Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Παρέμβαση για το Καρναβάλι από την Ομάδα Σατυρικού Καρναβαλιού

Η Ομάδα Σατυρικού Καρναβαλιού Κέρκυρας εκφράζει τη θλίψη και την απογοήτευση της για το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει ο θεσμός του Καρναβαλιού στην πόλη μας. Έτσι, με αφετηρία το ανιδιοτελές ενδιαφέρον και την πολύχρονη εμπειρία της στα καρναβαλικά δρώμενα του τόπου, δημοσιοποιεί τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις της, με στόχο να συμβάλει στη δημιουργία ενός μαζικού, ζωντανού, λαϊκού καρναβαλιού.
Σταθμός στην πορεία της παρακμής του Κορφιάτικου καρναβαλιού ήταν το έτος..........
2006, έτος που κορυφώθηκε η απαξίωση του θεσμού με την αδυναμία της τότε Δημοτικής Αρχής να διοργανώσει καρναβάλι. Τότε, ανόητες κραυγές διατυμπάνιζαν ότι η μη τέλεση του Καρναβαλιού αποτελεί ευκαιρία για μια νέα αρχή, η οποία ποτέ δεν έγινε, ενώ την ίδια στιγμή κάποια «μεγαλοστελέχη» του κορφιάτικου καρναβαλιού σιωπούσαν περιέργως ηχηρά….
Η σημερινή Δημοτική Αρχή, παρά τις προεκλογικές της υποσχέσεις , αδιαφόρησε για το καρναβάλι . Η έλλειψη άποψης και σχεδιασμού που τη διακρίνει στο συγκεκριμένο θέμα, δίνει την αίσθηση ότι αντιμετωπίζει το καρναβάλι, ακόμη και φέτος, λίγο πριν ολοκληρωθεί η τετραετία, ως ένα βάρος από το οποίο θέλει να απαλλαγεί… Όσο φιλότιμες κι αν είναι οι προσπάθειες των υπευθύνων, χωρίς σχέδιο και άποψη είναι καταδικασμένες .
Έτσι δυστυχώς, οι ελπίδες μεταφέρονται, στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ που θα προκύψει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση …
Μια Δημοτική Αρχή , που, αν επιθυμεί να ασχοληθεί με το θέμα, οφείλει να αποκτήσει, επί τέλους, άποψη και στόχο, να αποφύγει τις ατέρμονες συζητήσεις της τελευταίας στιγμής και να πείσει ότι αφουγκράζεται και συμμερίζεται τις απόψεις όσων θέλουν –και υπάρχουν πολλοί- να βιώσουν το καρναβάλι ως αυθόρμητη λαϊκή γιορτή.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
• Εκτιμάμε ότι τα σύμβολα του Κορφιάτικου Καρναβαλιού, το λογότυπο, η τελετή έναρξης και λήξης, ο Βασιλιάς Καρνάβαλος και άλλα, πρέπει να αποτελούν αποκλειστική ευθύνη, για το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση τους, της Δημοτικής Αρχής. Η εργολαβική ανάθεση σε μάνατζερ ή κάποιον ειδικό, άσχετο με την Κερκυραϊκή πραγματικότητα, θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα .
• Οι ρόλοι των διοργανωτών και των συμμετεχόντων να είναι διακριτοί .
• Η σχέση του Δήμου με το καρναβάλι να είναι διαρκής, ανεξάρτητα αν έχει άμεσα ή έμμεσα την ευθύνη διοργάνωσης του και να μην αλλάζει κάθε χρόνο ο υπεύθυνος. Η δημοτική αρχή να προσκαλέσει και να προκαλέσει το κοινό, να ΖΗΣΕΙ το καρναβάλι , χωρίς προφανώς να ευθύνεται για το αν θα υπάρχει λαϊκή συμμετοχή ,ψυχική ευφορία ή κέφι.
• Θεωρούμε πως μόνον όταν ζωντανέψει η ανεπίσημη λαϊκή γιορτή και βιώσουν πραγματικά και με την ψυχή τους οι συμπολίτες μας την αμεσότητα της, μόνο τότε θα είναι εφικτή η μετατροπή του Κορφιάτικου Καρναβαλιού σε πόλο έλξης τουριστών και μοχλό ανάπτυξης τους δύσκολους μήνες του χειμώνα. Τότε μόνο θα μπορούμε να το διαφημίσουμε αποτελεσματικά, με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει αντικείμενο διαφήμισης .
• Πιστεύουμε ότι βασικό κορμό του Καρναβαλιού πρέπει να αποτελούν εκδηλώσεις με μαζικότητα, παλμό και λαϊκή δράση και όχι εκθέσεις , συναυλίες , όπερες, στημένα χορευτικά σώου και σκηνικά, τα οποία μόνο ως «γαρνιτούρα καρναβαλιού» μπορούμε να τα δούμε. Η σάτιρα, ο αυτοσαρκασμός, η ανατροπή των ρόλων και της καθημερινότητας, ας κυριαρχήσουν τις ημέρες αυτές, όπως τον παλιό, καλό καιρό. Κανένας περιορισμός των ελαχίστων σταυροφόρων του καρναβαλιού .
• Ας απομακρυνθούν από κάθε δημιουργική προσπάθεια οι εκπρόσωποι της απραξίας και ας προσεγγίσουν οι αρμόδιοι της Δημοτικής Αρχής τα δημιουργικά τμήματα της Κέρκυρας. Νεολαία, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, φορείς με φαντασία και μεράκι… Ας ζητήσουν τις απόψεις των ιστορικών στελεχών του Κορφιάτικου Καρναβαλιού και των λιγοστών φορέων που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με το καρναβάλι.
• Ας υπάρξει μέριμνα, προκειμένου να διευκολυνθούν τεχνικά, όσοι επιθυμούν, από συνεργείο του δήμου και ας εξευρεθεί χώρος εργασιών για τις μέρες του καρναβαλιού.
• Ασφαλώς η εξεύρεση πόρων για τη διοργάνωση του καρναβαλιού αποτελεί κεφαλαιώδες θέμα με σημαντική δυσκολία. Ωστόσο, εκτιμάμε, ότι και σε αυτό τον τομέα, η ύπαρξη σχεδιασμού, αλλά και άποψης, για το καρναβάλι , μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην προσέγγιση επιχειρηματιών για χορηγίες, καθώς και φορέων για οικονομική στήριξη.
Έστω και τώρα, ας γίνει κάτι …Οδηγούν σε απραξία οι ατέρμονες συζητήσεις και ο φιλολογικός διάλογος μεταξύ αυτών που δίνουν πάντα το παρόν και όσων αβασάνιστα επικαλούνται τα παρελθόντα μεγαλεία του τόπου .
Είναι φωτοβολίδες, οι μεγαλοϊδεατισμοί, όταν δεν υπάρχει στόχος, στρατηγική και η στοιχειώδης οικονομική δυνατότητα για την επίτευξη τους
Οι αρμόδιοι της δημοτικής αρχής ας μελετήσουν τι θα πράξουν ή μάλλον πόσο σοβαρό για την πόλη της Κέρκυρας είναι αυτό που δεν πράττουν .
Ας υιοθετήσουν οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει μαζικότητα, λαϊκή συμμετοχή και ζωντάνια , διαφορετικά φοβούμαστε ότι το Καρναβάλι θα μοιάζει με γεύματα σαράντα ατόμων στου Βάϊλου και στου Προβλεπτή και στις giostre των νεαρών ευγενών επίλεκτων της γαληνότατης, που οι δύστυχοι υπόδουλοι πρόγονοι μας ήταν μόνο θεατές.
Επιτέλους ας κηρύξει ο πρώτος Πολίτης της Πόλης την έναρξη της νέας εποχής του ΚΟΡΦΙΑΤΙΚΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ και ο μεγαλοπρεπής βασιλιάς Καρνάβαλος με το σκήπτρο του, ας δώσει το σύνθημα να ανοίξουν οι καρδιές των σύγχρονων Κερκυραίων . Το έχουν ανάγκη…
ΟΜΑΔΑ ΣΑΤΥΡΙΚΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΟΥΣΑ