Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Τι λέει η ΣΕ των Δικηγορικών Συλλόγων

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας στη συνεδρίασή της το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010 στη Φλώρινα συζήτησε, με την ευκαιρία όσων διαδραματίζονται τις τελευταίες εβδομάδες στην πανεπιστημιακή κοινότητα, την κατάσταση που επικρατεί στις Νομικές Σχολές της Χώρας. Δεδομένου ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι αποτελούν το φυσικό χώρο υποδοχής των περισσοτέρων πτυχιούχων των Νομικών Σχολών, η Συντονιστική Επιτροπή ενδιαφέρεται...........
ζωηρά για τη διασφάλιση της παροχής νομικής παιδείας υψηλού επιπέδου και υποστηρίζει σθεναρά κάθε πρωτοβουλία και ενέργεια που συντείνει προς την κατεύθυνση αυτή. Γι’ αυτό προσυπογράφει ομόφωνα το κείμενο που ακολουθεί, το οποίο υπέγραψε το σύνολο σχεδόν των Καθηγητών της Νομικής Σχολής Αθηνών για τη στήριξη των μέτρων για την ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων.


«Ως εδώ η απαξίωση του Πανεπιστημίου, ο φόβος και η ψυχολογική βία, η καταστροφή της περιουσίας του Πανεπιστημίου, η καπηλεία των φοιτητικών αγώνων, η χρήση των θεσμών για ιδιοτελείς σκοπούς.


Έχουμε ένα όνειρο να ξαναδούμε το Πανεπιστήμιο πυρήνα της ακαδημαϊκής ζωής, πυλώνα της κοινωνίας και του δημοκρατικού λόγου, πραγματικό άσυλο διακίνησης ιδεών. Να το ξαναδούμε εστία αβίαστης έκφρασης και επικοινωνίας φοιτητών, διδασκόντων και προσωπικού και τόπο σεβασμού της διαφορετικότητας.


Στη σημερινή κατάσταση πρέπει να συνταχθούμε όλοι στην προσπάθεια στήριξης του Πανεπιστημίου. Η αφύπνιση της Πανεπιστημιακής κοινότητας από το λήθαργό της απαιτεί τομές. Αντί να υφιστάμεθα παθητικά τη διαιώνιση της απαξίωσης, οφείλουμε να διασφαλίσουμε την Πανεπιστημιακή συνοχή.


Το ελεύθερο και ανοιχτό Πανεπιστήμιο δεν μπορεί παρά να είναι ένα δυνατό και οραματικό Πανεπιστήμιο. Σ’ αυτό το πνεύμα είναι αυτονόητη η στήριξή μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στον Πρόεδρό του. Η Νομική Σχολή ήταν και θα παραμείνει, όσο αντίξοες και αν είναι οι συνθήκες, χώρος ελευθερίας και προόδου.»


Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων αποφάσισε να επιδιώξει την περαιτέρω εμβάθυνση και σύσφιξη των σχέσεων και της συνεργασίας με τις Νομικές Σχολές της Χώρας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο αυτό επιθυμεί να οργανώσει μαζί τους σειρά εκδηλώσεων για την εκπαίδευση των Ασκουμένων Δικηγόρων, για θέματα που ενδιαφέρουν τους φοιτητές της Σχολής Δικαστών, για τη δια βίου μάθηση των Δικηγόρων, καθώς και γενικότερα για την προώθηση και καλλιέργεια της νομικής επιστήμης. Η Συντονιστική Επιτροπή αποδέχθηκε πρόταση των Νομικών Σχολών για τη συνδιοργάνωση, την άνοιξη του 2010, Συνεδρίου με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές των νομικών σπουδών στη Χώρα μας.