Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Η ΕΝΑΚ έτοιμη να στείλει τις προτάσεις της στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για το παλιό λιμάνι

Προς τη θετική κατεύθυνση μπορούν να χαρακτηριστούν οι τελευταίες εξελίξεις στο ανοιχτό ζήτημα – πρόβλημα του παλιού λιμανιού. Το εκτρωματικό έργο κατασκευής μαρίνας – γκέτο, πολυτελών σκαφών, που δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, την περιφέρεια και τον ΟΛΚΕ και είχε την υποστήριξη της............  τοπικής ομάδας εξουσίας (δημοτικό συμβούλιο και άλλοι φορείς) αντιμετωπίζει πια ανοιχτή και επίσημη αμφισβήτηση. Ελπίζουμε αυτή η αμφισβήτηση να παραμείνει σταθερή και ακλόνητη ώστε να βουλιάξει στα γαλάζια νερά του Ιονίου το αντιδραστικό και καταστροφικό αυτό έργο.
Στις τελευταίες θετικές εξελίξεις πρέπει να προσμετρηθούν τόσο η ερώτηση του βουλευτή (ΚΚΕ) Μπάμπη Χαραλάμπους στη βουλή με τις απαντήσεις που έλαβε από τα αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών – Πολιτισμού) όσο και η παρέμβαση της υφυπουργού πολιτισμού – τουρισμού κ. Α. Γκερέκου σχετικά με τα πλωτά παρκινγκ και τα θέματα της UNESCO, που επαναφέρει το ζήτημα για επανεξέταση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Ανακεφαλαιώνοντας, υπενθυμίζουμε ότι το κίνημα που διεκδικεί την ματαίωση του κοντόφθαλμου και καταστροφικού για τον τόπο έργου «μαρίνα πολυτελών σκαφών» στο παλιό λιμάνι αναπτύχτηκε και κλιμακώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια προκαλώντας μια σοβαρή και ενδιαφέρουσα δημόσια προβληματική που εκτιμάμε ότι δημιουργεί ευρύτερης αξίας παρακαταθήκες. Σημαντική συμβολή έχουν ευρύτερες δυνάμεις. Η ΕΝΑΚ με την ολοκληρωμένη πρόταση που δημόσια κατέθεσε τον Νοέμβρη κατέδειξε συγκροτημένα, διεκδίκησε και διεκδικεί μια άλλη αντίληψη παρεμβάσεων στο χώρο του παλιού λιμανιού. Η ολοκληρωμένη πρόταση της ΕΝΑΚ παρουσίασε μια δέσμη συγκεκριμένων ιδεών για την ευρύτερη περιοχή παλιού λιμανιού – σπηλιάς και στηρίχτηκε στην υιοθετημένη (παλιότερα) από το Δήμο Κερκυραίων, μελέτη των αρχιτεκτόνων Δ. Λεβέντη και Σ. Δουκάκη . Έτσι, η κινητικότητα που αναπτύσσουν οι βουλευτές Κέρκυρας Α. Γκερέκου και Μ. Χαραλάμπους δεν είναι απλά καλοδεχούμενη. Είναι ιδιαίτερης σημασίας, αρκεί επαναλαμβάνουμε να αποδειχτεί σταθερή και προσανατολισμένη στη θετική και ρεαλιστική προοπτική της συνολικής και ριζικής αναδόμησης του έργου. Μιας αναδόμησης που αφορά ένα διαφορετικό και αναγκαίο σχέδιο ευρύτερης ανάπλασης της περιοχής σπηλιά – παλιό λιμάνι στη βάση του συνδυασμού της ιστορικότητας και των αναγκών της σύγχρονης πραγματικότητας. Σε αυτή την κατεύθυνση και σε αυτή τη προοπτική η ΕΝΑΚ θα αποστείλει άμεσα τη δική της ολοκληρωμένη πρόταση στην νέα περιφερειάρχη ιόνιων νησιών για ενημέρωση και αξιοποίηση.