Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Ακολουθώντας το παράδειγμα των πολιτών της Ισλανδίας που υποχρέωσαν την κυ-βέρνηση τους, να προσφύγει σε δημοψήφισμα, για το αν τα χρέη της ιδιωτικής τράπεζας που χρεοκόπησε πρέπει να τα πληρώσει το δημόσιο, θεωρήσαμε ότι αντίστοιχες δράσεις και δικαιώματα πρέπει να διεκδικούμε και στην δική μας πατρίδα.
Στην χώρα μας δυστυχώς καθημερινά καταπατούνται συνεχώς όλο και περισσότερα από τα δικαιώματα μας που έχουμε σαν πολίτες και σαν καταναλωτές.
Παραδείγματα πολλά και ποικίλα...............

Από το πρόσφατο παράδειγμα το τελών κυκλοφορίας που κάποτε θεσπίστηκαν σαν ανταποδοτικά για την συντήρηση και κατασκευή οδικού δικτύου και κατέληξαν σήμερα να είναι φόρος «πράσινος» με όλες τις αδικίες που δημιούργησε. Φόρος επί δικαίων και αδί-κων, λες και ο πολίτης που έχει παλαιό αυτοκίνητο μπορούσε να το αντικαταστήσει αλλά δεν ήθελε !
Από όλους αυτούς τους καταχρηστικού και απαράδεκτους όρους που θέτουν οι τρά-πεζες, που λειτουργούν και ενεργούν ακόμα και ενάντια σε νόμους και συμπεριφέρονται σαν να έχουν δικό τους κράτος.
Από τις «συνεννοημένες» δήθεν ανταγωνιστικές τιμές όλων των αλυσίδων Σούπερ Μάρκετ.
Από την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη όλων των αλυσίδων τροφίμων. Όταν στην Ελλάδα τα ίδια τρόφιμα, η ίδια συσκευασία, που παρασκευάζονται και εδώ, πωλούνται πιο ακριβά από ότι σε άλλες ξένες χώρες. Όταν σε όλη την Ευρώπη υπάρχει αρνητικός πλη-θωρισμός και στην Ελλάδα είναι +2%.
Από την ύπαρξη των τραστ που ουδέποτε τιμωρήθηκαν στην χώρα μας.
Από τα απαράδεκτα παιχνίδια και την αισχροκέρδεια. με την τιμή της βενζίνης, ιδιαί-τερα εδώ στο νησί μας.
Όλα αυτά και πολλά άλλα γίνονται στην χώρα μας διότι ο καθένας μας προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει αυτή τη κατάσταση μόνος του. Μόνος του ο καθένας προσπαθεί να αντι-μετωπίσει την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια των Σούπερ Μάρκετ. Μόνος του τις άπληστες τράπεζες. Μόνος του τα τραστ του γάλακτος κ.α.
Αυτό πρέπει να αλλάξει. Και θα αλλάξει μόνο όταν εμείς οι Πολίτες μπορέσουμε έξω από κόμματα, παρατάξεις και συντεχνίες να δείξουμε την δική μας συλλογική αντίδραση απέναντι στην αισχροκέρδεια, την απληστία, την κοροϊδία. Όταν δυναμικά, συλλογικά και με δράσεις διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας σαν πολίτες και σαν καταναλωτές. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλους αυτούς εμείς τους τρέφουμε με τα χρήματά μας. Αν εμείς δεν καταθέσουμε τον οβολό μας αυτοί όλοι δεν θα υπάρχουν.
Πρέπει να αποφασίσουμε ότι η δύναμή μας βρίσκετε στην συλλογική και μαζική μας αντίδραση. Χωρίς αυτήν είμαστε έρμαια των «αγορών», είμαστε το μικρό ψάρι που το τρώνε καθημερινά οι άπληστες, ασύδοτες και αισχροκερδείς αγορές.
Η προοπτική για μια πιο φτηνή ζωή μέσα από τον «ανταγωνισμό» απεδείχθη ψεύτικη διότι στις «αγορές» μόνο ένας νόμος ισχύει, ο νόμος του μεγαλύτερου κέρδους με κάθε τί-μημα.
Για όλα αυτά που παραπάνω περιγράφουμε θεωρούμε ότι ήρθε πλέον η ώρα να δη-μιουργήσουμε και στην Κέρκυρα, μία δυναμική, ενεργή και μαζική ομάδα πολιτών που να διεκδικήσει τα δικαιώματα μας σαν καταναλωτές.
Ζητάμε την ενεργεί και δυναμική συμμετοχή όλων των Κερκυραίων σε αυτήν την προσπάθεια.


Ομάδα Κερκυραίων καταναλωτών.