Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Η ΚΟ του ΚΚΕ κατέθεσε επερώτηση για αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ

Επερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας,
Οικονομικών κατέθεσε η ΚΟ του ΚΚΕ με επικεφαλής την κ. Αλ.Παπαρήγα, με θέμα τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ.
Στο κέιμενο της επερώτησης αναφέρονται τα εξής:


Η άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την πολιτική...................
των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., επιδεινώνεται, για την συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων, βιοτεχνών και επαγγελματιών, όπως και των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής που φορτώνει τις συνέπειες στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η πτώση του τζίρου έχει δραματικές επιπτώσεις ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις των αυτοαπασχολούμενων .
Εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, ζουν με το άγχος της έξωσης, της διαμαρτυρίας των γραμματίων και της ακάλυπτης επιταγής .
Μόνιμος "βραχνάς" έχει γίνει η κάλυψη των εξόδων τους για τη διατήρηση της δουλειάς τους, λόγω της κάθετης πτώσης του τζίρου και της ληστείας των τραπεζών με τα πολύ υψηλά επιτόκια και τους τόκους υπερημερίας (πανωτόκια).
Οι ακάλυπτες επιταγές και τα διαμαρτυρημένα γραμμάτια το 2009, ξεπέρασαν τα 3 δις ευρώ. Πάρα πολλοί αναγκάζονται να προσφεύγουν στους τοκογλύφους, με τα γνωστά αποτελέσματα (κλείσιμο, υποβάθμιση, πτώχευση κλπ.) της μικροεπιχείρησής τους.
Με την μείωση της κρατικής επιχορήγησης στον ΟΑΕΕ και τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των εισφορών , πάνω από 200.000 ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους , με αποτέλεσμα να μην έχουν καμία ιατροφαρμακευτική και συνταξιοδοτική κάλυψη και πολλοί να σέρνονται στα δικαστήρια .
Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που παρέχεται σε όσους μπορούν ακόμη να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, είναι στα χαμηλότερα από ποτέ επίπεδα και καθημερινά χειροτερεύει. Πιο δύσκολη ακόμη είναι η κατάσταση των συνταξιούχων, οξύνονται τα προβλήματα των γυναικών.
Η ακρίβεια των τιμολογίων της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και του ΟΤΕ κάνουν ακόμη δυσκολότερη τη θέση τους.
Η πίεση από τα μεγάλα καταστήματα και μεγάλες επιχειρήσεις, στα πλαίσια του "ανταγωνισμού" και της "ελεύθερης αγοράς", οδηγεί χιλιάδες μικρούς έμπορους στο να δουλεύουν όλο και περισσότερες ώρες για όλο και μικρότερο εισόδημα και οι συνέπειες θα γίνουν ακόμα πιο επώδυνες με την επιχειρούμενη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Η αθρόα εισαγωγή εμπορευμάτων των μονοπωλίων εκτοπίζουν τα ντόπια βιοτεχνικά προϊόντα
Η σχεδιαζόμενη κατάργηση του απαράδεκτα χαμηλού αφορολόγητου (10.500) σε συνδυασμό με τα δήθεν αντικειμενικά κριτήρια και την προσκόμιση των αποδείξεων , θα οδηγήσει στη μείωση του ήδη χαμηλού εισοδήματος χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων .
Η επιδότηση του επιτοκίου των δανείων με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ , ωφέλησε ένα πολύ μικρό κομμάτι μεσαίων επιχειρήσεων , οι μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι έμειναν για άλλη μια φορά απέξω .
Από τα "περίφημα" προγράμματα της ΕΕ, ελάχιστοι και ελάχιστα ψίχουλα επωφελούνται. Τη μεγάλη μερίδα την παίρνουν οι μεσαίες και μεγάλες για τα ελληνικά δεδομένα επιχειρήσεις.
Στο κυνηγητό του αυτοαπασχολούμενου έχουν μπει για τα καλά και οι Δήμοι και οι Νομαρχίες, με υπέρογκες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, αλλά και τους απευθείας φόρους που βάζουν σε μια σειρά μικρομάγαζα.
Με την λεγόμενη απελευθέρωση των επαγγελμάτων θα επιταχυνθεί η μονοπώληση της αγοράς από ντόπιους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους σε κλάδους που απασχολούν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους όπως ΟΙΚΟΔΟΜΗ , ΤΑΞΙ, ΜΙΚΡΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΔΧ .
Στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις των αυτοαπασχολούμενων και όσων απασχολούν 1 - 3 άτομα, βρίσκουν δουλειά πάνω από 1 εκ. εργαζόμενοι. Ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις θέσεις εργασίας κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να καταργηθούν, ως συνέπεια της ενίσχυσης και επέκτασης των μεγάλων οικονομικών ομίλων και του έντονου ανταγωνισμού, της αντιλαϊκής πολιτικής.
Τα στοιχεία που δίνονται, ότι "μία επιχείρηση κλείνει - δύο ανοίγουν", δεν είναι αληθινά γιατί στις "νέες" επιχειρήσεις περιλαμβάνονται και όσοι αναγκάζονται να δουλεύουν με δελτία παροχής υπηρεσιών, ενώ είναι ουσιαστικά μισθωτοί που τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο. Η πραγματικότητα δείχνει ότι μειώνεται συνεχώς ο χρόνος βιωσιμότητας των μικρών επιχειρήσεων.
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και η προηγούμενη της ΝΔ, εφαρμόζοντας με συνέπεια τις αποφάσεις της ΕΕ , με την πολιτική τους φορτώνουν τα βάρη της κρίσης σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους και οδηγούν στον εκτοπισμό από την αγορά και την παραγωγή χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, και την ίδια στιγμή απλόχερα δίνει και επεκτείνει φοροαπαλλαγή, κίνητρα και ζεστό χρήμα στους μεγαλοκεφαλαιούχους. Προσπαθεί μέσα από τη νέα φοροεπιδρομή, να καλύψει τα τεράστια ελλείμματα που δημιουργούν στον προϋπολογισμό τα προνόμια και οι επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, από το συνεχώς μειούμενο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών.
Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες και τα αιτήματα των αυτοαπασχολουμένων και των ΕΒΕ:
• Φορολογία των ΕΒΕ με βάση τα βιβλία και τα στοιχεία τους. Κατάργηση των εξωλογιστικών προσδιορισμών της φορολογικής βάσης.
• Κατάργηση της περαίωσης , της συνάφειας και των δήθεν αντικειμενικών κριτηρίων. Ατομικό αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ και οικογενειακό 40.000, προσαυξημένα κατά 5.000 για κάθε παιδί.
• Δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Πλήρης σύνταξη με τη συμπλήρωση 30 χρόνων ασφάλισης, ανεξαρτήτως ηλικίας. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Κατώτερη σύνταξη 1.150 ευρώ.
• Χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ κατά τα 2/3 από το κράτος και κατά το 1/3 από τον ασφαλισμένο.
• Κατάργηση του κλάδου Υγείας του ΟΑΕΕ και κάθε εισφοράς των αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας.
• Κατάργηση όλων των νόμων και των ρυθμίσεων που επιτρέπουν την καταλήστευση από τις τράπεζες (πανωτόκια ανατοκισμός κλπ.).. Τα επιτόκια δανεισμού να μην υπερβαίνουν το ύψος του πληθωρισμού. Ειδικό χρηματοδοτικό καθεστώς για υποδομές και εκσυγχρονισμό των ΕΒΕ.
• Εξασφάλιση από το κράτος υποδομών και βιοτεχνικών πάρκων για την εγκατάσταση δραστηριοτήτων. 12ετείς συμβάσεις μίσθωσης επαγγελματικής στέγης που θα πρέπει να ανανεώνεται υποχρεωτικά μετά τη δωδεκαετία για 3 χρόνια. Το ύψος αναπροσαρμογής του μισθώματος να μην ξεπερνά το 0,75% του πληθωρισμού.
• Να μην απελευθερωθεί το ωράριο να μην καταργηθεί η Κυριακή αργία. Συνεχές - υποχρεωτικό ωράριο καταστημάτων έως 48 ώρες την εβδομάδα με τρία απογεύματα κλειστά.
• Φορολόγηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και ΑΕ στο 45%
• Φθηνά τιμολόγια για την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες.
• Επίδομα τοκετού που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό.


ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η Κυβέρνηση, για την πολιτική της στον τομέα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων, βιοτεχνών, επαγγελματιών και των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ.