Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Η Ένωση Φορέων και Πολιτών Βόρειας Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων μαζεύει υπογραφές κατά του αιολικού πάρκου

Σχετικά με τις προτάσεις για τη δημιουργία τεραστίων διαστάσεων θαλάσσιου βιομηχανικού αιολικού πάρκου στην Βόρεια Κέρκυρα και τα Διαπόντια Νησιά, καταρχήν δηλώνουμε ότι ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΩΝ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συμπεριλαμβανομένης και της αιολικής, αρκεί να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, να είναι κοινωνικά αποδεκτές, οικονομικά βιώσιμες και πρωτίστως να μην δημιουργούν δραματικές και εκτεταμένες καταστροφές στο περιβάλλον. Δηλαδή,..........................
 να εφαρμοστούν σε μικρή κλίμακα, να είναι συμβατές με το φυσικό και δομημένο περιβάλλον και να μην έρχονται σε αντίθεση με την παραγωγική δραστηριότητα της τοπικής κοινωνίας.
Από τις προτάσεις των εταιρειών που σχετίζονται με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών προκύπτει ότι μια ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται σε εξέλιξη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούνται της ευνοϊκής γι' αυτούς νομοθεσίας. Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς υπερυψιλής τάσης, θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων αφού θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Για την περιοχή μας, με πρωτοβουλία ιδιωτών που υπακούει σε επενδυτικά συμφέροντα, προτείνεται η εγκατάσταση ενός γιγαντιαίου θαλάσσιου αιολικού πάρκου συνολικής, από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη μέχρι τώρα. Αυτό αποτελείται από συστοιχίες πυλώνων που « φυτεύονται » στη θάλασσα και ουσιαστικά περιφράζουν όλη τη παράκτια ζώνη ,από τον Αγ. Στέφανο Αυλιωτών έως το Δράστη Περουλάδων, σε ελάχιστη απόσταση του 1,5 χιλιομέτρου από την ακτή. Επιπρόσθετα τοποθετούνται ακόμη πολλές συστοιχίες ίδιων πυλώνων στην θαλάσσια περιοχή και περιμετρικά των νησιών Διάπλο, Μαθράκι και Οθωνοί σε απόσταση αναπνοής από αυτά ,θέτοντας τα σε μια ιδιόμορφη ομηρία –απομόνωση.
Αυτό το τεράστιο εργοστάσιο θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 938 MW με 209 τεραστίων διαστάσεων ανεμογεννήτριες που θα διακρίνονται από απόσταση 40 χλμ. μιας και το ύψος τους φτάνει τα 160 μέτρα, δηλαδή όσο ένας ουρανοξύστης 50 ορόφων. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και φτάνει τους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται χιλιάδες κυβικά μέτρα μπετόν για να σταθεί. Ενώ η τεχνολογία αυτή ήταν γνωστή από πολλά χρόνια, εντούτοις χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια που άρχισαν οι επιδοτήσεις των αιολικών πάρκων. Όπου σταμάτησαν οι επιδοτήσεις έπαυσαν να τις συντηρούν. Αυτό συνέβη στην Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Νορβηγία, Καλιφόρνια αλλά και εδώ στην Ελλάδα. Το όριο ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια. Αν υλοποιηθούν οι παραπάνω προτάσεις , αυτό που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδερικών και μια θάλασσα γεμάτη με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων και υπέργειων καλωδιώσεων.
Είναι προφανές ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή μας και μάλιστα σε τέτοιο αριθμό ώστε να την μετατρέψουν σε περιοχή βαριάς βιομηχανίας, είναι σε ευθεία αντίθεση με την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας που είναι αυτή της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, της αλιείας και συναφών δραστηριοτήτων. Το θέαμα αυτό, πέραν της απόλυτης υποβάθμισης της ίδιας της περιοχής μας ως τουριστικού-οικοτουριστικού προορισμού, υποβαθμίζει γενικότερα την τουριστική αξία ολόκληρης της Κέρκυρας. Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Η μείωση της αξίας της γης και των κτισμάτων λόγω της αισθητικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης καθώς και η ραγδαία μείωση του τουρισμού θα επιφέρουν αλυσιδωτές επιπτώσεις και σε κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στο νησί (οικοδομική, εμπορική κλπ). Ως αποτέλεσμα θα έχουμε τη τραγική μείωση των εισοδημάτων και την αλματώδη αύξηση της ανεργίας. Μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θα εγκαταλείψει τον τόπο του.
Επίσης,ο κλάδος της παράκτιας αλιείας θα πληγεί ανεπανόρθωτα. Ένας κλάδος που απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων που χρησιμοποιεί έναν ανανεώσιμο πόρο για τη διατήρηση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού. Η τεραστίων διαστάσεων τσιμεντοποίηση των υφάλων και των λιβαδιών ποσειδωνίας θα καταστρέψει τους χώρους αναπαραγωγής και κατοικίας για τους γόνους και τα ψάρια, σε σημείο αφανισμού του θαλάσσιου πλούτου.
Η σύνδεση για την τροφοδοσία των διαπόντιων νησιών από το λιμάνι του Αγ. Στεφάνου και γενικότερα η ναυσιπλοΐα θα γίνει πρακτικά αδύνατη, αφού τα πλοία θα πρέπει να διασχίζουν καθημερινά τις συστοιχίες των πυλώνων με όποιους κινδύνους αυτό εμπεριέχει.
Οι επιπτώσεις από τη μεταφορά, κατασκευή και λειτουργία των ανεμογεννητριών είναι ανυπολόγιστες. Ο θόρυβος, η φωτοσκίαση κλπ επηρεάζουν ανεπανόρθωτα την οικολογική ισορροπία. Είναι γνωστό ακόμη ότι στα φτερά των τεραστίων ανεμογεννητριών τα οποία φτάνουν να κινούνται με 292 χλμ./ώρα αποδεκατίζονται πολλά από τα αποδημητικά πτηνά.
Τα αιολικά πάρκα είναι πραγματικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις εντελώς ασύμβατες με την μικρή κλίμακα του ελληνικού νησιωτικού τοπίου. Μικρές μονάδες τοπικών και οικιακών εφαρμογών με χρήση όλων των μορφών ΑΠΕ θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν τις λίγες, τεράστιες και καταστροφικές για το περιβάλλον και την τοπική οικονομία, εγκαταστάσεις.
Για όλους τους παραπάνω λόγους δηλώνουμε απερίφραστα προς όλους του φορείς κρατικούς και μη, με ιδιαίτερη έμφαση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), ότι δεν θα μείνουμε απαθείς στην επιδιωκόμενη ολοσχερή καταστροφή του εξαιρετικού φυσικού πλούτου της περιοχής μας. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε το δρόμο των οικονομικών μεταναστών. Μεγαλώσαμε, δημιουργήσαμε, επενδύσαμε στο τόπο μας, τον οποίο θα παραδώσουμε στα παιδιά μας με τις αξίες που τον παραλάβαμε.
Τα σχέδια των διαφόρων εταιρειών είναι για εμάς σχέδια σταδιακής εξόντωσής μας. Δεν τα δεχόμαστε, δεν τα διαπραγματευόμαστε και θα αποτρέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με οποιονδήποτε τρόπο την υλοποίηση τους. Αυτά τα σχέδια αποτελούν για εμάς απειλή ζωής και ως τέτοια θα τα αντιμετωπίσουμε.


Ένωση Φορέων και Πολιτών
Βόρειας Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων