Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Τι συζητήθηκε στη Βουλή με αφορμή ερώτηση του Μπάμπη Χαραλάμπους για τις επιδοτήσεις στους ελαιοπαραγωγούς της Κέρκυρας

Ακολουθεί η με αριθμό 334/25-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Χαράλαμπου Χαραλάμπους προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την άμεση καταβολή της επιδότησης σε όλους τους δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς του νομού Κέρκυρας.
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Χαραλάμπους έχει ως ακολούθως:.............

«Οι ελαιοπαραγωγοί της Κέρκυρας και γενικότερα όλης της χώρας βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, αφού η τιμή του ελαιόλαδου συνεχώς κατρακυλάει και έχει φτάσει στα εξευτελιστικά επίπεδα 1,6 ευρώ το κιλό. Ταυτόχρονα η απώλεια του αγροτικού εισοδήματος γίνεται ακόμη μεγαλύτερη εξαιτίας της αύξησης του κόστους στα αγροεφόδια (λιπάσματα, δίκτυα κ.λπ.) και της καρπόπτωσης λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών και της μεγάλης προσβολής από διάφορες ασθένειες, αλλά και το δάκο, με αποτέλεσμα η ζημιά στην Κέρκυρα να ξεπερνά το 70%.
Επιπλέον, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι ελαιοπαραγωγοί της Κέρκυρας να μην πάρουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται, αφού σύμφωνα με έγγραφο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας μόνο το 18% έχει ψηφιοποιηθεί και ελάχιστος είναι ο χρόνος που έχει απομείνει, σύμφωνα με την καταληκτική ημερομηνία της επιτρόπου κ. Boel που είναι η 31η Γενάρη του 2010. Όμως για τις όποιες καθυστερήσεις υπάρχουν στη διαδικασία της ψηφιοποίησης, οι παραγωγοί όχι μόνο δεν έχουν καμία ευθύνη, αλλά επιπλέον έχουν πληρώσει τσουχτερά χαράτσια για την ολοκλήρωσή της.
Ερωτάται η κ Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:
Να καταβληθεί άμεσα όλο το ποσό της επιδότησης που δικαιούνται οι ελαιοπαραγωγοί της Κέρκυρας, ανεξάρτητα αν έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση ή όχι. Να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος και η απαιτούμενη κρατική ενίσχυση για να ολοκληρωθεί σωστά και χωρίς λάθη η ψηφιοποίηση, ώστε οι παραγωγοί να μην υποστούν κυρώσεις κατά τη διαδικασία των ελέγχων που θα γίνουν στο μέλλον. Να επιστραφούν στους αγρότες τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά για την ψηφιοποίηση, αφού έχουν δοθεί κοινοτικοί πόροι για την υλοποίηση της ψηφιοποίησης.
Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί της Κέρκυρας για τις απώλειες από την καρπόπτωση, όπως έγινε σε άλλες περιοχές για άλλες ασθένειες της ελιάς (π.χ. πυρηνοτρήτης). Να υπάρχει εγγυημένη κατώτερη τιμή ελαιόλαδου που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει ικανοποιητικό κέρδος για τη συνέχιση της ελαιοκαλλιέργειας, μείωση του κόστους παραγωγής και προστασία της ντόπιας παραγωγής;».
Στην ερώτηση του κυρίου Χαραλάμπους θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρχιμάκης.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κυρία Πρόεδρε, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πραγματικά η χρόνια εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας να διασφαλιστεί το εισόδημα του αγρότη. Είναι η χρόνια πολιτική αδράνεια πραγματικά που έβαλε σε έναν κυκεώνα προβλημάτων τον παραγωγό και βύθισε τη χώρα μας σε μια αναξιοπιστία, τόσο στις συνειδήσεις των αγροτών, όσο και στα μάτια των ευρωπαίων εταίρων μας, που βεβαίως κατά την προηγούμενη περίοδο δεν είδα και τόσο να την καταγγέλλετε.
Τρανταχτό παράδειγμα που το ξέρετε αποτελεί το πρόγραμμα της ψηφιοποίησης. Γνωρίζετε ότι στις 4 του Οκτώβρη παραλάβαμε ψηφιοποίηση 28% με 30% και σήμερα, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ολοκληρώνουμε. Και πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει η λέξη «ανεξάρτητα». Γνωρίζετε πολύ καλά ότι για να καταβληθούν οι επιδοτήσεις, που πρέπει να καταβληθούν, πρέπει να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση. Δεν είναι ανεξάρτητα από το αν ολοκληρωθεί ή δεν ολοκληρωθεί. Εάν εμείς επιχειρήσουμε να δώσουμε τις επιδοτήσεις, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί, ξέρετε πολύ καλά ότι τα πρόστιμα θα είναι υπερπολλαπλάσια και βεβαίως θα αναγκαστούμε να τα γυρίσουμε πίσω. Ποιος ζημιώνεται πάλι; Ο ίδιος ο αγρότης, ο ελληνικός λαός.
Στο θέμα της Κέρκυρας πραγματικά ήταν χαμηλή η ψηφιοποίηση, αλλά έγιναν πολύ μεγάλες προσπάθειες, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί. Στις 27 αυτού του μήνα είμαστε κοντά στο 90% και βεβαίως, θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να χαθούν οι επιδοτήσεις και οι ενισχύσεις των αγροτών.


Επίσης, επειδή μιλήσατε για παρακρατήσεις, θα πρέπει να ξέρετε ότι από την Ένωση έχει παρακρατηθεί το 0,8%. Δηλαδή, επί επιδοτήσεων 5,5 εκατομμυρίων ευρώ έχουν παρακρατηθεί περίπου 40-41 χιλιάδες ευρώ. Είναι ένα ποσό το οποίο είναι ασήμαντο να το επικαλούμαστε και νομίζω ότι αυτά τα ποσά παρακρατούνται και μετά από τη σύμφωνη γνώμη των αγροτών.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε ολοκληρώσει. Εκτιμώ και το επαναλαμβάνω, ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, το αργότερο μέχρι 15 Μαρτίου -όσο πιο σύντομα γίνεται- ότι θα καταβληθεί το σύνολο των ενισχύσεων στους αγρότες όλης της χώρας. Είναι στόχος μας να απορροφάται κάθε ευρώ που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον πληθυσμό της περιφέρειας.
Αναφορικά τώρα με το θέμα των αποζημιώσεων αρνούμαστε να ακολουθήσουμε την καταχρηστική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, που ήθελε τον αγρότη επαίτη. Δημιουργούμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο -θα κληθεί να το ψηφίσει η Ελληνική Βουλή- έτσι ώστε να γνωρίζει τελικά πραγματικά ο αγρότης τι είναι αυτό που δικαιούται και να μην είναι ούτε πελάτης, ούτε όμηρος, ούτε αιχμάλωτος, ούτε υπόδουλος κανενός, καμίας πολιτικής εξουσίας. Εμείς δεν θέλουμε τους αγρότες κατά περίπτωση να επαιτούν. Θέλουμε να γνωρίζουν ποια είναι τα δικαιώματά τους και ποιες είναι οι υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντί τους και αυτό θα κάνουμε. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο.
Στο θέμα των τιμών, ξέρετε πολύ καλά, ότι οι τιμές διαμορφώνονται με βάση την ελεύθερη αγορά, την προσφορά και τη ζήτηση και τους κανόνες του ανταγωνισμού. Και βεβαίως, γνωρίζετε ότι είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε μέτρα για την ομαλή ένταξη του αγρότη στην αγορά και βεβαίως να χτυπήσουμε όλους εκείνους οι οποίοι με την ασυδοσία τους δημιουργούν πρόβλημα στο εισόδημά του.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Χαραλάμπους.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, η χρόνια εγκατάλειψη της ελληνικής αγροτιάς δεν οφείλεται -αν θέλετε- στην ανικανότητα των ελληνικών κυβερνήσεων. Ήταν το σκοπούμενο απ’ όταν η χώρα μας μπήκε στην τότε ΕΟΚ, να μειωθεί ο αγροτικός πληθυσμός και δεν υπήρχε άλλος τρόπος να εξαναγκαστεί ο φτωχός αγρότης να αφήσει το χωράφι του και να πάρει τον ομάτιον του και να φύγει από την εγκατάλειψη.
Αφήσατε, λοιπόν, τις τιμές των αγροεφοδίων -η κάθε κυβέρνηση- να ανέβουν στα ύψη είτε αυτά ήταν λιπάσματα, είτε ήταν φυτοφάρμακα, είτε γεωργικά εργαλεία ή γεωργικά μηχανήματα. Και αφήσατε βέβαια -ελεύθερη αγορά, λέτε, ζούμε- να κατέβει στα τάρταρα η τιμή του αγροτικού προϊόντος και το 1,6 που σας λέω ότι είναι αυτή τη στιγμή το λάδι στην Κέρκυρα, είναι πολύ υψηλή τιμή. Είχε φτάσει να πουλιέται το κιλό και 1,20 και 1,30. Και η πιο κοινή φράση που σου απευθύνουν οι αγρότες της Κέρκυρας όταν πηγαίνεις στα χωριά, είναι ότι η τιμή του λαδιού έφτασε να πωλείται, έφτασε να είναι πιο χαμηλή από την τιμή ενός λίτρου εμφιαλωμένου νερού και μάλιστα του κοινού εμφιαλωμένου νερού, όχι επώνυμου.
Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι έχετε τεράστιες ευθύνες και οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και βεβαία και οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας για το πού έχουμε φθάσει.
Μιλάτε και λέτε για 5,5 εκατομμύρια επιδοτήσεις στην Κέρκυρα. Σας θυμίζω -πιθανόν να μην το ξέρετε, κύριε Υπουργέ- ότι με τη νέα ΚΑΠ, που εμείς διαφωνήσαμε κάθετα, αποσυνδέθηκε η αγροτική επιδότηση από την παραγωγή. Ο μόνος όρος που υπήρχε τότε ήταν να δίδεται στον αγρότη ο μέσος όρος της επιδότησης που πήρε κατά τα έτη 1999-2002.


Την πρώτη χρονιά που έγινε αυτό στην Κέρκυρα πήγαν 17.500.000 ευρώ. Πώς εσείς τώρα μας λέτε –και εγώ το πιστεύω- ότι έφτασε στα 5.500.000 ευρώ, αφού ο μόνος όρος υπολογισμού της επιδότησης –σας είπα- ήταν ο μέσος όρος της επιδότησης 1999-2002.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Υπουργέ, μπορεί εδώ αυτά τα οποία είπατε να είναι έτσι αποδεκτά. Δεν είναι αποδεκτά, όμως, από τους αγρότες της Κέρκυρας όταν τους λέτε και όταν υπάρχει επιστολή, μάλιστα, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας στις 4 Ιανουαρίου, ότι μόνο το 18% της ψηφιοποίησης έγινε. Και δεν γίνεται ξαφνικά να μας λέτε ότι στις 27 έχει γίνει το 90% και στο τέλος του μήνα θα είναι το 100%. Θα είναι μία ψηφιοποίηση, ξανά, μαϊμού.
Θα χρησιμοποιήσετε το ελαιοκομικό μητρώο -που εσείς επειδή εξειδικεύεστε και στα σκάνδαλα- θα ξέρετε ότι ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο της εποχής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., 804.000.000 δραχμές πήρε κάποιος αετονύχης, κοντά στην Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να φτιάξει ελαιοκομικό μητρώο και έφτιαξε ένα ελαιοκομικό μητρώο 90%, λάθος!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Πρέπει να ολοκληρώσετε.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Οι αγρότες τώρα της Κέρκυρας, όπου περνάει έλεγχος, πληρώνουν πολύ χοντρά. Τους κόβεται η επιδότηση. Αν, λοιπόν, εσείς μετονομάσετε ψηφιοποίηση το λανθασμένο ελαιοκομικό μητρώο ουσιαστικά ο αγρότης της Κέρκυρας έχει πιθανότητες 90% να τιμωρηθεί. Ζητούμε λοιπόν …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Πρέπει να ολοκληρώσετε σας παρακαλώ.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: … να καταβληθούν οι επιδοτήσεις στους Κερκυραίους αγρότες, να αποσυνδεθεί από την ψηφιοποίηση, να γίνει ψηφιοποίηση σωστή, που να μην υπάρχουν κίνδυνοι να πληρώνει πρόστιμα ο αγρότης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Είστε σαφής.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Όπως, επίσης, αφού ο ΕΛΓΑ έχει πληρώσει για ασθένειες σε άλλες περιοχές της χώρας μας -έχει πληρώσει για τον πυρηνοτρύτη 44.000.000 ευρώ-, πρέπει να πληρώσει και για τη ζημιά του δάκου στις ελιές της Κέρκυρας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο κ. Καρχιμάκης.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κυρία Πρόεδρε, ο κύριος συνάδελφος λέει ότι εξειδικεύομαι στα σκάνδαλα. Εσείς βέβαια, καθ’ όλη την τετραετία, την πενταετία την προηγούμενη δεν εξειδικευτήκατε καθόλου στα φαινόμενα διαφθοράς.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Καλά, τώρα σε ποιον τα λέτε αυτά;
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Σε σας τα λέω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ήσασταν εδώ μέσα;
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Εσείς λείπατε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Έξω στο δρόμο πήγατε;
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Πάντα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Θα μας λέτε τι κάναμε πέντε χρόνια εδώ μέσα! Όχι και έτσι!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Είναι τέτοια η διαδικασία…
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αγαπητοί συνάδελφοι, επιλεκτική συμπεριφορά στη σύγκρουση. Να σας ρωτήσω κάτι;
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Ας απαντήσετε σε αυτά που σας ρωτήσαμε.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θα σας απαντήσω.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Στους Κερκυραίους να απαντήσετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, περιοριστείτε παρακαλώ στο θέμα σας.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Επειδή με προκαλέσατε, πείτε μου πόσες επερωτήσεις κάνατε στην ΕΡΤ και στον ΟΠΑΠ. Ούτε μία. Η εξήγηση στους συναδέλφους που ξέρουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υφυπουργέ, θα σας διακόψω. Στην επόμενη συνεδρίαση θα σας φέρουμε πίνακα των επερωτήσεων.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Των επερωτήσεων του ΟΠΑΠ;
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Εσείς δεν εκπροσωπείτε το ΚΚΕ. Προεδρεύετε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Προεδρεύετε. Είστε Πρόεδρος της Βουλής.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θα μας φέρετε του ΟΠΑΠ και της ΕΡΤ;
(Θόρυβος στην Αίθουσα)


ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Προεδρεύω, σας παρακαλώ. Υπάρχει μία χαλαρότητα λόγω μη προσέλευσης Υπουργών. Μην την εκμεταλλευόμαστε, έχω το δικαίωμα να κάνω διευκρίνιση. Μην φωνασκείτε. Παρακαλώ, συνεχίστε επί του θέματος κύριε Καρχιμάκη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Προεδρεύετε. Σε θέμα προσωπικό δεν με αφήσατε να μιλήσω εμένα.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Έχω το δικαίωμα να κάνω οποιαδήποτε διευκρίνιση. Τα στοιχεία μπορεί να ζητηθούν και από τις υπηρεσίες. Είναι άλλωστε στα Πρακτικά.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είστε Πρόεδρος της Βουλής. Να τα πουν οι Βουλευτές του ΚΚΕ αυτά, όχι εσείς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεχίζετε, κύριε Καρχιμάκη και παρακαλώ περιοριστείτε στο θέμα σας.


Την πρώτη χρονιά που έγινε αυτό στην Κέρκυρα πήγαν 17.500.000 ευρώ. Πώς εσείς τώρα μας λέτε –και εγώ το πιστεύω- ότι έφτασε στα 5.500.000 ευρώ, αφού ο μόνος όρος υπολογισμού της επιδότησης –σας είπα- ήταν ο μέσος όρος της επιδότησης 1999-2002.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Υπουργέ, μπορεί εδώ αυτά τα οποία είπατε να είναι έτσι αποδεκτά. Δεν είναι αποδεκτά, όμως, από τους αγρότες της Κέρκυρας όταν τους λέτε και όταν υπάρχει επιστολή, μάλιστα, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας στις 4 Ιανουαρίου, ότι μόνο το 18% της ψηφιοποίησης έγινε. Και δεν γίνεται ξαφνικά να μας λέτε ότι στις 27 έχει γίνει το 90% και στο τέλος του μήνα θα είναι το 100%. Θα είναι μία ψηφιοποίηση, ξανά, μαϊμού.
Θα χρησιμοποιήσετε το ελαιοκομικό μητρώο -που εσείς επειδή εξειδικεύεστε και στα σκάνδαλα- θα ξέρετε ότι ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο της εποχής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., 804.000.000 δραχμές πήρε κάποιος αετονύχης, κοντά στην Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να φτιάξει ελαιοκομικό μητρώο και έφτιαξε ένα ελαιοκομικό μητρώο 90%, λάθος!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Πρέπει να ολοκληρώσετε.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Οι αγρότες τώρα της Κέρκυρας, όπου περνάει έλεγχος, πληρώνουν πολύ χοντρά. Τους κόβεται η επιδότηση. Αν, λοιπόν, εσείς μετονομάσετε ψηφιοποίηση το λανθασμένο ελαιοκομικό μητρώο ουσιαστικά ο αγρότης της Κέρκυρας έχει πιθανότητες 90% να τιμωρηθεί. Ζητούμε λοιπόν …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Πρέπει να ολοκληρώσετε σας παρακαλώ.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: … να καταβληθούν οι επιδοτήσεις στους Κερκυραίους αγρότες, να αποσυνδεθεί από την ψηφιοποίηση, να γίνει ψηφιοποίηση σωστή, που να μην υπάρχουν κίνδυνοι να πληρώνει πρόστιμα ο αγρότης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Είστε σαφής.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Όπως, επίσης, αφού ο ΕΛΓΑ έχει πληρώσει για ασθένειες σε άλλες περιοχές της χώρας μας -έχει πληρώσει για τον πυρηνοτρύτη 44.000.000 ευρώ-, πρέπει να πληρώσει και για τη ζημιά του δάκου στις ελιές της Κέρκυρας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο κ. Καρχιμάκης.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κυρία Πρόεδρε, ο κύριος συνάδελφος λέει ότι εξειδικεύομαι στα σκάνδαλα. Εσείς βέβαια, καθ’ όλη την τετραετία, την πενταετία την προηγούμενη δεν εξειδικευτήκατε καθόλου στα φαινόμενα διαφθοράς.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Καλά, τώρα σε ποιον τα λέτε αυτά;
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Σε σας τα λέω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ήσασταν εδώ μέσα;
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Εσείς λείπατε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Έξω στο δρόμο πήγατε;
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Πάντα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Θα μας λέτε τι κάναμε πέντε χρόνια εδώ μέσα! Όχι και έτσι!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Είναι τέτοια η διαδικασία…
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αγαπητοί συνάδελφοι, επιλεκτική συμπεριφορά στη σύγκρουση. Να σας ρωτήσω κάτι;
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Ας απαντήσετε σε αυτά που σας ρωτήσαμε.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θα σας απαντήσω.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Στους Κερκυραίους να απαντήσετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, περιοριστείτε παρακαλώ στο θέμα σας.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Επειδή με προκαλέσατε, πείτε μου πόσες επερωτήσεις κάνατε στην ΕΡΤ και στον ΟΠΑΠ. Ούτε μία. Η εξήγηση στους συναδέλφους που ξέρουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υφυπουργέ, θα σας διακόψω. Στην επόμενη συνεδρίαση θα σας φέρουμε πίνακα των επερωτήσεων.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Των επερωτήσεων του ΟΠΑΠ;
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Εσείς δεν εκπροσωπείτε το ΚΚΕ. Προεδρεύετε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Προεδρεύετε. Είστε Πρόεδρος της Βουλής.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θα μας φέρετε του ΟΠΑΠ και της ΕΡΤ;
(Θόρυβος στην Αίθουσα)


ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Προεδρεύω, σας παρακαλώ. Υπάρχει μία χαλαρότητα λόγω μη προσέλευσης Υπουργών. Μην την εκμεταλλευόμαστε, έχω το δικαίωμα να κάνω διευκρίνιση. Μην φωνασκείτε. Παρακαλώ, συνεχίστε επί του θέματος κύριε Καρχιμάκη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Προεδρεύετε. Σε θέμα προσωπικό δεν με αφήσατε να μιλήσω εμένα.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Έχω το δικαίωμα να κάνω οποιαδήποτε διευκρίνιση. Τα στοιχεία μπορεί να ζητηθούν και από τις υπηρεσίες. Είναι άλλωστε στα Πρακτικά.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είστε Πρόεδρος της Βουλής. Να τα πουν οι Βουλευτές του ΚΚΕ αυτά, όχι εσείς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεχίζετε, κύριε Καρχιμάκη και παρακαλώ περιοριστείτε στο θέμα σας.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θέλω να ξέρετε ότι δεν είναι πέντε εκατομμύρια οι ενισχύσεις οι οποίες θα δοθούν. Είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει υπήρξε απαγορευτικό από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταβάλουμε επιδοτήσεις λόγω της μη ολοκλήρωσης της ψηφιοποίησης. Γι’ αυτό βρήκαμε τρόπο χρηματικής ενίσχυσης μέσα από το Υπουργείο Οικονομικών με προκαταβολή μέχρι να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Δάνειο με υπογραφή των αγροτών.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Το 60% που απομένει μετά την ψηφιοποίηση θα κατατεθεί στους δικαιούχους αγρότες. Νομίζω ότι θα είναι το ύψος που εσείς αναφέρατε.
Για την Κυβέρνηση και το σύνολο του αγροτικού κόσμου η βασική στόχευση είναι η θεμελίωση και η ολοκλήρωση μιας αγροτικής μεταρρύθμισης σε βάθος που θα αυξήσει την πίτα στην ελληνική ύπαιθρο, θα παράγει πλούτο και θα τον μοιράζει ακριβοδίκαια στον Έλληνα αγρότη. Εμείς έχουμε συνέπεια στις δεσμεύσεις μας. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε προεκλογικά σε δέκα σημεία. Αυτά τα σημεία υλοποιούνται ή έχουν υλοποιηθεί. Είμαστε απολύτως συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και σε όσα αναλάβαμε απέναντι στον ελληνικό λαό.
Ολοκληρώνουμε την ψηφιοποίηση. Στο 2010 θα έχουμε τα λιγότερα προβλήματα έτσι ώστε να πληρωθούν οι αγρότες πολύ πιο σύντομα. Βεβαίως δεν μπορούν να καταβληθούν εθνικές ενισχύσεις. Γνωρίζουμε ότι μετά το πακέτο Χατζηγάκη είμαστε υπόλογοι κατηγορούμενοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε με αυτούς τους κανόνες γιατί η Ελλάδα θα χάσει πάρα πολλά χρήματα. Δεν θέλουμε οι αγρότες να είναι αντικείμενο μικροκομματικού και μικροπολιτικού οφέλους. Εμείς θα επιβάλουμε τη διαφάνεια στην καταβολή των ενισχύσεων. Προχωρήσαμε στην ενημέρωση ήδη όλων των ενδιαφερομένων με τις ενέργειες που θα σας αναφέρω.
Από τις 25.1.2010 όλα τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης του 2009 είναι ανηρτημένα στο διαδίκτυο, δηλαδή τι πήρε ο καθένας. Υπάρχει δημόσιος έλεγχος. Από 21.1.2010 όλες οι καταστάσεις με τους δικαιούχους εθνικού αποθέματος 2006, 2007, 2008 έχουν αποσταλεί για ανάρτηση στα δημοτικά διαμερίσματα και στις ενώσεις. Όσον αφορά τη μείωση του κόστους παραγωγής…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Μπορείτε να τα καταθέσετε στα πρακτικά. Ο χρόνος σας έχει τελειώσει.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): …καθιερώνουμε λίστα με ενδεικτικές τιμές φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και σπόρων με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στις νότιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθιερώνουμε την προσέγγιση του κόστους των λιπασμάτων με τη χώρα προέλευσης των φυτοφαρμάκων και με βάση τη δραστική ουσία. Προχωράμε σε άμεση εφαρμογή σε νομοθετικό επίπεδο που θα κατατεθεί στη Βουλή. Ανασυγκροτούμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τον έλεγχο της αγοράς και για την ομαλή ένταξη των αγροτών στην αγορά έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτή η τεράστια απόκλιση από την παραγωγή στο ράφι. Θέλουμε τη συνεργασία σας και την προσπάθειά σας για να προχωρήσουμε μαζί σε αυτό γιατί αν υπάρχει μια ομόθυμη παρουσία και στήριξη προς αυτή την κατεύθυνση θα έχουμε αποτελέσματα. Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε πράξη. Είμαστε με τους πολλούς που παράγουν και θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε αυτούς που ασυδοτούν και στρεβλώνουν την αγορά.
Ευχαριστώ.