Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Βγήκε στο Διαδίκτυο το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα πρέπει να εφαρμοστεί για να πετύχει η χώρα τη δημοσιονομική σταθερότητα και να βγει από τη διπλή κρίση. Αν διαβάσετε προσεκτικά μερικά πράγματα θα διαπιστώσετε μεταξύ άλλων τα εξής:


Στον τομέα της Εκπαίδευσης και παρά τη ρητή δέσμευση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ότι από την περιστολή των προσλήψεων εξαιρούνται η παιδεία και η υγεία, συμβαίνει...........................
 ακριβώς το αντίθετο: Συγκεκριμένα στις σελίδες 74-76 σε πίνακα που υπάρχει εκεί, αναφέρεται σε περικοπές δαπανών μόνιμου χαρακτήρα και από κάτω υπάρχει η εξής αναφορά: «Αναστολή προσλήψεων για το 2010 με εξαίρεση των 1000 εργαζομένων στην ασφάλεια, 3000 στην υγεία και 3000 εκπαιδευτικών. Ητοι, για το 2010 θα γίνουν στην υγεία και την παιδεία προσλήψεις 3.000 και 3.000 ατόμων αντίστοιχα.


Φυσικά αυτές οι προσλήψεις δεν καλύπτουν τα ελλείψεις προσωπικού στην υγεία, ούτε τις κενές θέσεις στο χώρο της εκπαίδευσης.
Ακριβώς από κάτω, αναφέρεται: Μείωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου» και σε διπλανή στήλη σημειώνεται: (Υπάρχει μεγάλος αριθμός συμβάσεων ορισμένου χρόνου- 7.000-8.000 λιγότεροι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί- Καμία σύμβαση από τον Οκτώβριο του 2009. Κατάργηση των συμβάσεων έργου».


Μετά ήρθαν ως επακόλουθο όλων αυτών, η αυτόματη διακοπή των συμβάσεων και φυσικά η νομοθεσία για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ που αναφέρονται στη διπλανή στήλη. Είπατε τίποτα;;;;


ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ


Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνεται ένα κονδύλι 500 εκατ. Ευρώ (προφανώς από το 1 δις ευρώ για την παιδεία ήτοι το 50%) ως τμήμα των Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και δρματική μείωση του λειτουργικού κόστους των νοσοκομείων. Γίνεται μάλιστα αναφορά και σε ποσά. Ετσι, από 2,2 δις ευρώ που διατέθηκαν το 2009, το σχετικό κονδύλι θα πέσει στα 800 εκατ. Ευρώ το 2010.


Επειδή δεν είμαστε τεχνοκράτες ή «τεχνοκράτες» περιμένουμε κάποιες εξηγήσεις.