Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Ωριομισθίων Εκπαιδευτικών

Τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές η Άννα Διαμαντοπούλου στα Συνέδρια της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ δήλωνε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει την ωρομισθία, σήμερα ως υπουργός πλέον δηλώνει ότι θα την διατηρήσει αλλά θα καταργήσει τους κόπους, τις θυσίες, την προϋπηρεσία χιλιάδων ωρομίσθιων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Έτσι βλέπουμε την ωρομισθία να διογκώνεται και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια και το ποσοστό των ωρομίσθιων σε σχέση με τους μόνιμους συνεχώς μεγαλώνει.


Η ωρομισθία είναι ο πολιορκητικός κριός για................
 τη συκοφάντηση και εξαθλίωση των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου. Αποτελεί μοχλό καθιέρωσης ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, κατακερματίζει τον εκπαιδευτικό κόσμο σε 4-5 κατηγορίες που συνεχώς πολλαπλασιάζονται και πυροδοτεί τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε κλάδους ή ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς από διαφορετικούς χώρους (πρόσφατο παράδειγμα οι ωρομίσθιοι του ΟΑΕΔ).


Η ωρομισθία επίσης αποτελεί πολιορκητικό κριό για το τσάκισμα ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, καθώς το καθεστώς της ελαστικής απασχόλησης στην εκπαίδευση αποτελεί ανοιχτή πληγή για τα ασφαλιστικά ταμεία του δημοσίου.


Η κα Διαμαντοπούλου ξέρει πολύ καλά, ότι δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί υπηρετούν χρόνια και χρόνια ως ωρομίσθιοι, όχι για να παίρνουν 10€ την ώρα μικτά χωρίς βιβλιάριο υγείας, αλλά επειδή το ίδιο το κράτος τους έδινε την προοπτική της μόνιμης και σταθερής εργασίας. Το ίδιο το κράτος επέλεξε να σπάει τα κενά των μονίμων σε αναπληρωτές και ωρομίσθιους και με αυτόν τον τρόπο να καλύπτει τα τεράστια κενά σε διδακτικό προσωπικό.


Η κα Διαμαντοπούλου επιλέγει να φλυαρεί περί αξιοκρατίας όταν όλοι οι μπλε και οι πράσινοι υπουργοί κατάντησαν την εκπαίδευση μηχανισμό εξαγοράς κι εκφοβισμού του εκπαιδευτικού. Επιλέγει να κινείται με επικοινωνιακά τρικ που παρουσιάζουν την ίδια σαν το στυλοβάτη της αξιοκρατίας και τους χιλιάδες ομήρους της εκπαιδευτικής πολιτικής των τελευταίων 10 χρόνων σαν βύσματα!


Η κα Διαμαντοπούλου ξέρει ότι δεν θα δεχτούμε τόσα χρόνια αιματηρής θυσίας, απλήρωτης εργασίας, τσαλακώματος της αξιοπρέπειάς μας, να πάνε χαμένα.


Η «μεταβατική περίοδος» που εξαγγέλλει η υπουργός επιχειρεί να κουκουλώσει τον πρωτοφανή εμπαιγμό: Πρώτα το ΥΠΕΠΘ τάζει διορισμό με βάση την προϋπηρεσία για να εξασφαλίσει τους ωρομίσθιους που χρειάζεται, και μετά καταργεί την προϋπηρεσία, ενώ είναι προφανές ότι δεν θα κάνει μαζικούς διορισμούς, παρά τα κενά και τις ελλείψεις…


Την επίθεση αυτή δεν θα την αφήσουμε αναπάντητη. Γιατί η κα Διαμαντοπούλου επιτίθεται με τον πιο ύπουλο και σκληρό τρόπο στα όνειρά μας, στην αξιοπρέπειά μας, στους πολυετείς κόπους μας.


Δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής. Ενιαίος πανεκπαιδευτικός αγώνας για:


Κατάργηση της ωρομίσθιας. Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους. Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών.


Όχι στο σχολείο της αγοράς. Δημόσια δωρεάν παιδεία για τις ανάγκες της κοινωνίας


Καλούμε τους Ωρομίσθιους, αλλά και όλους τους συναδέλφους:


Σε μαζική παρουσία στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση για την κατάργηση της ωρομισθίας το Σάββατο 23/01 στις 12:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου


Σε ανοιχτή συνέλευση αμέσως μετά την κινητοποίηση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για τον ευρύτερο συντονισμό, κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και κήρυξη απεργίας διαρκείας ενάντια στην ωρομισθία και τις ρυθμίσεις Διαμαντοπούλου.


Συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ Τετάρτη 10/02