Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

-Σύσκεψη υπό την προεδρία του Νομάρχη μετά από αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου-Όχι στον αθέμιτο ανταγωνισμό των αλλοδαπών επιχειρήσεων

Σύσκεψη υπό την προεδρία του Νομάρχη Κέρκυρας Στέφανου Πουλημένου με αντικείμενο τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού οι οποίες δημιουργούνται από παράνομες δραστηριότητες αλλοδαπών καταστημάτων εμπορικού ενδιαφέροντος, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Εμπορικού Συλλόγου, του Επιμελητηρίου και των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών.
Ειδικότερα, αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η οικονομική.................
 δραστηριότητα η οποία αναπτύσσεται στο νησί μας από αλλοδαπούς επιχειρηματίες οι οποίοι λειτουργούν πολλές φορές με τρόπο που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεφεύγει από τα νόμιμα πλαίσια, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε σχέση με τις τοπικές επιχειρήσεις.
Οι εκπρόσωποι του τοπικού επαγγελματικού κόσμου ζήτησαν οι αλλοδαπές επιχειρήσεις να λειτουργούν υπό τους ίδιους όρους, συνθήκες και προϋποθέσεις που λειτουργούν και οι δικές τους επιχειρήσεις και αυτό να διασφαλιστεί μέσα από τη νόμιμη οδό και τους συνεχείς και ενδελεχείς ελέγχους εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων. Ζήτησαν να είναι νόμιμο και να περνά από τον έλεγχο των φορολογικών αρχών το εισαγόμενο προς πώληση εμπόρευμα, όπως και να λειτουργούν νόμιμα οι επιχειρήσεις, τόσο σε επίπεδο αδειοδότησης όσο και ασφαλιστικά και φορολογικά.
Από τα στοιχεία που κατέθεσαν στη σύσκεψη οι εκπρόσωποι του επαγγελματικού κόσμου, προέκυψε ότι υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις για την εξέλιξη της δραστηριότητας λειτουργίας των αλλοδαπών καταστημάτων εμπορικού ενδιαφέροντος στο νομό μας, η οποία πλήττει μάλιστα ευθέως την τοπική οικονομία και τις επιχειρήσεις.
Έτσι, αποφασίστηκε να ενταθούν οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου του νησιού μας και κυρίως στο λιμάνι. Προς το σκοπό αυτό θα ενεργοποιηθεί τόσο το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας όσο και η αρμόδια Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (το πρώην ΣΔΟΕ).
Σε ό,τι αφορά την λειτουργία των επιχειρήσεων θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι εκ μέρους των ασφαλιστικών οργανισμών, την αστυνομία και τους επιθεωρητές εργασίας για τις συνθήκες απασχόλησης του προσωπικού στα καταστήματα αλλοδαπών εταιριών.
Ανάλογη σύσκεψη πρόκειται να επαναληφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να κατατεθούν συγκεκριμένα μετρήσιμα στοιχεία σχετικά με τους ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν.