Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Ο ΟΛΚΕ αποκαλύπτει- Μία απάντηση που θα συζητηθεί

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά, είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια που τόσο βάναυσα, συνειδητά ή λόγω άγνοιας μερικοί προσπαθούν να διαστρεβλώσουν. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο πρόβλημα του «κόλπου της Γαρίτσας» όπου ως γνωστό βρίσκεται εντός των ορίων της Λιμενικής Ζώνης.
Ιδιοκτήτης λιμενικής ζώνης είναι.........................
 το κράτος. Ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας είναι μισθωτής. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του Ο.Λ.ΚΕ. Α.Ε. στο χώρο ζώνης Λιμένα αναφέρονται στην από 4/2/2003 Σύμβαση Παραχώρησης του Ελληνικού Δημοσίου.
Σύμφωνα με την ως άνω Σύμβαση ο Ο.Λ.ΚΕ. Α.Ε. έχει την υποχρέωση συνήθους συντήρησης του χώρου της Λιμενικής Ζώνης. Ρητά δε αναφέρεται στην εν λόγω Σύμβαση, ότι σε περίπτωση καταστροφών συνεπεία ακραίων καιρικών φαινομένων και ειδικότερα σε περιοχές που δεν προσφέρονται λιμενικές υπηρεσίες, αλλά εξυπηρετείται μόνο το Δημόσιο συμφέρον, όπως εν προκειμένω στον Κόλπο της Γαρίτσας, η βασική υποχρέωση αποκατάστασης των ζημιών ανήκει στο κράτος.
Το πρόβλημα της Γαρίτσας υπάρχει από δεκαετίες και όλοι το γνωρίζουν και ιδιαίτερα αυτοί που σήμερα ασκούν εύκολη και αυθαίρετη κριτική. Κανείς όμως δεν προχώρησε σε λύση μελέτης και αποκατάστασης με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τον τρόπο λειτουργίας που έχει μια Α.Ε. όπου κύριος μέτοχος είναι το κράτος.
Σήμερα και μετά από μια επίπονη εργασία ο Ο.Λ.ΚΕ. Α.Ε. έχει στην διάθεσή του και παραδίδει στον Κερκυραϊκό Λαό, ολοκληρωμένη οριστική μελέτη για την αποκατάσταση της Γαρίτσας και του ΝΑΟΚ, η οποία έχει εγκριθεί με το υπ’ αριθμ. 8221.Τ08/17/09 24-12-2009 έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Ο προϋπολογισμός του έργου σύμφωνα με την μελέτη ανέρχεται εις το ποσό των 4.000.000 €, ενώ παράλληλα εις την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων καταβάλλονται προσπάθειες για την εξασφάλιση της απαιτούμενης πίστωσης.
Αποδεικνύεται λοιπόν ότι από την πλευρά μας πράξαμε στο ακέραιο αυτό που οφείλαμε ως διοίκηση του Οργανισμού και ως Κερκυραίοι.
Ας είναι λοιπόν πιο προσεκτικοί στις εκφράσεις τους αυτοί που σήμερα αναλαμβάνουν τον ρόλο του τιμητή και οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά το πρόβλημα μια και κατέχουν δημόσιες θέσεις από πολλά χρόνια αλλά ουδέποτε ανησύχησαν.
Επίσης αναφέρουμε προς ενημέρωση του Κερκυραϊκού Λαού ότι το ΔΣ του Οργανισμού έλαβε τις υπ’αριθμ. 57/10-5-25007, 138/30-10-2007 και 24/23-3-2009 απόφασεις και ζήτησε κατ΄ επανάληψη από τα συναρμόδια Υπουργεία την τροποποίηση της Λιμενικής Ζώνης προκειμένου να περιοριστεί από το Νέο Λιμένα μέχρι τον Παλαιό.
Οι αποφάσεις αυτές έχουν διαβιβαστεί επανειλημμένως στο Δήμο Κερκυραίων. Οπότε εάν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον από την πλευρά του θα έπρεπε να προβεί στις δέουσες ενέργειες προς τα συναρμόδια Υπουργεία για να παραχωρηθεί η χρήση.
Ας μην παραποιείται λοιπόν η αλήθεια και ας ενημερώσει ο Δήμος Κερκυραίων τον Κερκυραϊκό Λαό για τις ενέργειες στις οποίες προέβη προκειμένου να του αποδοθεί η χρήση του διεκδικούμενου χώρου (Κόλπος Γαρίτσας).