Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Ανακοίνωση του ΠΓ του ΚΚΕ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Το ΚΚΕ μαχητικά συμπαραστέκεται στους αγωνιζόμενους αγρότες. Στηρίζει τις διεκδικήσεις τους και το δίκαιο αγώνα τους για στήριξη της παραγωγής τους και αναπλήρωση του εισοδήματός τους, που ληστεύουν οι εμποροβιομήχανοι, οι τράπεζες και η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Αυτή η πολιτική..........................
ευθύνεται για τα αδιέξοδα της αγροτιάς γιατί στηρίζει τις μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και την κερδοφορία των βιομηχανικών και εμπορικών ομίλων. Οι επιδοτήσεις της τάξης των 100.000 ευρώ, που ανέφερε και η υπουργός, δεν αφορούν τον αγροτο/εργάτη ή το μικρομεσαίο αγρότη που δε συμπληρώνει 30.000 ευρώ καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Οι «παροχές» της κυβέρνησης προς τους φτωχούς αγρότες αποτελούν στην πραγματικότητα ψίχουλα και κοροϊδία.
Στόχος της πολιτικής της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι να επιταχυνθεί ένας νέος κύκλος συγκέντρωσης της παραγωγής και της γης σε λίγα χέρια, σε σχέση με τους ρυθμούς της περιόδου 1997-2007 που είχε ως αποτέλεσμα να υπερδιπλασιαστεί η χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση γι' αυτούς που έχουν 500 στρέμματα και πάνω.
Τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής υπηρετεί και το μέτρο διαχωρισμού των αγροτών σε δήθεν κατά κύριο ή μη επάγγελμα, ενώ δεν αντιμετωπίζει την αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή. Ταυτόχρονα το δυναμικό που αναγκαστικά εγκαταλείπει ή μισοεγκαταλείπει την αγροτική παραγωγή πλήττεται από την ανεργία και την ακρίβεια. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και τα άλλα μέτρα που ανακοίνωσε η υπουργός, όπως οι «οργανισμοί συγκέντρωσης της παραγωγής».
Η συγκέντρωση της παραγωγής θα έχει θετικό αποτέλεσμα για τους ατομικούς παραγωγούς μόνο εφόσον συνδεθεί με ενιαίο κρατικό οργανισμό συγκέντρωσης, ικανοποιητικές εγγυημένες τιμές ανά προϊόν, ώστε να εξαλειφθεί η συγκέντρωσή του από τα μονοπώλια. Η κυβέρνηση όμως επιδιώκει να επεκταθεί ταχύτερα και σε άλλα προϊόντα, π.χ. στο λάδι και στην ελιά, ο σημερινός υψηλός βαθμός συγκέντρωσης που υπάρχει για το αγελαδινό γάλα (συγκέντρωση από 3-4 εταιρείες), τα κοτόπουλα (4 εταιρείες), τα δημητριακά (5 εταιρείες), τη βιομηχανική ντομάτα (3 εταιρείες).
Η λογική της κυβέρνησης διά στόματος της υπουργού, ότι οι τιμές έπεσαν λόγω «κρίσης υπερπαραγωγής», είναι συνειδητή απάτη. Χρησιμοποιεί ένα μέρος της αλήθειας. Και οι αγρότες ξέρουν ότι «μισή αλήθεια, ίσον ψέμα». Η άλλη μισή αλήθεια είναι ο ρόλος των μονοπωλίων στον καθορισμό των τιμών, το κρατικό ρευστό χρήμα και οι φοροαπαλλαγές που πηγαίνουν στα τραπεζικά, βιομηχανικά, εμπορικά μονοπώλια, η πολιτική που ευνοεί τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, γιατί η «απελευθερωμένη» αγορά εξυπηρετεί την κερδοφορία των μονοπωλίων. Πάνω σε αυτά καμιά «διαβούλευση» δεν μπορεί να γίνει, παρά μόνο πάλη.
Το ΚΚΕ υποστηρίζει την ανάγκη ανάπτυξης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής με στόχο πρώτ' απ' όλα την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του λαού, με ποιοτικά ελεγμένα προϊόντα, παραγωγή απαλλαγμένη από το κίνητρο του καπιταλιστικού κέρδους.
Με τους ίδιους στόχους το ΚΚΕ υποστηρίζει την εγχώρια παραγωγή αγροτικών προϊόντων - πρώτων υλών για τη βιομηχανία. Η ουσιαστική στήριξη του αγροτοπαραγωγού στις σημερινές συνθήκες απαιτεί φθηνά λιπάσματα, σύγχρονες υποδομές και μηχανήματα, επιστημονική γνώση, συγκέντρωση της παραγωγής και αξιοποίησή της στο πλαίσιο μιας κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας με γνώμονα τις ανάγκες του λαού. Γι' αυτό και το ΚΚΕ προβάλλει την ανάγκη να συνεταιρισθεί ο παραγωγός και να συνδεθεί με τη βιομηχανία, το εμπόριο και την τράπεζα που θα αποτελούν λαϊκή κρατική ιδιοκτησία. Προβάλλει την προοπτική της λαϊκής οικονομίας που θα διασφαλίσει την ευημερία της αγροτικής οικογένειας.
Αυτός ο δρόμος πάλης αντικειμενικά είναι κοινός για τους μικρούς αγρότες, τους εργατοϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις, για τους νέους και τις γυναίκες των οικογενειών τους, ανεξάρτητα αν εργάζονται, σπουδάζουν.
Αυτός ο δρόμος πάλης πρέπει να συνδεθεί και με τους σημερινούς αγροτικούς αγώνες, ιδιαίτερα με τους αγρότες και τις αγρότισσες που συσπειρώνονται με την ΠΑΣΥ, όπως και με τους εργατοϋπαλλήλους που συσπειρώνονται με το ΠΑΜΕ, με τους αυτοαπασχολούμενους που συσπειρώνονται με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ.
Μόνο σε αυτήν την προοπτική, στο λαϊκό μέτωπο πάλης για τη λαϊκή εξουσία - οικονομία, μπορεί να αποκτά δύναμη κάθε σημερινός αγροτικός αγώνας, να συνδέεται με την πάλη ενάντια στην ΚΑΠ και στα νέα χειρότερα μέτρα του «ελέγχου υγείας», ενάντια στις συμφωνίες του ΠΟΕ. Να αυξάνει την πίεσή του προς την κυβέρνηση, για να αποσπά κατακτήσεις σε άμεσες διεκδικήσεις, όπως:
• Κατάργηση του διαχωρισμού των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και μη (ετεροεπαγγελματίες), με βάση τα πρόσθετα εξωγεωργικά μεροκάματα. Καμία κατάργηση των επιδοτήσεων σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ.
• Εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους μικρούς αγρότες.
• Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νομίμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων (ΟΣΔΕ).
• Πάγωμα των αγροτικών χρεών στους μικρούς και φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες για τρία χρόνια, με παραγραφή των πανωτοκίων. Αμεσο σταμάτημα των πλειστηριασμών και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
• Αμεσος διπλασιασμός της προνοιακής αγροτικής σύνταξης και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και κατάργηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.
• Μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων όπως λιπασμάτων, μηχανημάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών κλπ.
• Κατάργηση των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Αύξηση της παραγωγικότητας της αγροτικής παραγωγής με εκτέλεση έργων υποδομής, ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία. Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα, εξυπηρετώντας τη διατροφική αυτάρκεια.
• Δωρεάν επιστημονική και τεχνική στήριξη από το κράτος σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους και ψαράδες.
• Πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ, που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.
• Διαμόρφωση προνομιακών στεγαστικών προγραμμάτων για τους νέους αγρότες - κτηνοτρόφους. Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Αθλητισμού και πολιτιστικών κέντρων.
ΑΘΗΝΑ 19/1/2010
ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ