετά από την κατάθεση των δικαιολογητικών μας, αποτελεί καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης και τίποτε άλλο. Οι καθυστερήσεις είναι πλέον αποκλειστικά και μόνο δικής σας ευθύνη.


Απαιτούμε την άμεση εφαρμογή του νόμου για τον διορισμό μας.