Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Περιμένοντας τον Καλλκράτη....

Αρθρο του Δ. Καρύδη

Το γενικό μπάχαλο επικρατεί στο νησί και όσο περνά ο καιρός τόσο περισσότερο επιτείνεται η εικόνα της πλήρους αποδιοργάνωσης. Αιτία οι μετακινήσεις των αιρετών μας, οι οποίοι φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να δώσουν τον υπέρ πάντων αγώνα για να είναι μέσα στο παιχνίδι, στην εποχή του Καλλικράτη και ει δυνατόν με μία καλή καρέκλα.


Ειδικότερα, στο δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων συζητήθηκε το ζήτημα του.......
Καλλικράτη και ακούστηκαν τα βασικά: Πόροι και αρμοδιότητες και τέτοια συναφή.
Πλήρη ανάλυση της πορείας της αποκέντρωσης της χώρας μας έκανε ο Χρύσανθος Σαρλής ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στο ζήτημα της επέκτασης του δήμου Κερκυραίων και της δημιουργίας μεγάλων πληθυσμιακών συγκεντρώσεωντων Δήμων- ζήτημα που θέτει και το ΙΤΑ-, το ζήτημα λειτουργίας της αιρετής περιφέρειας αλλά και των 7 Γενικών Διευθύνσεων για τις οποίες είπε ότι δεν χρειάζεται.


Στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο διατυπώθηκε η άποψη ο δήμος Κερκυραίων να παραμείνει στα σημερινά του όρια.


Πέραν τούτων, ο Δήμος Παρελίων ζητά δημοψήφισμα, ενώ οι δήμοι του Βορρά παίρνουν θέσεις σχετικά με το πόσοι δήμοι πρέπει να σχηματιστούν, ήτοι: ένας ή δύο.


Το αυτό ισχύει και στο μεσαίο τμήμα του νομού. Δήμος Παρελίων και Δήμος Αχιλλείων «ψάχνονται» γενικώς.
Στο νότιο τμήμα, δείχνει λογικό ένα σχήμα, με τους δήμους Λευκιμμαίων, Κορισσίων, Μελιτειέων.


Η ουσία όμως δεν είναι στα διοικητικά όρια. Η ουσία είναι ότι οι αυτοδιοικητικοί ψάχνονται γενικώς για θέσεις και πόστα. Φαίνεται ότι πίσω από δηλώσεις και συνεντεύξεις των τελευταίων ημερών, υπάρχουν σχεδιασμοί και φυσικά υποψηφιότητες για τις οποίες όλοι τηρούν ως τώρα σιγήν ιχθύος.


ΟΙ ΚΑΡΕΚΛΕΣ


1. Και τώρα ας δούμε ένα μικρό απόσπασμα από το κείμενο διαβούλευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, για να καταλάβουμε τι λέγεται αυτές τις μέρες. Εχουμε και λέμε: "Συγκροτούνται πενταμελή τοπικά συμβούλια σε όλα τα υπάρχοντα τοπικά διαμερίσματα, με πληθυσμό τουλάχιστον 1000 κατοίκων και τριμελή τοπικά συμβούλια για πληθυσμό μικρότερο των 1000 κατοίκων (για τοπικά διαμερίσματα με πληθυσμό κάτω από 500 εκλέγεται ένας τοπικός εκπρόσωπος). Ιδρύονται τοπικά διαμερίσματα και στην έδρα των σημερινών Δήμων με πληθυσμό έως 10.000 και συγκροτούνται αντίστοιχα τοπικά συμβούλια. Το Τοπικό Συμβούλιο εκλέγει Πρόεδρο, ο οποίος συμμετέχει στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και της Εκτελεστικής Επιτροπής όταν συζητούνται θέματα που αφορούν το τοπικό τους διαμέρισμα και εισηγούνται σχετικά".


Δηλαδή: όλα τα χωριά, (τα σημερινά δημοτικά διαμερίσματα) αποκτούν τοπικό συμβούλιο με 5, 3, ή 1 μέλος, ανάλογα με τον πληθυσμό τους.
Ιδρύονται τοπικά διαμερίσματα στην έδρα κάθε δήμου και εφόσον το τοπικό διαμέρισμα έχει πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους αποκτούν τοπικά συμβούλια τα οποία έχουν πρόεδρο, ο οποίος συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής όταν συζητούνται θέματα που αφορούν τοπικό τους διαμέρισμα. Με λίγα λόγια, πολλοί νυν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, κλπ στα πλαίσια μίας συμφωνίας δε θα έβλεπαν αρνητικά μία τέτοια εξέλιξη, να είναι δηλαδή πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων….


Θέσεις λοιπόν υπάρχουν, λιγότερες βέβαια σε σχέση με σήμερα, αλλά υπάρχουν. Απλώς ποντάρουν στο ότι δεν είναι ευρέως γνωστά αυτά και θα πιάσουν στον ύπνο κάποιους άλλους, ήτοι τις τοπικές κοινωνίες…..


Με βάση αυτά, τα τοπικά προβλήματα μπορούν να περιμένουν. Τώρα αρχίζει ένας άλλος «αγώνας».Μόλις τελειώσει, κατά μήνα Νοέμβριο, τότε θα ξαναπιάσουν το νήμα των θεμάτων και θα αρχίσουν οι διεκδικήσεις και τα λοιπά και τα λοιπά και τα λοιπά…